Sari la conținut

Sfat constructie incinte acustice VTP

Share

Postări Recomandate

Salut tuturor,

Va rog sa ma ajutati sa gasesc cea mai buna solutie pentru problema mea.

Vreau sa realizez un sistem de sunet (5.1 sau 7.1) cat mai bun pt camera mea( aprox 25mp, 5mx5m).Perechea de incinte FRONT vreau sa le folosesc si pt a asculta muzica in format stereo.

Initial optasem pt un sistem din incinte JBL, gama ES pt 5.1 si ulterior pt 7.1(ES100-front; ES30-rear; ES25C-central, ES250P-subwoofer; si ulterior ES80-side).

Amplitunerul pe care il am e un Sony, STR DA1200ES, stiu ca nu e chiar un punct de referinta in domeniu, dar e suficient pt moment (ulterior vreau sa il schimb cu ceva superior)

Deja am achizitionat subwooferul ES250P (in mare e acceptabil) si centralul ES25C (care nu ma incanta cu nimic)

Saptamana trecuta, prin bunavointa unui prieten, am reusit sa ascult o pereche ES80 si una ES10 impreuna cu amplitunerul, subwooferul si centralul meu, si am ramas cam deceptionat de calitatea sunetului. Nu se auzea chiar rau, dar totusi aveam pretentii mai mari de la o firma precum JBL. In mod stereo ES80, ajutate de sub, se auzeau cat de cat decent, dar nu cu mult mai bine decat vechile mele incinte (ceva Electromures, 2 cai, 100w, dif bass 20" Sinevox 80w si un tweeter tot Sinevox cred de vreo 60w, cu niste filtre Infinity SM102 putin modificate). Banuiesc ca modelul ES100 e net superior celui ES80, dar e diferenta asa mare intre ele?

Ce tip de incinte m-ati sfatui sa aleg? Eu as opta pt unele VTP.

Credeti ca as putea realiza o pereche de incinte VTP superioare ca sunet celor ES80 si comparabile cu ES100, dar la un pret undeva la 60-70%?

Eu ma gandeam la o pereche de VTP-uri cu difuzoare Paudio: Pa-800K si Pct 300.

Pana acum am mai realizat vreo 5 perechi de incinte, dupa diverse proiecte, unele mai reusite, altele nu, dar la nivel de copilarisme.

Cea mai mare problema ar fi filtrele, pe care eu nu ma pricep sa le fac, nu am incercat niciodata sa fac asa ceva.

Apoi ar mai fi si incintele propriu-zise. Ca dimensiuni, ar fi corecte, dar ca si aspect...

Stiti vreun centru de mobila in zona Pantelimon, care ar putea sa realizeze aceste incinte atat cu un aspect corespunzator, cat si corect dpdv matematic, si bineinteles la un pret acceptabil?

Filtrele aveti idee cam cat m-ar costa? Piesele + manopera?

Multumesc anticipat.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Ce tip de incinte m-ati sfatui sa aleg? Eu as opta pt unele VTP.

E foarte bine. Poti sa faci niste VTPuri dar, chiar vroiam sa te intreb, chiar crezi ca vor suna mai bine? Eu am auzit VTPuri si, credema, nu sunt chiar cine stie ce! Cu atat mai putin cu cat in datasheet-ul lui PA-800K este trecut un Qts=0,182 ??? Un mare semn de intrebare! Dar, probabil, poate ai auzit la cineva ca merge bine combinatia asta. Orice este posibil dar oricum vei ajunge sa te coste mai mult decat niste chinazarii. Uneori si asta conteaza. VTP-urile le-as folosi la asculat muzica de calitate, nu in sisteme home cinema pentru vazut filme. Tine cont si de asta.

Cea mai mare problema ar fi filtrele, pe care eu nu ma pricep sa le fac, nu am incercat niciodata sa fac asa ceva.

Apoi ar mai fi si incintele propriu-zise. Ca dimensiuni, ar fi corecte, dar ca si aspect...

Daca deja ai ales combinatia Pa-800K si Pct 300, cred ca ai facut rost si de proiectul cu difurile astea. Era undeva pe net! scratch_one-s_head.gif

Filtrele aveti idee cam cat m-ar costa? Piesele + manopera?

Multumesc anticipat.

Si schema filtrului se gasea undeva pe net... Trebuie doar cautat. Daca o gasesc inaintea ta, am sa o postez. praising.gif

BAFTA tinere. smoking.gif

Editat de releu
Link spre comentariu

In majoritatea timpului, ascult muzica, adica voi folosi decat incintele front + subwooferul, iar din cand in cand, la vreun film toate incintele.

M-am gandit la Pa-800K si Pct 300 deoarece din ce am citit sunt foarte laudate, iar ca pret sunt foarte accesibile. Am inteles ca PA-800K nu coboara f mult in frecventa, in schimb are un timbru aparte, iar Pct 300 reda foarte bine frecventele inalte, dupa cum spune dl Mateescu:

"PA 800 K ( PAudio ) + PCT 300 ( PAudio ) - o solutie care intalneste toate gusturile! Joase extinse si f.corecte, medie neutra, inalta excelenta, acuratete sonora, imagine f.buna, pretabile la genuri diverse de muzica, pret excelent pentru calitatea oferita"

Daca aveti alte si alte pareri in legatura cu perechea de difuzoare imi puteti spune, nu este batuta in cuie aceasta combinatie.

Nici tipul incintei nu e definitiva. Nu sunt foarte experimentat in domeniu, si din cauza aceasta am cerut si parerea "veteranilor" in domeniu.

M-am hotarat sa fac acest pas, deoarece eram foarte aproape sa cheltui 2500 lei pe o pereche de incinte care nu sunt cu mult peste incintele mele pe care le am de vreo 14 ani si pe care sincer le consider foarte depasite. Eposibil ca respectivele incinte (JBL ES80) sa nu "sune" bine pe amplitunerul meu? Prietenul meu le foloseste pe un amplif Denon, pe care se aud ceva mai bine ca la mine, dar tot lasa de dorit.

Incintele care vreau sa le fac nu trebuie "sa bubuie", sau sa dispere vecinii, sa aine n-spe mii de watti, ma intereseaza sa aibe un timbru placut, sa nu ma zgarie pe timpan la un volum un pic mai mare, si sa redea cat mai corect si mai detaliat materialul ascultat.

De asemenea nu trebuie sa coboare foarte mult in frecventa, pentru asa ceva am sub-ul.

Pt filtre, pot face rost de schema, dar mai intai trebuie sa mi-o "traduca" cineva, pt a afla ce componente trebuiesc cumparate.

Link spre comentariu

Nimeni nu e dispus sa imi dea si alte idei in legatura cu tipul de difuzoare?

Cred ca combinatia de difuzoare pentru incinte VTP pe care ati mentionat-o este singura care a fost testata "relativ" cu succes si pe care o recomand. Mai era varianta cu SBX2030 de la SAL in loc de woofer-ul mentionat. Aceasta varianta a fost prezentata de Dl. Aurelian Mateescu in revista Tehnium din anii 2000. Trebuie doar cautata. Poate este cineva pe forum cu un scaner si va poate scana (si posta) articolul respectiv.

In rest, ca sa va recomande cineva niste difuzoare pentru incinta VTP ar trebui sa fi testat acele difuzoare in astfel de incinte. Pe internet mai sunt cateva exemple (trebuie doar cautate, nu mai retin web-site-urile), dar din pacate sunt realizate cu difuzoare inaccesibile si chiar foarte scumpe.

Numai Bine

Link spre comentariu

In ideea ca aceste incinte VTP vor fi construite exact cum scrie la carte, ar putea sa se compare ca fidelitate cu modelele hifi de la JBL (ES100) sau alte modele corespondente de la alte firme (Infinity, Magnat, etc), incinte cuprinse ca pret in plaja 2500-3000 lei? Exista cineva care si-a putut forma o parere?

Link spre comentariu

• 2 weeks later...
  • 1 month later...

pentru incinte am deja 2 variante. Care o fi mai indicata nu stiu.

Am gasit o schema pt coaxiale, cea care a aparut si in revista Tehnium, si mai am una cam cu aceleasi dimensiuni, doar ca e mai inalta cu vreo 20 cm.

Cat despre filtre, am schema, dar eu nu am nici aparatura, nici indemanarea, si nici cunostintele necesare pt realizarea lor. Daca este cineva dispus sa mi le faca contracost, astept un reply.

Link spre comentariu

Am gasit o schema pt coaxiale, cea care a aparut si in revista Tehnium, si mai am una cam cu aceleasi dimensiuni, doar ca e mai inalta cu vreo 20 cm.

Cat despre filtre, am schema, dar eu nu am nici aparatura, nici indemanarea, si nici cunostintele necesare pt realizarea lor. Daca este cineva dispus sa mi le faca contracost, astept un reply.

Link spre comentariu

Salut,

In acest forum vei gasi persoane dornice sa-ti arate cum sa le construiesti si mai putin sa ti le realizeze la comanda filtrele audio. Nu uita ca electronica nu prea se mai merita ca altadata (faceai o statie, radio si ajungeau mai ieftine ca in magazin). Actualmente lucrurile stau taman pe dos. Se merita sa construiesti doar pentru tine. Daca vei apela la cineva care stie cu adevarat te va ajunge foarte scump si nu stiu daca mai renteaza (pentru unii, poate! scratch_one-s_head.gif ).

Un filtru cu piese de calitate poate ajunge si 100lei bucata fara manopera. Depinde de care filtru. Pentru niste VTP-uri s-ar putea sa te coste mai putin.

Ca sa faci niste VTP-uri nu chiar asa usor de facut. Trebuie alese niste difuzoare.. si nu orice dif. Difuri mai mari de 8 inch nu se merita din cauza ca iti ies niste incinte foarte voluminoase. Un difuzor bun care merge bine in VTP-uri este Visaton BG 20 8OHM. Nu uita sa montezi inalta cat mai aproape de midbass (se reduc defazajele undelor emise de cele doua traductoare).

p.s. Te-ai uitat pe articolul ala din Tehnium de care spune donpetru mai sus ????????? telephone.gif

BAFTA smoking.gif

Editat de releu
Link spre comentariu

Salut.

Eu am connstruit mai multe perechi de incinte VTP .Ultimele sunt chiar cu difuzoarele pe care le mentionezi (PA-800K si PCT 300.)

In ceea ce priveste sunetul lor nu cred ca se poate compara cu al altor modele de incinte.Tocmai de aceea sunt abordate de catre

pasionatii DIY pentru ca au un timbru aparte.In linii mari incintele VTP nu au un bas asa de pronuntat ca cele bas-reflex sau cele

inchise dar in schimb este foarte clar.Chitara bas se distinge foarte bine de celelalte instrumente de percutie ,sunetul ei

fiind foarte bogat in armonici.In general incintele VTP sunt preferate de catre pasionatii de muzica.

Cel mai bine cred ca este sa asculti mai intai acest tip de incinte si dupa aceea ,daca se potrivesc gusturilor tale ,sa te apuci

sa construiesti si sa investesti in difuzoare si filtre.Ca venii vorba de filtre.Daca citesti in articolele domnului A.Mateescu(din Tehnium)

vei vedea ca filtrul joaca un rol foarte important in reusita unei astfel de constructii.Si la incintele mele filtrele au fost facute si reglate

de dansul .Ar fi foarte multe de spus despre acest tip de incinte insa cel mai bine ar fi sa le asculti .Poate ca unora nu le place cum

suna .Depinde de urechea fiecaruia(pentru ca nu toti auzim la fel) Ce-mi place mie nu trebuie sa placa si altora.

In zilele urmatoare am sa fac si niste poze pe care sa le postez.

S.George

Link spre comentariu

• 4 months later...

felicitari, se vede ca ai ceva experienta in domeniu. Momentan am 2 incinte tot cu aceste difuzoare, dar facute dupa schema de monitoare de studio, de care sunt foarte incantat, si urmeaza sa ma apuc si de VTP-uri, incepand de saptamana viitoare. Cea mai mare problema pe care o voi avea va fi realizarea filtrelor, dar sper sa ma descurc.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
 Share

• Navigare recentă   0 membri

• Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock