Sari la conținut

Cel mai simplu montaj cu PIC

Postări Recomandate

Va rog sa-mi recomandati cel mai simplu montaj cu procesoare PIC asa pentru incepatori. Nu conteaza aplicatia si nici procesorul (numai sa fie simplu de programat). Ma gandeam la ceva de genul alarma pentru locuinta sau stiu eu...poate aveti si voi niste exemple mai bune. De ce ma intereseaza ? Vreau sa incerc sa programez un PIC dar ar mai trebui sa fac rost de o placa de dezvoltare (programare) pe care as dori sa-mi recomandati tot voi. Asa ca ... astept sugestii.

Multumesc anticipat.

P.S. Am avut cateva tentative in acest sens acum cativa ani dar nu le-am concretizat. Acum daca tot aveam putin timp liber ma gandeam sa experimetez asa ceva. Ce spuneti ? E buna ideea ???

Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/222-cel-mai-simplu-montaj-cu-pic/
Distribuie pe alte site-uri

Daca cereai cu AVR-uri, puteam eu sa-ti dau programe simple, care le folosesc la teste. Ar trebui sa fie pe net programe mai simple decat o alarma, de exemplu un LED care clipeste, sau un LED care se aprinde cand apesi un buton, etc.

Cel mai sigur ar fi sa scrii chiar tu programele respective, poate sa fie chiar amuzant, si in acest stadiu nu ai nevoie de placa de dezvoltare ci doar de un soft gratuit de pe net (mplab) cu care poti sa simulezi aplicatia respectiva, sa te obisnuiesti cu porturile, cu registrii, etc... La inceput e mai greu pana inveti mnemonicile si algoritmul de programare, dar dupa aceea e mult mai usor si vei putea usor sa treci de la o familie de uC la alta....

Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/222-cel-mai-simplu-montaj-cu-pic/#findComment-1732

• 4 months later...
Cum pot programa un PIC? Pe ce port, paralel sau serial? Va rog sa spuneti toti pasii. Pot folosi LinxTerm? daca da, cum se foloseste?

Depinde pe ce port ai programatorul.

Inainte de toate instaleaza Mplab-ul (asta daca alegi PIC-urile), il gasesti pe site-ul celor de la Microchip.

Studiaza datasheet-urile uC si incearca sa scrii programe pe care sa le simulezi cu Mplab. Dupa ce vezi cu ce se mananca uC iti faci un programator (pe ce port vrei) si inscrii programelul in PIC. Pui PIC-ul pe o placa si vezi daca functioneaza.

Succes!

Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/222-cel-mai-simplu-montaj-cu-pic/#findComment-5649

Ok. eu stiu programare in QuickBasic, prin "programator", ce intelegi? Un program care sa ii spuna PIC-ului ce face, nu? Asa cum am mai spus si sus, am LynxTerm. Poate fi folosit pentru a scrie programatorul? Si ultima intrebare, sper, cum conectez PIC-ul printr-un port, fie el serial sau paralel?

Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/222-cel-mai-simplu-montaj-cu-pic/#findComment-5663

Nu stiu ce este LinxTerm.

Ok, s-o luam de la inceput. Un uC este un circuit programabil. Asta inseamna ca, in functie de necesitati (de aplicatie), ai nevoie de un program. Programul respectiv il scrii in limbaj de asamblare, in Basic sau in C (sa fi atent, daca lucrezi in Basic sau in C ai nevoie de un compilator Basic dedicat pt. uC PIC, NU functioneaza compilatorul cu care scrii programe pt.Windows). Dupa ce il scrii (pe calculator), eventual il simulezi (tot pe calculator). Indiferent in ce limbaj scrii programul, in uC trebuie sa-l introduci in format .hex iar pt. transformarea acestuia din Basic in .hex se ocupa un compilator.

Buuun, deja ai .hex-ul (hex = extensie care inseamna hexazecimal, daca vrei sa lucrezi cu uC o sa trebuiasca sa stii sa faci conversii din zecimal in hexa sau binar, si invers, o sa ai nevoie de aceste cunostinte cand scrii date in registrii sau locatii de memorie). Acest .hex il introduci in chip-ul fizic al uC-ului cu ajutorul unui programator. Acest programator este o placa care o conectezi la un port al calc. si cu un soft programezi .hex-ul in chip. Placa respectiva (programatorul) poti sa o cumperi sau sa o construiesti, si in functie de schema lucreaza pe portul seria sau paralel. Recomand construirea, programatoarele profesionale din comert sunt scumpe.

Nu stiu daca ai inteles, eventual, daca nu, spune-mi ce nu e clar si mai dau detalii...

Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/222-cel-mai-simplu-montaj-cu-pic/#findComment-5688

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

• Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock