Sari la conținut

Sonda de temperatura.

SIG

Postări Recomandate

Am un router ciudat, a carui cip-uri se incalzesc, parerea mea, prea tare.

Intrucat multimetrul pe care il posed nu are sonda de temperatura, m-am gandit daca pot crea o sonda folosind un thermistor.

De exemplu am un thermistor NTC de 10K ,care la temperatura din casa (27 grade C) are o rezistenta de 6,9 kilo, masurata, si ma gandeam ca daca as cunoaste curba de variatie a rezistentei cu temperatura ( o nomograma sa zicem) atunci as putea afla temperatura pe care o ating cip-urile router-ului.

Pe thermistor nu scrie insa nici un cod, nu cunosc firma producatoare si nu stiu daca pot folosi o nomograma la intamplare.

Macar pentru determinarea aproximativa a temperaturiii este fezabila ideea ?

Mersi.

Editat de SIG
Link spre comentariu

Curba de variatie cu temperatura se poate afla numai din foaia de catalog a termistorului. Asadar, ar trebui cunoscut producatorul si modelul termistorului.

Bineineteles, ar mai fi si varianta trasarii curbei de variatie cu temperatura dar... nu este chiar asa usor!

"Ma multe monograme pentru termistoare", la intamplare, se pot rasfoi aici:

http://www.epcos.com/inf/50/db/ntc_06/Lead...57164__K164.pdf

Numai Bine

Link spre comentariu

Din pacate multimetru nu este prevazut cu aceasta functie (masurarea temperaturii).

Am pus termistorul cam 30 minute lipit de un cip de-al router-ului si rezistenta lui a scazut pana la 3.2 kilo, ceea ce inseamna ca a inregistrat o temperatura de cam 52 grade la suprafata cipului.

Dupa cum deduc, in linkul indicat de @donpetru, este mai indicata folosirea drept sonda de temperatura a unui thermistor cu valoarea cat mai mare a rezistentei la temperatura ambianta ( pentru ca observ o mai mare variatie a rezistentei intre doua valori apropiate a temperaturii).

O variatie de un grad a temperaturii duce la o variatie suficient sesizabila a rezistentei pe scala multimetrului. Deci putem concluziona ca daca avem exact nomograma unui termistor, acesta poate indica cu precizie de grad temperatura.

Sper ca nu am gresit de-a lungul experimentului vre-un rationament, desi nu credeam ca la doar 52grade sa ma friga putintel degetul cand il tin cateva secunde apasat pe cip.

Multumesc tuturor pentru ajutor.

Numai bine.

post-5-1250191249_thumb.jpg

Editat de SIG
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

• Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock