Sari la conținut

Quad405 - amplificatorul tuturor.


releu

Postări Recomandate

Va rog sa postam aici schema amplificatorului Quad405, propuneri de imbunatatire a performantelor, idei, pareri, poze cu amplificatorul Quad si daca doriti o versiune pe FET-uri a acestui amplificator. Sper sa vi se para acest topic interesant si sa fie impartasit de o mare parte a userilor de pe acest forum

Pentru inceput as dori sa postati schema amplificatorului. Din pacate nu o am ca as fi postat-o eu.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

"The Quad 405 and the later much revised Quad 405-2 Current Dumping Amplifiers are one of the most unique and much loved classic british made power amplifiers of the last twenty five years. The skill of the design, the engineering and thought that have gone into this amplifier make it stand out as an oustanding product and it is no coincidence that the Quad 405 first won a Design Council Award 1976 and then later in 1978, The Queen’s Award for Technological Achievement, the only Hi-Fi manufacturer to have won such awards.

 

The Quad 405-2 boasts a generous 80 watts per channel into 8 ohms, and has a very neutral open sound that is quite detailed in some areas but just slightly lacking in others. Part of the reason for this is the age and quality of some of components. Fortunately for those who are willing to invest a little time and money and get companies such as Net Audio to upgrade the op-amps and electrolytic capacitors, these amplifiers can compete with the best modern day hi-fi has to offer. There will be more articles to follow on upgrading the Quad 405 in later posts."

 

The other beauty of these amps is because they operate in pure class A mode as opposed to class AB which requires bias adjusting after time, the amplifier will never sound different or degrade overtime so long as the capacitors are replaced every 10-12 years. This means that because of their build quality, these amps should keep on going and going without issue.

Niste date tehnice:

http://www.fralu.de/quad.html

Constructie:

versiunea1:

http://quad405.com/405-1schematic.pdf

Versiunea2:

http://quad405.com/405-2schematic.pdf

Sa vedem,cand ne facem timp sa-l construim. :P

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 2 months later...
Vizitator alex mm

Salut,

Merita efortul ,de a construi un asemenea amplificator , eu am facut multe QUAD 405 -uri care mai functioneaza si azi .Unul dintre ele era cu tranzistori americani RCA-uri si avea ca integrat LM 101 procurat cu greu , doi condensatori de filtraj de 10.000 uF/50V de productie sovietica ... alimentare la +/-50V ... Cu asta am cantat la multe nunti .....

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Vizitator alex mm

Salut ,

S-a discutat, mult ,pe seama acestui amplificator, si s-au facut multe modificari .Eu personal, am vazut cam 12 scheme ,posibile si functionale ,ale acestui amplificator . :g6: Primul meu amplif QUAD 405 se alimenta doar cu +/-24V si folosea in final batranul 2N3055 . Mai tarziu ,am construit ,varianta de cablaj ungureasca din revista Radioteknika asta era in 1981 . Un maestru in QUAD-uri e d-nul T.VICOL care a modificat si a experimentat multe variante , ultima fiind pe MOSFET-uri. Atasez aici un QUAD 405 REBORN pe finali NPN de tip MJL 21194 . Ampliful din imagine a fost alimentat la +/-60V si nu a patit nimica :a1: Functioneaza f.b. si la tensiunea aceasta . Salutari alex mm

  • Like 1
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Arata bine amplificatorul Quad alexmm. Stiu la cine te referi ca a construit mai multe variante de Quad-uri, am si vazut niste cablaje de ale sale. Ce vreau sa te intreb ? Se merita, adica din punctul de vedere a auditiei, ma refer in special la varianta cu MOSFET ca cea pe bipolari am mai auzit. Totusi, stiu ca ai facut niste cablaje (varianta pe bipolari a Quad-ului), ai putea sa le prezinti ?

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Vizitator alex mm

Salut,

ai aici doua variante pt. QUAD 405 REBORN mai am si altele, sa ai spor .......... alex mm

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Dl.alexx mm, cu ajutorul carui program ati realizat PCB-urile (pare un program rudimentar) ? La ce valoarea ati reglat curentul de mers in gol (am inteles de mai sus ca ati alimentat montajul si la +/-60Vcc) ?

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

mersi alex mm inca o data.

Referitor la a doua intrebare a lui donpetru (am vazut ca alexx mm nu a vrut sa dea un raspuns, poate nu a avut timp) cred ca quad-ul trebuie polarizat obligatoriu in clasa A, lucru facut automat, daca ar fi sa privim schema, de amplificator. Cred ca donpetru vrea sa stie cam cat este curentul corespunzator acestei clase de functionare a amplificatorului alimentat la tensiunea nominala. Nu e rea intrebarea pentru ca si eu as dori sa stiu (macar informativ). Repet, nu am realizat practic cu MOSFET Quad-ul niciodata, doar am vazut. Nu l-am realizat din cauza ca mi s-a parut putin cam complex pentru ceea ce stie sa faca (sunt solutii mult mai simple).

Cand semnalul aplicat pe intrarea amplificatorului creste peste un anumit prag amplificatorul trece intr-un regim de polarizare in clasa B. De fapt acest lucru a facut ca amplificatorul sa para mai special. Dintr-un studiu teoretic facut recent (simuland soft amplificatorul si coroborand cu rezultatele obtinute de la alte amplificatoare), datorita prezentei amplificatorului operational, am observat ca raspunsul la frecvente sub 100Hz nu este tocmai sadisfacator, asa ca sa nu va ganditi sa utilizati quad-ul pe un subwoofer. De fapt cam toate amplificatoarele de putere care au pe intrare AO-uri de proasta calitate si cu slew rate scazut nu se comporta bine sub 100Hz (practic vorbind, pentru ca o simulare teoretica nu este elocventa). Eu ma chinui de ceva timp sa gasesc un AO care sa miste repede semnalul sub 100Hz. Din experienta am vazut ca cel mai bun amplificator pentru subwoofer este cel cu intrare diferentiala realizata cu tranzistoare si bineinteles in etajul final tot tranzistoare. Si credeti-ma este foarte adevarat.

 

Ce as mai dori sa stiu legat de acest subiect daca varianta pe MOS_FET-uri a quad-ului suna mai bine decat cea pe bipolari ?

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Vizitator alex mm

Salut , ma bucur ca stati asa bine cu teoria , pt .donpetru atata timp cat un program, face ceea ce trebuie si omul care lucreaza cu el ,e multumit eu zic ca este ok , poate altii sunt mai ingineri eu sunt un practician , nu doresc sa invat pe nimeni nimic . Nu fac calcule , eu experimentez eventual fac schimb de idei sau piese .

releu AO din cate stiu eu functioneaza si in curent continuu iar bune sunt o multime ,totul e sa stii unde sa cauti . Ce zici de LM 49710 , e slab nu te satisface ,sau din seria OPA sau AD ...si inca ceva AO nu cu tranzistori se construiesc ?(vezi schema interna ) , iar in final cred, ca incintele spun totul . Nu s-a discutat aici folosirea QUAD-ului ca si amplificator de subwoofer , el fiind un amplificator , folosit multi ani ca si echipament de studio . Amplificatorul pe MOSFET suna altfel , mai bine decat cel pe bipolari , de aceea s-a incercat modificarea etajului final .S-a pastrat in schimb principiul de" current dumping" care da originalitate schemei .Schema nu pare complexa , si nici asa pretentioasa , dar folosirea de componente de calitate face sa straluceasca sunetul . :a1: Numai bine ,sa va aduca mosul ,tot ce ati cerut ,daca ati fost cuminti !

Cu stima alex mm :a1: :a8:

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

releu AO din cate stiu eu functioneaza si in curent continuu iar bune sunt o multime ,totul e sa stii unde sa cauti.

99,99% din amplificatoarele operationale functioneaza bine in c.c. totusi numai 1% lucreaza bine in domeniu de frecventa 1Hz-100Hz. Cand spun "lucreaza bine" ma refer la faptul sa poata sa-si pastreze constant slew rate-ul pe intreaga caracteristica de frecventa si la diferite amplitudini ale tensiuni modulate pe iesire. Din pacate, multe AO-uri au mari lipsuri in acest sens.

Totusi, nu mi-ati spus valoarea curentului de mers in gol ? Sa inteleg ca in cazul montajelor realizate de dvs. nu ati masurat acest curent. Am avut candva ocazia sa fac un montaj Quad405 dar studind mai bine caracteristicile tehnice ale schemei originale am constat ca din punct de vedere a raportului semnal zgomot nu statea deloc bine. Bine, la vremea cand a fost conceput, parmise anii '75-76, raportul semnal zgomot a amplificatorului era peste orice model de amplificator realizat pana atunci. Actualmente, perfomantele sale sunt "medii", doar nostalgia unor vremuri frumoase ne mai fac sa reconstruim acest amplificator.

Pentru posesorii de incinte inchise recomand acest amplificator cu conditia sa se utilizeze un amplificator operational de calitate ca sadisfactia sa fie maxima.

 

Ii multumesc si eu lui alexx mm pentru ca a avut bunavointa sa posteze cateva exemple de circuite imprimate ale Quad-ului, in ambele variante (pe bipolari si fet) iar pe viitor daca useri vor fi interesati, o sa intentionez sa va prezint si propria varianta PCB a Quad-ului realizata de mine pe hartie milimetrica (va trebui sa o traspun electronic, sa vad cand timpul imi permite), urmand ca apoi sa o etalez la rubrica cu kituri din sectiunea Despre forum, asta bineinteles daca useri vor dori sa cumpere (atat versiunea pe bipolari cat si pe fet - cea pe fet am observat dintr-o simulare recenta ca are distosiuni armonice mai mici la putere maxima).

 

P.S. Eram cat pe ce sa uit...

Numai bine ,sa va aduca mosul ,tot ce ati cerut ,daca ati fost cuminti !
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

misto amplificatorul asta. L-am auzit odata pe taica-miu vorbind despre el. oricum, acum mi-am facut kiturile alea pe FET-uri dar sper sa nu-mi para rau, la ce am auzit despre amplificatorul quad405.

 

am eu timp sa fac altul....mai tarziu.. :c2:

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 5 months later...

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

    • Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock