Sari la conținut

verificari pram

Ema Petrescu

Postări Recomandate

Buna ziua!

Am o mica nelamurire in ceea ce priveste masuratorile PRAM. Din cate am fost informata, acestea se executau conform stas 12604-4, standard anulat in octombrie 2007, deoarece era in contradictie cu SR HD 384.6.61 din nov 2004. Am mers la biblioteca ASRO si am studiat acel standard si altele conexe, dar nu am gasit nimic specificat despre masurarea rezistentei de dispersie a instalatiei de impamantare. In schimb, in acest standard sunt prezentate alte tipuri de verificari - continuitatea conductoarelor de protectie si a legaturilor echipotentiale, rezistenta de izolatie a instalatiei electrice, incercari privind realizarea protectiei impotriva atingerilor indirecte (masurarea rezistentei prizei de pamant, masurarea impedantei buclei de defect). Recunosc ca mi-a fost foarte greu sa fac corelatiile necesare, deoarece multi termeni au fost usor modificati, de ex. protectia in caz de defect din noul standard=protectie impotriva atingerilor indirecte in vechiul standard.

Intrebarea mea este conform carui standard se executa verificarile PRAM in momentul de fata si cu ce periodicitate? In SR HD 384.6.61 se mentioneaza faptul ca acea enumerare de incercari nu este exhaustiva, putand fi utilizate si alte metode. Cat despre periodicitate, singurul meu indiciu este normativul I20-2000, care mentioneaza o verificare o data la 2 ani.

Ma puteti ajuta in aceasta privinta cu un normativ sau o prescriptie?

Va multumesc.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Periodicitatea masurarii instalatiei de impamantare (sau a prizei de pamant) este dependenta de aplicatie, mai exact: priza de pamant pentru stalpi electrici, cladirii, statii electrice etc. De altfel, si valoarea prizei de pamant minim admisa difera de la un caz la altul (inclusiv nivele de tensiune). Pentru obiectivele sau cladirile civile, verificarea prizei de pamant se face anual in baza PE116 si, daca ne referim si la instalatia de paratrasnet, ar trebui consemnat normativul I20-2000.

Asadar, ar trebui sa specificati la ce obiective va referiti cand doriti sa aflati periodicitatea masurarii prizei de pamant ? Adica, cladiri, stalpi LEA etc.

Totodata, stas-ul anulat este conflictual cu SR EN 61140:2002 şi SR HD 637 S1:2004 DECIZIA 27/2004, nu cu SR HD 384.6.61 din nov 2004. Cel putin asa este consemnat pe site-ul ASRO.

Postez mai jos normativele care intereseaza:

Normativul_I20_2000.doc

PE116.doc

Numai bine

Link spre comentariu

Periodicitatea masurarii instalatiei de impamantare (sau a prizei de pamant) este dependenta de aplicatie, mai exact: priza de pamant pentru stalpi electrici, cladirii, statii electrice etc. De altfel, si valoarea prizei de pamant minim admisa difera de la un caz la altul (inclusiv nivele de tensiune). Pentru obiectivele sau cladirile civile, verificarea prizei de pamant se face anual in baza PE116 si, daca ne referim si la instalatia de paratrasnet, ar trebui consemnat normativul I20-2000.

Asadar, ar trebui sa specificati la ce obiective va referiti cand doriti sa aflati periodicitatea masurarii prizei de pamant ? Adica, cladiri, stalpi LEA etc.

Totodata, stas-ul anulat este conflictual cu SR EN 61140:2002 şi SR HD 637 S1:2004 DECIZIA 27/2004, nu cu SR HD 384.6.61 din nov 2004. Cel putin asa este consemnat pe site-ul ASRO.

Postez mai jos normativele care intereseaza:

Normativul_I20_2000.doc

PE116.doc

Numai bine

Greseala mea. Ma refeream la prizele de pamant pentru cladiri. Va multumesc mult pentru normativele incarcate. Mi-ati fost de mare ajutor.

Va doresc o zi excelenta si mult succes in continuare cu stie-ul. :D

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

• Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock