Sari la conținut

Sa dam sau sa nu dam maruntis?

SIG

Postări Recomandate

Cred ca tot romanul e satul de cata lume cerseste pe strazile din Romania.

Ce ne facem insa? Cum se poate scapa de aceasta rusine ?

Ca sa nu fim acuzati ca suntem un popor de lamentati, desi in mod normal e obligatia statului sa rezolve, prin adaposturi speciale pentru cersetorii fara casa, sa incercam sa analizam,iar la final sa concluzionam prin niste solutii ( fie si macar una), cum putrem eradica cersetoria (de ex. daca e bine sau nu sa dam maruntis cersetorilor).

Primul imbold atunci cand vedem un cersetor este compasiunea si automat ne gandim ca poate il putem ajuta intr-o oarecare masura dandu-i niste bani.

Dar ce te faci cand o astfel de postura, de cersetor, prosepra ? se inmulteste ? Ieri era un cersetor, azi sunt doi, maine poate vor fi trei. Deja a devenit un fenomen social, de masa, neplacut.

Initial imi pareau avari, egoisti, cei care nu dau banuti cersetorilor. Mai apoi insa m-am gandit daca nu cumva chiar aceasta este solutia de a eradica cersetoria.

Ce parere aveti ? Putem eradica cersetoria prin a nu le da maruntis cersetorilor ?

Intr-un stat normal ar avea efecte pozitive, in sensul ca acei cersetori vor fi obligati sa se incadreze in munca, necalificata evident, sau sa se indrepte inspre niste amplasamente speciale, create sau subventionate de stat.

La noi insa, daca nu le dam bani unde se vor duce? La cine sa se incadreze in munca ? La ce adaposturi speciale sa se indrepte ? Nu cumva vor gasi alte moduri de supravietuire mai neortodoxe ,jaf de ex., si tinand cont evident ca politie, comunitara sau necomunitara, exista dar e subtire si corupta si deci cu niste maruntis raman totusi pasnici cersetori.

In final revin cu intrebarea: Cum eradicam cersetoria ? Este a nu da maruntis cersetorilor cheia ?

Editat de SIG
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Ce parere aveti ? Putem eradica cersetoria prin a nu le da maruntis cersetorilor ?

Asta cred ca ar fi singura solutie.

Dar ce facem cu cei de care statul nu se ocupa deloc. E de drept oare sa nu ne mai ocupam noi de acesti cersetori prin putinul care il dam? Deci, nu putem generaliza, asta pentru ca sunt si oameni cu adevarat necajiti, care au nevoie si de o bucatica de paine.

Numai Bine

Link spre comentariu

Tocmai aceasta este si dilema mea.

Ma gandesc ca intr-un stat normal cersetoria nu exista din doua motive:

1.Politistii ii amendeaza si ii duc in centre special amenajate.

2. Fenomenul de a da maruntis cersetorilor nu are ratiune in mintea populatiei din tarile dezvoltate.(interesant de stiut de ce oare?) si in consecinta ei nu dau la nimeni nimic.

La noi insa acest scenariu nu functioneaza tot din doua motive:

1. Politistii nu se ocupa de ei, si probabil, chiar daca s-ar ocupa, unde sa-i duca ?(statul nu are de 20 de ani pe agenda de lucru rezolvarea problemelor sociale).

2. Romanul da maruntis intrucat stie ce inseamna greul, peste care se suprapune poate si acea vorba bisericeasca "ti-ai facut pomana", spre deosebire de cei din tarile dezvoltate.

Editat de SIG
Link spre comentariu

• 1 year later...

1. Intr-un stat normal politistul nu amendeaz? un cersetor, semnaleaz? cazul Serviciilor Sociale, nu este "datoria" politisului s? se ocupe de cersetori.

2. Intr-un stat civilizat "str?inii", te asigur, dau bani cersetorilor si-i atentioneaz? pe cei in drept. Nu generalizez ins? la capitolul acesta ii dep?sesc pe rom?ni in sensibilitate.

Link spre comentariu

1. Intr-un stat normal politistul nu amendeaz? un cersetor, semnaleaz? cazul Serviciilor Sociale, nu este "datoria" politisului s? se ocupe de cersetori.

Daca prin lege este interzis cersitul, este sarcina politistului.

2. Intr-un stat civilizat "str?inii", te asigur, dau bani cersetorilor si-i atentioneaz? pe cei in drept. Nu generalizez ins? la capitolul acesta ii dep?sesc pe rom?ni in sensibilitate.

Cersitul doar cu mana intinsa, nu este acceptat, trebuie sa faci ceva pentru aceasta, sa imiti pasari, pantomima, canti .....etc.

Link spre comentariu

Pentru odihna sufletelor atator inaintasi ai mei sau ai sotiei mele, ma simt dator in permanenta sa fac acte caritabile. De cele mai multe ori insa, identific eu insumi nevoiasul si tipul de nevoi pe care le are si fac acea donatie (popular, pomana) care se impune. Doar printr-o exceptie donatia va fi in bani, iar banii depusi in conturi predestinate unor tratamente costisitoare pentru bolnavii fara resurse. Spre exemplu, tele-donuri. De altfel, sufletele celor trecuti in lumea umbrelor isi revendica uneori in diverse moduri de la cei ramasi in viata astfel de fapte. Redau mai jos, o intamplare petrecuta in ziua inmormantarii tatalui meu.

Dupa ce evenimentele au permis membrilor familiei sa se mai poata odihni, sotia mea, care a dus o insemnata parte din greul lor, s-a culcat dupa multe ore de ne-odihna. Am crezut ca nu o voi vedea prea curand treaza, insa m-am inselat. Dupa circa o ora, prin dreptul portii noastre a trecut o caruta cu coviltir, transportand o familie dintre acelea care umbla din sat in sat, aratand lumii prin cantecul unuia dintre membrii ei - asa dupa cum preciza si domnul miron1947 - ca accepta mila publica. Sotia mea, a oprit caruta, a invitat toti membrii familiei la masa, dandu-le apoi cate ceva de-ale gurii pentru drum si o parte dintre lucrurile (de regula noi) pe care raposatul le-a randuit inca din timpul vietii, pentru acest scop. Oamenii le-au acceptat, au parut destul de multumiti si nu au solicitat bani. Dupa ce milogii s-au indepartat, sotia mea s-a dus din nou la odihna. Am aflat dupa aceea de la ea, ca s-a sculat datorita unui vis, in care raposatul o indemna sa se scoale, dandu-i de stire ca cersetorii sunt aproape.

Editat de ola_nicolas
Link spre comentariu

Daca prin lege este interzis cersitul, este sarcina politistului.

Cersitul doar cu mana intinsa, nu este acceptat, trebuie sa faci ceva pentru aceasta, sa imiti pasari, pantomima, canti .....etc.

Cersitul prin lege,stiu, este interzis.(ar fi si culmea cear? cersetorul autorizatie pentru cersit)

Nu am spus c? cersitul este acceptat, e "tolerat", si din p?cate practicat de multi rom?ni in str?in?tate, ii v?d zilnic cu proprii-mi ochi.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

• Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock