Sari la conținut

paralel port


trax

Postări Recomandate

buna ziua la toti,

 

deci sa incep cu inceputul...am aflat ca din portu paralel poti sa faci si intrari de semnal nu numai de iesire cum am facut io cu acele leduri in galerie....am gasit schema si cu programul visual.basic.6 dar nu se mai gaseste sau daca exista un program mai bun si usor de folosit.

 

As vrea sa folosesc asta la liceu la o macheta didactica distribuitor automat[un brat care urca o bila la diferite etaje] io am intervenit la macheta cu urcatea bratului si cu cobararea lui...dar am nevoie si de senzori la etaje sa stie singur unde sa se opreasca si as folosi 4 iesiri din port si 4 intrari

 

in data0 data1 data2 data3

out data4 data5 data6 data7

 

 

stiu ca se poate dar vreau ceva usor si eficient daca stiti.......

post-2611-1244820036_thumb.jpg

post-2611-1244820076_thumb.jpg

post-2611-1244820325_thumb.jpg

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Portul paralel este de fapt o interfata folosita pentru a conecta imprimantele (LPT=Line Print Terminal). Starea fiecarui pin caracteristic a portului am reprezentat-o in tabelul de mai jos:

Portul_Paralel.JPG

Alte materiale utile:

Port_paralel.pdf

Portul_Paralel.pdf

Daca ai sa studiezi PDF-urile de mai sus, ai sa vezi ca portul paralel are cateva neajunsuri:

- rata de transfer maxima 150kBps;

- limitarea cablului exterior la 1,8m lungime.

 

In general, pini de date sunt numai de iesire. Spre exemplu, pinii portului se pot configura ca intrari utilizand modul de transfer "Byte Mode", prin care se pot transfera 8 biti pe liniile de date de la un "periferic" catre PC. Totusi, modul de transfer "Byte Mode" este permis software numai de aprox.25% din calculatoarele "moderne". Ai putea apela la modul de transfer periferic - PC "Nibble". In acest sens va recomand sa studiati paragraful 4.3.2 din ultimul PDF postat mai sus.

 

Referitor la schema postata mai sus, trebuie precizat ca transferul de date ar trebui sa se faca alocand unui anumit proces un anumit tren de impulsuri si nu o stare propriu-zisa: "1" logic sau "0" logic asa cum se intampla atunci cand basculeasza un simplu bistabil sau monostabil. Mai exact, atunci cand "bila" ajunge la un anumit etaj, daca ne raportam la 4 biti in modul "Nibble", un anumit circuit ar trebui sa furnizeze pe cei 4 pini de date un numar. Domeniul nu ar putea sa depaseasca 0...128 numere in acest caz. De fapt, prin intermediul unui traductor care citeste inaltimea la care se afla "bila" sau etajul, sa aloce inaltimii maxime 128 iar minime 0. Calculatorul citind in binar numerele din acest interval ar putea afla, tot pe baza programului implementat, la ce inaltime sa afla bila sau la ce etaj si bineinteles ar putea comanda "bila" sa coboare la etajul dorit. Solutia este destul de complexa deoarece aspectele prezentate necesita niste cunostinte solide de programare Visual Basic sau C++.

 

Asadar, schema in sine nu e o problema majora, dar programul care trebuie scris sa ruleze pe PC e o problema. Acum nu stiu ce cunostinte aveti despre programarea Visual Basic sau C++!!! Ar trebui sa veniti cu detalii, inclusiv cu o schema de ansamblu cu tot ce ati realizat si prezentat in imaginile de mai sus. Asta ca sa stim ce ar mai trebui spus (in plus).

 

Numai Bine.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

cunostinte despre programare nu am mai ales c++ dar macheta are atatea piese pentru ca ea dispune si de program automat [urca bila la etajul 1,bila ajunge jos,dupaia o urca la etajul2....si pana la etajul 4 si reia ciclul] un robot....

 

io fiind boboc la acest liceu da acum nu mai sunt ca vine clasa a10 am intervenit la ea cu o schimbare adica iam facut prin portul paralel 2 iesiri comanda sus si comanda jos...problema era ca trebuia sa calculam timpu cat urca cat coboara...fiind si motor de mixer nu are viteza stabila si cu programu relais timer puneam timpurile dar cand dadeam de alta tensiune se schimbau timpurile de urcare si cobarare

 

de accea vroiam sa adaptez 4 senzori la fiecare etaj iar calculatoru sa o controleze ca un robot support.gif

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

daca nu stiti atunci de unde pot loa visual basic 6 ca am gasit in revista de conex schema si cum configurezi programu da nu il gasesc gasesc altele

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

In ceea ce priveste programul, trebuie prin propriile puteri sa-l elaborati. Va spun asta deoarece necesita studiu si pierdere de timp, ceea ce nu este la indemana oricui de pe acest forum sau alte forumuri. Aici va putem doar indruma cu cateva indicatii atunci cand v-ati impotmolit in proiect. Incercati totusi sa elaborati programul in C++.

 

Spre exemplu, pt. a scrie o valoare la iesirile portului paralel, in limbajul de programare C/C++, puteti face acest lucru printr-o instructiune de forma:

#define data 0x0378
#define status data+1
#define control data+2
...
int val.1 , val.2;
...
val.1=0x81; outport (data, val1); /*1000 0001*/
val.2=0x08; outport (control, val.2^0x0b). /*0000 1000*/

 

Atentie! Curentul maxim absorbit de un singur port de iesire (D0...D7) nu va trebuie sa depaseasca 12mA.

 

In concluzie, ceea ce vreti dvs. sa faceti nu se rezuma doar la niste studii liceale! Dar...poate gresesc! scratchchin.gif

 

Numai Bine :hi:

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Nu, exemplu care l-am redat mai sus este general si trebuie personalizat in functie de aplicatie. Cu exemplu respectiv puteti adresa ca iesire unul din porturile de date ale portului paralel. Ca sa "captati" semnal de intrare va trebui sa va folositi de "intrari". Totusi, ceea ce vreti dvs. sa faceti trebuie "adaptat" iar pentru a face lucru asta este nevoie de studiu, in special programare C++ sau Basic. Acest studiu nu se poate face "peste noapte" si nici in cateva zile. Trebuie sa luati un manual de programare, sa-l studiati si apoi, avand in fata ce anume trebuie sa cautati - vedeti discutia de mai sus - de abia atunci puteti trece efectiv la "treaba".

 

Numai Bine

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

    • Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock