Sari la conținut

Frecventmetru


Postări Recomandate

http://www.apogeekits.com/freq_counter_source.txt

Asta este? Nu cunosc programarea microcontrolelelor,dar seamana a program.Chiar rog,pe cine cunoaste,daca ma poate indruma,unde pot vedea,un tutorial cu tema asta,poate reusesc sa invat si eu.

Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/215-frecventmetru/#findComment-1698
Distribuie pe alte site-uri

Acela este programul scris in asamblare, adica sa zicem are extensia .asm. Este mai bun decat cel .hex (sau .bin) care se incarca in controller pt. ca vezi codul si comentariile sunt foarte detaliate. Se poate transforma foarte usor in formatele mai sus enumerate cu programul mplab (sper sa nu gresesc, nu prea am lucrat cu PIC-uri).

Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/215-frecventmetru/#findComment-1727
Distribuie pe alte site-uri

Nu este vorba de programare, trebuie download-at mplab-ul cu care se deschide fisierul respectiv, daca nu il vede modifici extensia (din .txt in .asm sau altceva). Dupa ce-l deschizi ii dai compile sau build sau ce este pe acolo si-l transforma intr-un format .hex sau .bin care poate fi inscris in uC cu un programator.

A-si face eu chestia asta dar sunt la lucru si nu am deocandata netu' acasa. Pe calc. asta daca instalez mplab-ul (am patit-o cu avrstudio) o iau razna porturile si imi buleste niste programe care imi ruleaza tot timpul.

Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/215-frecventmetru/#findComment-1738
Distribuie pe alte site-uri

  • 3 weeks later...

Acum circuite digitale se gasesc peste tot la preturi rezonabile. Cu pana intr-o suta de ron, cumperi tot iar schema unui frecventmetru este floare la ureche ptr un electronist, principiul de functionare fiind extrem de simplu. Timp de o secunda incarci frecventa de intrare intr-un lant de numaratoare zecimale, apoi intrerupi numararea, transferii in registrul de stocare informatia prezenta la iesirile numaratorului, si decodificatoarele de 7 segmente legate la registrul de stocare ce afiseaza rezultatul numararii. Apoi cu terminalul de acces, intrerupi legatura intre numaratoare si decodificatoarele de cifre, resetezi numaratoarele si incepe un nou ciclu de numarare. Numaratoarele pot fi SN7490, registrele tampon, SN7475, decodificatoarele SN7447. Cate o bucata ptr fiecare cifra afisata. Logica de comanda este foarte simpla si nu o mai descriu. Cu circuitele de mai sus obtii circa 30-40 Mhz frecventa maxima de numarare si rezolutie de 1 Hz la 8 cifre , performante ce nu pot fi atinse cu un microcontroler, nemaifiind vorba si de complicatiile programarii. Iar un frecventmetru i-ti este util toata viata. Nu poate nimeni garanta insa ca microcontroler-ul va mai tine minte programul peste 10-20 ani.

Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/215-frecventmetru/#findComment-2175
Distribuie pe alte site-uri

Numaratoarele pot fi SN7490, registrele tampon, SN7475, decodificatoarele SN7447. Cate o bucata ptr fiecare cifra afisata. Logica de comanda este foarte simpla si nu o mai descriu. Cu circuitele de mai sus obtii circa 30-40 Mhz frecventa maxima de numarare si rezolutie de 1 Hz la 8 cifre , performante ce nu pot fi atinse cu un microcontroler, nemaifiind vorba si de complicatiile programarii.

Ideea era si cosumul,am facut un frecventmetru cu TTL si stiu cat consuma(cca.50mA pe capsula) si portabilitatea, iar cu ECL la intrare poate ajunge la GHz.Asta nu inseamna ca cel cu circuite logice(numaratoare),nu este o alternativa,mai ales pentru mine care nu cunosc programarea acestor microcontrolere,asta in ideea ca as mai face unul acum.

Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/215-frecventmetru/#findComment-2176
Distribuie pe alte site-uri

Nu poate nimeni garanta insa ca microcontroler-ul va mai tine minte programul peste 10-20 ani.

Chiar mult mai putin. Modulul de comanda de la frigiderul meu (termostat + afisaj temp.) este cu PIC16C57C si s-a dus dracu' in primul an (atunci am avut noroc, era in garantie). Al doilea a tinut 3 ani. Al treilea merge ( inca ) de o luna. Mentionez ca nu s-a ars nimic, doar PIC-ul nu mai dadea comenzi, sau le dadea aiurea.

Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/215-frecventmetru/#findComment-2177
Distribuie pe alte site-uri

Daca criteriul principal de proiectare este consumul, apoi se trece totul pe cmos. Daca se foloseste CD4511, se elimina registrele tampon deoarece acesta le contine. Sau si mai bine CD4543 ce contine si registrele tampon si este destinat pentru afisaje cu cristale lichide. Numaratoare se pot folosi 74HCT190 ce au frecventa maxima de 30 Mhz. Am dat mai sus cel mai banal exemplu dar sigur fiecare i-si poate construi frecventmetru in functie de nevoi. Si ca aplicatie practica dau mai jos o schema din Elektor.

freq.pdf

Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/215-frecventmetru/#findComment-2178
Distribuie pe alte site-uri

Intr-adevar scormonel are dreptate legat de avantajele schemelor cu circuite clasice. Dar acum eu o sa iau apararea celor programabile cu uC. In primul rand, schema din link cu PIC este una din cele mai simple posibile. Eu nu m-as apuca de asa ceva, ce a-si face in schimb ar fi urmatoarele (spun acestea fara documentare prealabila, deci astept corectii):

 

-- a-si folosi un AVR gen ATMEGA8535, versatil si destept.

-- la acel uC nu a-si folosi afisaj cu LED-uri ci un display LCD cu 2*20 caractere. Daca tot folosesc un uC, nu e mare diferenta (ma refer la gradul de dificultate) intre cele doua insa e mai cool sa-ti afiseze aparatu' FRECVENTA: _ _ decat pur si simplu frecventa pe 7 digiti.

-- a-si folosi un divizor de frecventa a.i. aparatul sa lucreze si la 1Ghz.

-- cablajul ar fi mult mai usor de proiectat si construit, ar fi mult mai mic, la fel si consumul.

-- parte de comanda ar fi mult mai versatila si ergonemica, putand practic face ca sa-mi afiseze un mic meniu

-- problema ceva mai nasoala, programul (si aici sa ma corectati daca gresesc):

1-interfatare tastatura

2-intrefatare afisaj

3-partea de semnal de la divizor, conversie si punere in registru afisaj

 

Avantajele sunt clare, si sincer nu am patit sa-mi uite uC setarile. Cu atat mai mult cu cat constant pot sa il fac mai bun, ii upgradez softu' (las pe cablaj o mufa ISP)

 

LATER EDIT: divizoare de frecventa de la 1Ghz: SAB6456 sau U813BS. Controlleru' nu trebuie sa lucreze la frecventa pe care o masoara, poate sa lucreze si la un 1Mhz si sa masoare pana la 1Ghz

Schema fara controller: http://www.cip.physik.uni-muenchen.de/~wwi...alysis/FreqCnt/

Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/215-frecventmetru/#findComment-2182
Distribuie pe alte site-uri

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

    • Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock