Sari la conținut

Statie de Lipit

Postări Recomandate

@mihai3, este o realizare mult simplificata si mai eficace fata de aceea cu optocuplor si triac, dar si mai sigura in functionare.

Totusi, cum se poate explica functionarea corecta a reglajului de curent continuu, prin mutarea terminalului de masa al condensatorului de 100n?

Eu cred ca ar trebui sa repuneti legatura initiala a condensatorului si sa reverificati daca nu a fost alta problema, aceasta pentru ca ulterior defectul sa nu revina

si eventual sa folositi osciloscopul pentru masuratori, pentru descoperirea unor oscilatii sau amplificarea vreunui semnal parazit de la redresor.

@gsabac 

Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/2285-statie-de-lipit/page/6/#findComment-77224
Distribuie pe alte site-uri

Probabil ca era o problema de la masa pentru ca am masurat tensiunea pe pinii de intrare ai amplificatorului operational IC2A si am observat ca tensiunea de pe pinul 2 era tot timpul mai mare decat tensiunea de pe pinul 3 si atunci tensiunea de la iesirea amplificatorului operational era 0V ...

1. Dar acest fenomen ar putea fi influentat de faptul ca masa care se conecteaza la R3 si masa care se conecteaza la termocuplu sunt conectate in puncte diferite ?

2. Intervine in acest fenomen si caderea de tensiune pe traseu datorita curentului consumat de rezistenta letconului ? S-ar putea ca intr-un punct masa sa fie la un potential, iar in alt punct la alt potential...

Editat de Mihai3
Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/2285-statie-de-lipit/page/6/#findComment-77225

Pe desen ati explicat ce ati modificat sa functioneze.

Acum 20 ore, Mihai3 a spus:

Am reusit sa rezolv problema. Era o problema de la masa. Am unit punctele marcate cu rosu si am taiat traseul unde e marcat cu X. Acum vad ca functioneaza bine...

cablaj_mosfet.PNG

Acum ar fi interesant de aflat ce legatura este intre mutarea punctului de masa al condensatorului si eventuala cadere de tensiune pe traseul de masa.

@gsabac

Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/2285-statie-de-lipit/page/6/#findComment-77226

• 5 months later...

Sunt mai multe posibilitati, letconul se poate incalzi la maximum, deloc sau cu o temperatura nedefinita si ca sa vedeti exact despre ce este vorba, ar trebui sa faceti acest experiment, unele ciocane de lipit sunt extrem de ieftine.

PS. O statie de lipit corect realizata, cu un ciocan de lipit de calitate, cu sau fara reglaj de temperatura, ar trebui sa functioneze fara sa se defecteze sau sa se degradeze in nici un fel, chiar si atunci cand datorita unui defect intern se aplica intreaga tensiune pe rezistenta letconului. In mod normal, in acest caz rezistenta, termocupla, varful si corpul exterior se supraancalzesc, rezistenta este rosie, varful se innegreste si toceste repede, termocupla K rezista la 1200 de grade si corpul exterior se oxideaza si innegreste exagerat. Poate si manerul daca este de plastic se topeste. Probabil dupa mai mult timp de functionare in acest regim, unele rezistente se topesc si se intrerup. Am patit un asa eveniment cu un ciocan Weller cu capete Nr.8 cu efect Curie, la care s-au lipit contactele de termostatare. Ulterior m-am suparat si am gasit un procedeu de reconditionare si am prevazut o rezistenta de putere mai mica, in loc de 50W am realizat-o pentru 35W, este un topic pe forum.

@gsabac

Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/2285-statie-de-lipit/page/6/#findComment-78349

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

• Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.

• Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock