Sari la conținut

Frecventmetru

Postări Recomandate

Apoi daca-mi fac un frecventmetru, am pretentia ca ultima cifra sa fie Hertz-ul.

Daca doriti sa masurati si perioada,chiar mai putin de 1Hz.

Ce sa fac cu 6 cifre ?!?. La unul clasic pun cate numaratoare si decodificatoare vreau, deci la 1 Ghz afisat, vreau 10 cifre.

Asta presupune divizoare ECL,daca doriti 1Ghz,este posibil sa nu gasiti la noi.

Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/215-frecventmetru/page/2/#findComment-2224
Distribuie pe alte site-uri

sincer nu am patit sa-mi uite uC setarile.

Problema este mult mai grava decat pare. Probucatorii de astfel de dispozitive garanteaza retentia datelor maxim 10 ani. Nu o sa vezi o placa de baza functionand mai mult de 5-7 ani fiindca bios-ul este inscris electric intr-un eeprom ce se sterge cu timpul. Problema este cunoscuta in literatura internationala sub denumirea de "erodarea bitilor". Este adevarat ca mai sunt unele calculatoare de mai functioneaza si peste 10 ani dar acestea sunt modele vechi ce au bios-ul inscris intr-un prom pe vecie, adica inainte de inventarea eeprom-urilor. La acestea se facea update de bios prin inlocuirea prom-ului care costa cat costa acum o placa de baza.

Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/215-frecventmetru/page/2/#findComment-2263

Problema este mult mai grava decat pare. Probucatorii de astfel de dispozitive garanteaza retentia datelor maxim 10 ani. Nu o sa vezi o placa de baza functionand mai mult de 5-7 ani fiindca bios-ul este inscris electric intr-un eeprom ce se sterge cu timpul. Problema este cunoscuta in literatura internationala sub denumirea de "erodarea bitilor". Este adevarat ca mai sunt unele calculatoare de mai functioneaza si peste 10 ani dar acestea sunt modele vechi ce au bios-ul inscris intr-un prom pe vecie, adica inainte de inventarea eeprom-urilor. La acestea se facea update de bios prin inlocuirea prom-ului care costa cat costa acum o placa de baza.

Nu e chiar asa. In primul rand la calculatoarele vechi BIOS-ul era inscris intr-un eprom, acesta se putea sterge cu ultraviolete (avea o mica fereastra de sticla). Problema este de fapt urmatoarea: odata cu trecerea timpului se pierd biti. Adica am un octet in care programez: 0 0 0 1 0 1 0 1 adica 15 hex, sa zicem ca pierd bitul 5, voi avea 0 0 0 0 0 1 0 1 adica 05 hex, deja uC vede cu totul alte instructiuni. Dar, repet nu am patit niciodata asa ceva. Cu atat mai mult cu cat intre prom, eprom si eeprom singura diferenta este modul in care se sterge informatia, structura interna este aceeasi.

Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/215-frecventmetru/page/2/#findComment-2268

Avantajul este si flexibilitatea montajelor cu microcontroler(in fond un microprocesor),cum ar fi de exemplu ca pentru fiecare aplicatie sa avem nevoie de alt PC.Daca cineva se plictiseste de frecventmetru poate sa-l faca,voltmetru sau multimetru,sau generator de frecvente.sau toate la un loc,ceea ce cu unul configurat fix(numaratoare) este mai greu.Regret, ca nu ma pricep la aceste microcontrolere,deoarece sunt un mare pas inainte,practic poate fi folosit la aproape orice aplicatie,ca sa nu mai vorbim de spatiul ocupat,comparativ, cu un montaj clasic(frecventmetru facut de mine era de marimea unui A4 si 5cm grosime).

Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/215-frecventmetru/page/2/#findComment-2336

Problema este mult mai grava decat pare. Probucatorii de astfel de dispozitive garanteaza retentia datelor maxim 10 ani.

Din ceea ce stiu aceasta perioada de retentie se refera la timpul cat poata sa retina

informatia fara a fi alimentata.

Este de ajuns ca la 6 ani (de exemplu) sa alimentam chip-ul respectiv si acei

mici condensatori din gate-ul unor mosfet-uri se vor incarca din nou si

informatia poate sa stea sigura inca n ani.

Sau poate gresesc si imi cer scuze.

Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/215-frecventmetru/page/2/#findComment-2429

Din ceea ce stiu aceasta perioada de retentie se refera la timpul cat poata sa retina

informatia fara a fi alimentata.

Este de ajuns ca la 6 ani (de exemplu) sa alimentam chip-ul respectiv si acei

mici condensatori din gate-ul unor mosfet-uri se vor incarca din nou si

informatia poate sa stea sigura inca n ani.

Sau poate gresesc si imi cer scuze.

Gresesti.

Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/215-frecventmetru/page/2/#findComment-2447

In primul rand: http://www.freepatentsonline.com/7057228.html

In al II-lea rand memoriile sunt intr-adevar arii de FET-uri dar nu stiu exact la ce condensatori te referi? In cunstructia memoriilor nu sunt integrete condensatoare, cu atat mai mult cu cat integrarea elementelor pasive in cip-uri este foarte nerentabila (ocupa mult spatiu).

Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/215-frecventmetru/page/2/#findComment-2462

Scuze ,trebuia sa pun condensatorii in ghilimele.

Asa "arata" o celula de memorie.

post-43-1192991462_thumb.jpg

Sa nu fiu inteles gresit.Nu afirm ca memoriile sant indestructibile dar nici sa tina 6,7 ani nu se poate spune.

Acele memorii care au un timp de retentie de 5 ani sant memorii RAM static care au

o sursa de energie incorporata (de obicei o baterie Li-Ion de 3V).Se gasesc in asa numitele "time keeper-e".

Unii producatori dau un MTBF la Flash EEprom-uri de 100 ani iar pentru NVRAM si

EEprom-uri de 40 ani.

Intr-o documentatie de la Maxwell am citit ca pot produce memorii cu un MTBF

de 400 ani.

Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/215-frecventmetru/page/2/#findComment-2464

Practica va contrazice. Am reconditionat multe placi de baza prin rescrierea bios-ului. Memoria flash nu era defecta ci pur si simplu se stersese. Cu un programator si o conexiune de net am reparat foarte multe placi de baza. La placile de baza vechi, nu este cum am citit mai sus cu eprom ci cu rom fara fereastra. Memoriile erau produse inscrise din fabrica si asa mureau. Am un 286 ce inca merge. Am si un 486 la fel. Am si un pentium 1 tot cu rom ce nu poate fi inscris ce inca functioneaza. Sau cel mai graitor exemplu este cu telefoanele celulare ce dupa 1-3 ani o iau razna. Dupa ce i-l resoftezi, iar merge bine. Flash-memory este o memorie ce retine datele prin incarcatura electrostatica a grilelor unor tranzistori mos izolate pe bioxid de siliciu. Dupa un timp grilele i-si pierd potentialul electric si datele retinute sunt compromise. Dar repet, memoria nu este defecta. Printr-o noua inscriere, dispozitivul iar functioneaza cativa ani.

Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/215-frecventmetru/page/2/#findComment-2557

Faptul ca memoria nu se defecteaza am spus-o intr-unul din posturile anterioare.

Se altereaza numai niste locatii care contin informatii (biti) .Daca se rescrie memoria

aceasta o sa functioneze din nou O.K.

Ai amintit de ROM-urile "vechi".

Acele memorii (capacitate mica) erau relizate in alta tehnologie.

Efectiv in momentul inscrierii se ardeau ,la propriu,niste jonctiuni semiconductoare

care reprezentau celulele (locatiile) de memorie.

Se puteau programa o singura data dupa care deveneau "eterne".

La produsele actuale ,in special aparatura pentru "home user-i,se aplica din plin principiile economiei de piata.Sant facute sa functioneze o perioada de

timp dupa care ...altul sau alta.Desi nu sant recunoscute oficial acestea poarta numele de "greseli proiectate".

Acest lucru este valabil si pentru componente.

De curiozitate consulta niste cataloage a unor mari producatori de componente

semiconductoare si o sa ramai surprins de specificatiile tehnice a celor facute

pentru aplicatii militare (only military uses).

Ca exemplu pot sa dau Motorola.

Oricum fac componente bune dar cele pentru "army", unele, tin parca de domeniu SF.

Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/215-frecventmetru/page/2/#findComment-2559

Trebuie sa dau dreptate multor persoane care au postat la acest topic: user40 are deptate, memoria PROM are alta constructie fata de cea EEPROM, de aceea este si mai ieftina si mai sigura in functionare (dezavantajul este ca in cazul unui upgrade schimbi memoria cu totul, cea veche o arunci). De asemenea scormonel are dreptate, si in cazul BIOS-ului din calculatoarele mai vechi memoria are un alt mod de functionare (se sterge doar cu ultraviolete).

Problemele apar in cazul memoriilor EEPROM, care din cauza modului de scriere au anumite lacune. Nu am vazut situatii similare la memoriile descrise mai sus, dar precum am descris intr-un post anterior pierderea unui singur bit poate fi interpretat total gresit de catre unitatea logica.

Dar cum memoriile EPROM erau scumpe datorita ferestrei de cuart (nici nu am vazut la vanzari in ultima vreme), si cele PROM le inregistrezi o singura data, calea de mijloc sunt cele uzuale momentan in conditii de amator (EEPROM incorporate in microcontrollere sau de sine statatoare) cu toate problemele care le pot avea in timp.

Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/215-frecventmetru/page/2/#findComment-2581

• 1 year later...

@Scormonel

Draga prietene, daca tu zici ca dupa 10 ani se sterge din memoria PIC-ului programul si nu-ti mai merge frecventmetrul, eu te intreb: vrei sa te tina o viata de om? In 10 ani nu te plictisesti de acelasi montaj si vrei sa-l schimbi? Sa te mai modernizezi un "PIC". Aceste minuni ale electronicii numite Microcontrolere ne fac viata mai usoara si mai frumoasa din pctdv al diversitatii. Nu pot sa postez aici cate scheme frumoase de frecventmetre simple si versatile se pot face cu ajutorul acestor microcontrolere PIC sau ATMEL. Numai eu am construit deja un numar de 5 variante cu diverse tipuri de afisare, LCD sau LED, si diferite programe, cu facilitatea de a masura frecvente de pana la 50Mhz desigur limitate doar de catre performantele microcontrolerului in sine. Nu apuca sa se stearga programul din memorie daca in fiecare zi il alimentezi montajul si functioneaza.

Indemn pe toti cei care pot si stiu sa lucreze cu microcontrolere sa incerce scheme simple de frecventmetre si se vor minuna de performantele atinse cu cateva componente acolo pe placa si un afisaj; sa nu mai vorbim de consumul de curent care este o problema atunci cand vrei sa alimentezi mai multe etaje intr-un aparat compactat intr-o cutie (sa zicem un transceiver ca tot e vorba de masurare de frecventa)

Sa nu mi-o iei in nume de rau dar eu sunt adeptul miniaturizarii si modernizarii in ultima instanta si daca mai am inca in atelierul meu un frecventmetru pe TTL-uri care inca mai merge este numai de dragul vremurilor apuse demult cind cautam pe la toti prietenii sa-mi adun 10 bucati de CDB490 sa-mi fac baza de timp a acelui frecventmetru. Nu mai vorbesc de numaratoare si celelalte. Toate bune si tinem aproape.73!

Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/215-frecventmetru/page/2/#findComment-18528

• 2 years later...

@Scormonel

Draga prietene, daca tu zici ca dupa 10 ani se sterge din memoria PIC-ului programul si nu-ti mai merge frecventmetrul, eu te intreb: vrei sa te tina o viata de om? In 10 ani nu te plictisesti de acelasi montaj si vrei sa-l schimbi? Sa te mai modernizezi un "PIC". Aceste minuni ale electronicii numite Microcontrolere ne fac viata mai usoara si mai frumoasa din pctdv al diversitatii. Nu pot sa postez aici cate scheme frumoase de frecventmetre simple si versatile se pot face cu ajutorul acestor microcontrolere PIC sau ATMEL. Numai eu am construit deja un numar de 5 variante cu diverse tipuri de afisare, LCD sau LED, si diferite programe, cu facilitatea de a masura frecvente de pana la 50Mhz desigur limitate doar de catre performantele microcontrolerului in sine. Nu apuca sa se stearga programul din memorie daca in fiecare zi il alimentezi montajul si functioneaza.

Indemn pe toti cei care pot si stiu sa lucreze cu microcontrolere sa incerce scheme simple de frecventmetre si se vor minuna de performantele atinse cu cateva componente acolo pe placa si un afisaj; sa nu mai vorbim de consumul de curent care este o problema atunci cand vrei sa alimentezi mai multe etaje intr-un aparat compactat intr-o cutie (sa zicem un transceiver ca tot e vorba de masurare de frecventa)

Sa nu mi-o iei in nume de rau dar eu sunt adeptul miniaturizarii si modernizarii in ultima instanta si daca mai am inca in atelierul meu un frecventmetru pe TTL-uri care inca mai merge este numai de dragul vremurilor apuse demult cind cautam pe la toti prietenii sa-mi adun 10 bucati de CDB490 sa-mi fac baza de timp a acelui frecventmetru. Nu mai vorbesc de numaratoare si celelalte. Toate bune si tinem aproape.73!

Prietene, datorita acestor "minuni" ale tehnicii, cum le spui tu, segmentul de audio de exemplu, a ajuns un mare GUNOI ! Restaurez si repar tehnica audio vintage, dar mai vin oameni la mine cu "scule" grele, pe care au dat zeci de milioane, si care sunt pline de aceste PIC-uri. Nimic de zis, jdemii de functii, jdemii de afisari, jdemii de comenzi, dar ce folos... in cativa ani, de regula cam 3 ani, se duc devale... Se rescrie, spui tu, si "merje" in continuare...dar ce te faci cand PIC-ul tau comanda focalizarea si puterea unei unitati optice laser dintr-un CD Recorder, si lund-o razna PIC-ul, ajunge si se distruge laserul? (Caz recent cel descris, si unitatea optica nu e "decat" 150 de euro, fara taxe si transport... rescrierea de exemplu la sculele SONY nu o poti face decat la reprezentatnta si te costa de ustura, mai bine mai pui ceva si-ti iei alta scula). Pai fratioare, eu stau sa muncesc toata ziua ca sa-mi schimb la fiecare 3 ani CD playerul? ATENTIE! Nu ma refer la gunoaie de genul Eboda, ci la audiofile. Eu vad rostul acestor picuri acolo unde chiar este vitala miniaturizarea si subminiaturizarea, dar ca sa-mi umpli de picuri tot ce misca, mi se pare cea mai mare tampenie. Dar e mai comod asa, un cablaj minimalist, ce atata scoala sa poti proiecta un cablaj cum trebuie, componente putine, si le dam si pe alea in SMD-uri, sa fie tacamul complet, scriem repede ce functii vrem sa faca, si gata, mari mesteri mari! Nu tine decat 3 ani? SI ce vrei frate, sa te tina o viata? Nu te-ai plictisit de el in astia 3 ani? Altul frate, mai "tare", care tine doar 2 ani... Uite ca eu nu m-am plictisit de deck-ul Sony care functioneaza fara repros din 1978, de ampliful Sony care suna dumnezeieste si dupa 32 de ani de "dat" in el, nici de CD-playerul Nakamichi din 1984 care citeste si acum fara gres orice cd, indiferent ca e "genuine audio" sau "ars" pe PC... Inca nu m-am saturat de ele, pentru ca-mi sunt ca niste prieteni vechi si dragi... Nu-mi place sa stau si "admir" la fiecare 3 ani un nou morman de plastice care miros a ars...

De fapt, prin atitudinea voastra, decat incurajati consumatorismul... Dar nu ar trebui sa ne miram, traim doar intr-o societate de consum, in care am ajuns datorita noua, noi am vrut mereu altceva, mai ieftin, mai colorat, mai...altfel, dar sa fie IEFTIN si MINIATURIZAT...

Ce sa-i spui unui amarat care a strans din cur sa-si ia si el o scula mai de doamne-ajuta, nu balarii gen Eboda et Co., si care vine cu ea la tine dupa 3 ani sa i-o repari, si tu trebuie sa-i spui sa se duca s-o arunce si sa-si ia alta?

Apropo de PIC-uri... Acum 2 ani si ceva, am dat aproape 1900 de ron pe o bormasina Makita, cu acumulatori Li-Ion, ca ma saturasem sa stau si sa fac mereu cicle complet pe Ni-Cd... ei bien, mai acum vreo 2 luni, surpriza!!!!! Imi comunica unitaea de charger: "AKKU BROKEN". UPS! Ma apuc si desfac bateria, masor elementii, si...SURPRIZA! TOTI, DAR TOTI elementii erau perfecti, insa in cutiuta mai este un mic montaj cu pic... care contorizeaza ciclul de incarcari, si cand ii vine lui bine, zice stop!, altul la baiatul, asta nu mai este bun...Ok, am zis, maerg sa cumpar alt acumulator... Un acumulator original costa...857 de ron!!!!!!! Ai auzit bine, jumatate din costul bormasinii, si o cumperi cu 2 acumulatori. Alt exeplu: o minicombina Sony, are 2 ani si vreo 5 luni, a stat scoasa din priza vreo 6 luni... e moarta! Nu mai ia nici o comanda, nu mai face NIMIC! Toate tensiunile de alimentare sunt ok, totul e perfect, dar totul, absolut totul e controlat de un PIC... Care nu mai vrea "muschiu'" lui sa fac treaba...Si a costat o galagie de bani cand a fost cumparata! Asa, ca din partea mea, PIC-urile se pot duce unde vor, ca si consumator, nu le apreciez deloc!PUNCT!

Editat de brainsmart
  • Like 1
Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/215-frecventmetru/page/2/#findComment-40039

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

• Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock