Sari la conținut

problema sursa

Postări Recomandate

am aceasta sursa si la scurt pe iesire mi se defecteaza tranzistorul Q1

R 15 si R 16,ati masurat daca au aceasi valoare?Verificati si lipiturile aferente Q2 si R16,daca au contact imperfect,Q1 ramane singur.Dar limitarea de curent nu functioneaza?Cum se"arde " Q1,se strapunge sau se interupe?

Editat de miron1947
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Ai incercat si cu un alt 723 ?

La ce tensiune de iesire cand faci scurt se defecteaza Q1? Nu i-ai montat pe amandoi BD911 ?

Bafta smoking.gif

amandoi sunt BD911 .La orice tensiune reglata la care curentul este reglat la maxim

R 15 si R 16,ati masurat daca au aceasi valoare?Verificati si lipiturile aferente Q2 si R16,daca au contact imperfect,Q1 ramane singur.Dar limitarea de curent nu functioneaza?Cum se"arde " Q1,se strapunge sau se interupe?

au aceeasi valoare nu sunt lipituri imperfecte si Q1 se strapunge

Editat de ardeleanu bogdan
Link spre comentariu

curentul este reglat la maxim

Cat?

Q1 se strapunge

Ce tensiune aveti dupa redresor?Totusi,tranzistorii,conform schemei,ar trebuii sa aiba regim de lucru similar,faptul sa doar acela se arde din cei doi(care conform catalogului pot suporta 80V) cu aceasi configuratie,presupune o greseala a montajului(pcb,mustati de cositor..).Puteti atasa o poza cu placatul?

Editat de miron1947
Link spre comentariu

am probat sursa numai cu Q2 si acesta rezista la consum peste 3A fără sa se ardă ca celalalt Nu am gasit explicatia de ce se arde Q1 .am verificat si traseul dintre cele doua tranzistoare

tensiunea inainte de punte este 33v,amperajul este 3,5 A

Link spre comentariu

In desenul placatului nu este prezenta conexiunea dintre E Q3 so B Q1 si Q2(imagine incompleta) .Eu cred ca datorita unor lipturi slabe,dioda,protejeaza doar Q2(fiind langa el).Cu sarcina inductiva se strapunge Q1?Puneti inca o dioda langa Q1.intre colector si bara de iesire si vedeti daca-l mai strapunge.

post-9-1251579730_thumb.jpg

Editat de miron1947
Link spre comentariu

am pus doi tranzistori pe radiator separat am tras fire de pe cablaj si am observat ca unul din tranzistori se incalzea mai tare indiferent unde era pus (q1 sau q2)

am reglat prima data la 2A pe iesire si am observat ca la scurt circuit nu se ardea niciun tranzistor am tot crescut amperajul pana la 3,15A si cand am tinut scurt pentru scurt timp s-a ars tranzistorul care se incalzea mai puternic (era pus acum in locul lui Q2) .Concluzie : trebuie pusi tranzistori selectati cu beta aproape identic si sursa aceasta este o prostie din punct de vedere al protectiei la scurt circuit .

De curiozitate ce sursa ar fi buna de construit av?nd in vedere protecţia la scurt circuit .Am vazut scheme de alimentatoare liniare si am observat ca marea majoritate fac ca consumul in scurt circuit sa fie suportat de tranzistori.

Link spre comentariu

unul din tranzistori se incalzea mai tare indiferent unde era pus (q1 sau q2)

Atunci era tranzistorul cu probleme.Dar am o nedumerire,strapuns,adica cu ohmetru intre picioare ,era in scurt?Din ce scrieti Dvs.reiese ca se ambala termic.

De curiozitate ce sursa ar fi buna de construit av?nd in vedere protecţia la scurt circuit .Am vazut scheme de alimentatoare liniare si am observat ca marea majoritate fac ca consumul in scurt circuit sa fie suportat de tranzistori.

In scurt circuit pe iesire,trebuie sa limiteze curentul la cat este reglat.Alta protectie care ar putea fi,decat sa nu depaseasca curentul maxim nedistructiv suportat de tranzistori?

Editat de miron1947
Link spre comentariu

problema este ca niciun tranzistor nu suporta curentul de 3A
am probat sursa numai cu Q2 si acesta rezista la consum peste 3A fără sa se ardă ca celalalt

Care afirmatie este adevarata?

am observat ca unul din tranzistori se incalzea mai tare indiferent unde era pus (q1 sau q2)

Conform acestei afirmatii,tranzistorul este defect.Intrebare,ambi sunt din aceasi serie/producator?Eu am patit ceva similar cu un tub PY88, la o serie cu viciu de fabricatie,era ziua si tubul,dupa un timp de functionare(ore) se facea violet si se imbolnavea de deces.Nu sunt misterele lui Montezuma acolo,trebuie sa existe o explicatie logica.Atasati o poza cu partea placata(cu trasee).

Link spre comentariu

Ati masurat factorul de amplificare in curent a tranzistorilor BD911 ? Ce valoare are?

Foarte probabil ca tranzistorii BD911 pe care ii aveti sa fie niste "facaturi". Personal, va recomand sa incercati sa folositi doi tranzistori in capsula metalica, spre exemplu BD317 sau 2N3055.

Totusi, din spusele dvs., citez: "am reglat prima data la 2A pe iesire si am observat ca la scurt circuit nu se ardea niciun tranzistor am tot crescut amperajul pana la 3,15A si cand am tinut scurt pentru scurt timp s-a ars tranzistorul care se incalzea mai puternic (era pus acum in locul lui Q2)", observ ca ati testat in scurtcircuit sursa peste limitele sale maxime de limitare a curentului (sursa este de max.3A). Foarte probabil ca si acesta sa fie motivul, coroborat cu calitatea BD911. Daca doriti sa reziste la un curent mai mare va trebui sa mariti rezistentele R15, R16 si R17 din schema la min. 0,22 Ohm-5W (valoarea exacta se va gasi prin tatonare, adoptand in prima etapa o limitare a curentului suportabila de sursa la scc., exemplu: 2A).

Numai Bine

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

• Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock