Sari la conținut

schema releu cu temporizare

Postări Recomandate

Mare noroc am cu membrii acestui forum;de cite ori apelez,mi se raspunde amabil...

Sper ca si de aceasta data sa ma ajute cineva cu o schema de temporizare a unui releu

De fapt, am nevoie de o schema cit mai simpla cu piese care se gasesc usor pe la noi care sa actioneze releul ,periodic ,pentru a descarca un condensator,legat la celelalte borne ale releului ,incarcat in prealabil,intr-un acumulator.

Prin urmare, la un anumit timp reglat in prealabil,sa inchida si sa deschida circuitul,(ca un swich) pentru a descarca acel condensator.

Temporizarea trebuie sa poata fi reglata dupa necesitati;de la citeva secunde la un minut ,sau chiar peste...

Alimentarea releului,circuitului,se face la 12-24 v cc.

In treacat fie spus,am avut un asemenea releu cu temporizare (la magazin nu mai au) alimentat la 24 V cc, care din cauza conectarii gresite, (cine nu deschide ochii,deschide punga) s-a ars.A explodat un condensator.

Am obsertvat pe placa imprimata o piesa mai mare care am inteles ca este un microcontroler.Condensatorul l-am inlocuit,celelalte piese sint bune (cel putin asa par)e posibil sa se fi ars acel microcontroler?

Oricum,mi-ar prinde bine o schema pe care sa o fac eu;sa cumpar releul separat,si sa ii fac montajul...

Multumesc

Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/2220-schema-releu-cu-temporizare/
Distribuie pe alte site-uri

Cat de precis?

Banuiesc ca va referiti la precizia temporizarii.precizia nu necessita sa fie atit de mare; in orice caz sub o secunda .daca precizia circuitului sa zicem nu este asa de mare,si condensatorul necesita sa zicem 30 secunde sa se incarce,eu pot sa reglez temporizarea la 27-28 secunde,chiar daca condensatorul nu e suficient incarcat,pentru a nu determina generatorul sa mearga in gol.

Asa cum am mai spus,temporizatorul,la momentul T prestabilit,prin reglaj din potentiometru,trimite un impuls la bobina releului,releul inchide circuitul intre condensator -acumulator pentru citeva fractiuni de secunda,condensatorul se descarca brusc,apoi circuitul se intrerupe din nou pentru urmatoarea perioada de timp pina se incarca din nou,condensatorul,apoi ciclul se repeta.

Fac rectificarea :circuitul temporizator-bobina,trebuie alimentat de la o sursa de curent continuu de 12 sau 24 volti (acumulatori).La 12 v ar fi numa bine, ca ar avea consum minim.

Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/2220-schema-releu-cu-temporizare/#findComment-20335

Cat trebuie sa fie acest timp,1sec,mai putin?Daca nu trebuie foarte precis,puteti opta pentru un astabil cu 555.

Mda;m-ati inchis cu intrebarea asta.Si eu experimentez niste chestii inca nu stiu cit timp ii trebuie condensatorului sa se descarce.Pentru a fii sigur ca isi descarca cit mai mult din energie, optez pentru un astabil.Dacxa nu voi fi multumit de cum va merge,voi reveni cu alte solicitari.

Prin urmare,va rog trimiteti-mi o schema cu un astabil (cu valorile pieselor aferente) .

Multumesc

Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/2220-schema-releu-cu-temporizare/#findComment-20337

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

• Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock