Sari la conținut

Programare microcontroler

miron1947

Postări Recomandate

Am dechis acest topic,penttru cei care nu stiu cum poate fi facuta progaramarea acestor microcontrolere,cum este si cazul meu.

1)Ce dispozitive fizice sunt necesare

2)Daca exista un program special.

3)Ce trebuie cunoscut(un limbaj?) pentru a putea programa acest IC.

Am gasit urmatoarele legaturi:

http://www.lirast.com/Programator%20PIC.htm

http://www.aftehnica.ro/programatoare/prog.html

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Dl. miron1947 pentru ca sunt si eu interesat de ce va trebuie ca sa programati un PIC pot sa va spun sumar:

Ce dispozitive fizice sunt necesare

1. O placa pentru programat PIC-ul, nu stiu cat costa sau care este cea mai buna.

Daca exista un program special.

2. Un prieten mi-a recomandat programul asta:

http://www.winpicprog.co.uk/

Ce trebuie cunoscut(un limbaj?) pentru a putea programa acest IC.

3. Stiu ca exista o carte in acest sens publicata de Vasile Surducan pe care o puteti cumpara adresandu-va domniei sale aici:

http://www.geocities.com/vsurducan/electro.htm

Link spre comentariu

1-- Dispozitivele necesare sunt foarte usor de realizat in conditii de amator, nu ai nevoie decat de minimul de cunostinte in domeniul realizarii cablajelor, va pot ajuta daca doriti cu proiectarea lor. Repet, NU are rost sa dati o gramada de bani pe un programator, vezi PonyProg de pe www.lancos.com.

Dispozitivele fizice sunt: programator, placa de dezvoltare, etc... si in prima faza NU aveti nevoie de ele. Download-ati un program de editare/simulare/etc. pt. uC cu care vreti sa lucrati (mplab-PIC sau avrstudio-AVR) si familiarizati-va cu uC, cu registrii cu mnemonicile, cu porturile, etc, scrieti un program simplu, simulati-l, daca merge faceti un programator, o placa de test, etc... O placa de dezvoltare smechera nu va ajuta in primul stadiu

2--Pt. a lucra cu un uC trebuie in primul rand sa cunosti limbajul de asamblare al familiei respective (mnemonicile = instructiunile). Vor fi printre voi forumisti care vor spune ca e de ajuns sa cunosti un limbaj universal cum ar fi C-ul, dar din proprie experienta va spun ca C-ul este avantajos doar daca ai de elaborat un program complex, nu este deloc avantajos sa il folosesti pt. programe mici deoarece iti ocupa mai multa memorie. Cu atat mai mult cu cat sunt zone de program scris in C unde pur si simplu e mai avantajos sa folosesti asamblarea (se pot folosi amandoua).

3--Trebuie sa cunosti pe langa limbajul de asamblare partea "fizica" a uC si anume:

-conostinte despre memoriile uC

-date despre porturile uC

-date despre registrii

-date despre timeri, convertoare, intreruperi (interne, externe)

Acestea sunt foarte importante, fara ele nu puteti sa proiectati sisteme. Daca mai aveti nelamuriri, astept... Eu lucrez cu AVR-uri, din pacate singurul program care il mai am este cel de la licenta (sistem de securite cu cartela telefonica, era cu un uC familia 8051), m-i s-a bulit hardu' si nu aveam nimic salvat.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

• Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock