Sari la conținut

Unitate optica DVD standalone

SIG

Postări Recomandate

Un vecin de-al meu are un DVD standalone marca LINEA, model LE966Z, care in fapt cred ca este un noname pana la urma.

Nu ii mai citea DVD-uri si am zis ca incerc sa vad daca pot sa fac ceva.

De fapt ce pot sa fac ? Am curatat lentila de praf, si am constatat pana la urma ca CD-urile le citeste dar nu citeste DVD-uri.

Pe net tin minte ca am gasit ceva legat de faptul ca blocul optic trimite 2 fascicule laser, cu lungimi de unda diferite, una pentru CD-uri si alta ptr. DVD-uri. Asa o fi ?Inseamna ca fascicolul laser pentru CD-uri se focalizeaza bine pe suportul CD-ului (pot rula muzica si filme inscriptionate pe CD), insa fascicolul laser pentru DVD-uri nu (imi da Error) ?

In poza se pot vedea niste suruburi care fixeaza ghidajele blocului optic.Suruburile tensioneaza niste arcuri si deci ghidajele se pot cobora sau urca fata de platanul unde sta CD-ul sau DVD-ul. Implicit deci pot cobora sau urca blocul optic fata de platan. Sa inteleg ca din acele suruburi trebuie sa fac reglaj de pozitionare a blocului optic, astfel incat sa gasesc pozitia optima a acestuia, pentru care se focalizeaza si fascicolul laser al DVD-ului ? Am facut niste reglaje din acestea dar la DVD tot Error imi da. La un moment dat si la CD imi dadea Error, dar am revenit cu reglajul si imi vede din nou CD-urile.

Deci, in general reglajele blocului optic se fac din aceste suruburi ?

Merita sa cumpar un bloc optic (model SF-HD65) pe la vreo 30 RON sau sa iau modul bloc optic&mecanism (pe la vreo 55 RON) ?

Daca cumpar doar blocul optic risc sa nu il pot regla ?; in schimb, daca iau modulul bloc optic&mecanism reglajele sunt deja facute din fabrica si deci am sanse mai mari de reusita ?

Ce parere aveti ?

Mersi.

post-5-1248246769_thumb.jpg

post-5-1248246775_thumb.jpg

Editat de SIG
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Am studiat materialul.Multumesc.

In principal am retinut ca sunt doua minipotentiometre, unul pentru recalibrarea citirii CD-urilor de catre unitatea optica, si altul pentru recalibrarea citirii DVD-urilor de catre aceasta.

Am si gasit la DVD standalone-ul din discutie doua minipotentiometre (cele din poza de mai jos), sper ca de ele este vorba, si am rotit putin din fiecare potentiometru, am retinut pentru orice eventualitate pozitia lor initiala, insa nu am reusit sa recalibrez citirea DVD-urilor (CD-urile le citeste).

Ma mai "joc" din acei semireglabili.

In poza am facut zoom pe cele doua minipotentiometre:

post-5-1248260544_thumb.jpg

Editat de SIG
Link spre comentariu

Sig,

in general sistemele astea optice nu se deregleza de la sine fara motiv.

e important de stiut daca defectul a survenit dintr-o data sau in timp. Daca a survenit in timp poate fi murdarie care ca fortat servo-ul de focalizare care la randul lui s-a dereglat (servo-ul de focalizare e ala care misca lentila vertical pe arcurile alea 3 cu ajutorul a 3 bobine, un fel de acuator liniar) vezi daca lentila se misca sus jos incercand sa focalizeze (adica daca se straduieste macar)

RR

Editat de roadrunner
Link spre comentariu

Da, lentila incearca sa se focalizeze.

Aparatul este relativ nou, nu cred sa mai fie insa in garantie. La inceput citise si DVD-uri,m-am mai uitat cu vecinul la filme, dar in general l-a folosit relativ putin in acest rastimp.

Am spus ca aparatul este noname, luat din supermarket la 95 RON parca Nu m-ar fi mirat ca s-a dus/dereglat asa de repede blocul optic daca nu as' fi citit pe net ca brand name-ul acestui bloc optic este SANYO. (sau sunt fake-uri si de blocuri optice?)

In fine, am gasit la noi in oras posibilitatea de achizitie, la comanda, bloc optic la pretul de 35 RON.

Modelul este acesta:

SF-HD65

Am sa il intreb pe vecin daca se risca cu 35 RON. Risti si castigi ( un dvd ). cheers.gif

Nu mai am ce sa recalibrez din acei mini potentiometrii, care am descoperit ca se rotesc peste cap, mai mult de 360 grade, desi arata ca un semireglabil clasic cu 3 picioare si cursa limitata.

Multumesc tuturor pentru ajutor.

Va tin la curent in cazul ca vecinul imi da unda verde la cumparat bloc optic nou, si despre rezultatul inlocuirii evident.

Numai bine.

Editat de SIG
Link spre comentariu

• 2 weeks later...

Am comandat un nou bloc optic SF-HD65, care a si sosit azi.

L-am inlocuit blocul optic vechi cu acesta nou.

Surpriza (neplacuta).

Nu se intializeaza, adica nu vad (uitandu-ma din lateral) fascicolul laser rosu, cautand daca s-a introdus ceva in player.La blocul optic vechi pot observa ca atunci cand apas butonul Open si apoi Close blocul optic culiseaza de-a lungul ghidajelor iar din lentila se vede acel fascicol laser rosu care cauta (face 4 cautari succesive de-a lungul ghidajelor).

Ei, la blocul optic nou incepe acea miscare de cautare (blocul optic se misca de-a lungul ghidajelor), insa nu vad fascicolul laser rosu din lentila. Imi zice de fiecare data "No CD" , desi am pus fie un CD fie un DVD in player.

Sa fie o problema cu blocul optic cel nou ?

Pe cutia in care era blocul optic nou scrie " Please open the protection point before use."

La ce se refera textul amintit, intrucat eu nu am vazut nici o protectie (vre-o hartie sau plastic care sa trebuiasca indepartate inainte de folosire).

In general, blocurile optice au o folie de protectie, care trebuie data inainte de folosirea lui ? (sa zicem o folie mica de protectie, care protejeaza lentila)

Daca in general au vre-o folie de protectie peste lentila, iar al meu neavand, pot concluziona ca baietii au smecherit ceva ? (sa-mi fi dat unul cu probleme).

Daca cineva a mai schimbat blocuri optice il rog sa ma ajute.

Mersi.

Numai bine.

Editat de SIG
Link spre comentariu

Pe cutia in care era blocul optic nou scrie " Please open the protection point before use."

La ce se refera textul amintit, intrucat eu nu am vazut nici o protectie (vre-o hartie sau plastic care sa trebuiasca indepartate inainte de folosire).

Poate este intre lentila si laser.

Link spre comentariu

M-am uitat din nou.

Nu are nici un fel de folie protectoare, niciunde.

Doresc sa stiu de la cine care eventual a mai schimbat blocuri optice, daca blocurile oprice noi au prevazut pe undeva folii de protectie, ca al meu nu are, si eventual cauza ca nu vad fascicolul rosu lucrand. (o fi mort ?).

Mersi.

Link spre comentariu

Am sunat la baieti, ca au si un atelier pentru reparatii, si mi-au spus ca poate " Please open the protection point before use" se refera la faptul ca la unele modele de bloc optic trebuie decositorit intr-un anume punct, care e de fapt protectie antistatica.

V-ati mai intalnit cu asa ceva ?

Ma mai uit peste blocurile optice, cel vechi si cel nou, dar nu stiu daca voi gasi acel punct de protectie antistatica, sa-l deschid/intrerup.

Editat de SIG
Link spre comentariu

Am gasit un "point". Oare acesta o fi ?(am atasat o poza cu blocul optic vechi si alta cu blocul optic nou.)

Dupa cum se vede in aceasta poza facuta blocului optic vechi, avem un "point open", indicat cu sageata rosie in poza.

post-5-1249477460_thumb.jpg

In aceasta poza, facuta blocului optic nou, avem un "point closed", care trebuie facut "open".

post-5-1249477467_thumb.jpg

Cred ca despre acest acest "point" este vorba in avertizarea de pe cutie (please open the protection point before use).

Ce parere aveti ? Eu alt "point" care sa arate diferit la cele doua blocuri optice, in afara de acesta, nu vad sa existe.

Baietii mi-au zis ca mai trebuiesc facute reglaje soft, de adaptare a noului bloc optic la restul playerului. Chiar trebuie ?Credeti ca daca deschid acel point nu e suficient?

Mersi.

Editat de SIG
Link spre comentariu

Da, am reusit sa extrag acel strap.Automat am si putut observa fascicolul laser. good2.gif

Apoi, problema cea mai mare a fost montarea blocului culisant ( bloc optic + ghidaje) in modulul platanului.

Un dintre ghidaje are ambele capete reglabile, iar cel de-al doilea ghidaj are un capat fixat rigid iar celalalt la fel, reglabil.

Am observat ca citirea este puternic influentata de pozitiile ghidajelor, care pozitioneaza blocul optic fata de materialul de citit, CD sau DVD, mai mult sau mai putin paralel. Daca planparalelismul dintre blocul optic si materialul de citit nu este realizat, atunci am probleme cu citirea DVD-urilor.(am observat ca citirea CD-urilor este mai putin pretentioasa).M-am chinuit cu reglajul celor trei puncte, capetele ghidajelor,care practic sunt niste suruburi ce trec printr-un arc, astfel putandu-se ajusta pozitia ghidajelor si implicit a blocului optic care culiseaza pe aceste ghidaje.

Pentru o mai buna intelegere a ceea ce am scris, am schitat mai jos un desen exemplificativ.

In principiu acum citeste si CD-uri si DVD-uri, insa am o retinere ca va citi chiar toate DVD-urile (sensibilitate mare a pozitiei ghidajelor, si deci implicit a blocului optic. O abatere cat de mica a planparalelismului dintre blocul optic si materialul de citit duce la "error". In schimb citirea CD-urilor nu este asa de sensibila de atingerea conditiei planparalele.). Probabil DVD-urile mai zgariate poate nu vor putea fi citite toate.

Multumesc tuturor pentru ajutor.

Numai bine.

post-5-1249490470_thumb.jpg

Editat de SIG
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

• Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock