Sari la conținut

Intrebare help amplificator

Postări Recomandate

Cablajul il puteti realiza dintr-o placa de sticlotextolit simplu placat. Traseele circuitului imprimat a amplificatorului le puteti trasa intr-un program PC de genul Express PCB. Dupa desenarea propriu-zisa a schemei puteti utiliza metoda PnP. Aceasta metoda se poate descrie "in cateva cuvinte" cam asa:

Realizarea cablajelor imprimate de serie mică sau unicat poate fi relizată prin diferite metode,una dintre acestea fiind şi utilizarea foliei de transfer de tip PNP.(PRESS and PEEL=apasa şi dezlipeşte).

Acestă tehnologie de realizare a cablajelor se bazează pe o folie de tip special realizată de firma SAGAX.?n esenţă această tehnologie se bazează pe principiul de funcţionare a imprimantelor cu laser sau a copiatoarelor.Această folie permite imprimarea traseelor de cablaj imprimat asigurand transferul acestora pe placa de circuit imprimat.

Etapele de realizare a cablajului de circuit imprimat sunt:

a)Se realizeaza desenul cablajului imprimat,fie manual,fie prin intermediul unor programe specializate(ORCAD,PROTEL,CIRCUIT MAKER,etc.)

b)Acest desen,considerat pozitiv se copiază cu ajutorul unui copiator pe folia de tip PnP.Tonerul copiatorului va adera la folia PnP,realiz?nd pe aceasta desenul negativ(?n oglindă) al desenului de cablaj.

c)Se pregăteşte placuţa de cablaj imprimat,tăindu-se la dimensiunea necesară,şlefuindu-se cu un glasspapier foarte fin.

d)Se degresează placa de cablaj imprimat,?n vederea cu.răţirii de oxizi si grăsimi prin cufundarea acesteia ?ntr-o soluţie slabă de acid.

HNO3+Cu --> Cu(NO3)2+H2↓

După 30 de secunde se scoate,se spală sub un jet de apă,iar apoi se usucă.

e) Fără să se atingă cu m?na cablajul se suprapună peste acesta folia de transfer de tip PnP.

f) Cu ajutorul unui fier de călcat,reglat la temperatura de 200 p?nă la 225 de grade celsius,se ?ncălzeşte suprafaţa foliei av?ndu-se grijă să existe un contact permanent ?ntre fierul de călcat şi folie.

g) Se are ?n vedere faptul că toată suprafaţa foliei să fie uniform incălzită.Aceasta realiz?ndu-se prin mişcări circulare ale fierului de călcăt.De regulă,timpul necesar transferării tonerului de pe folie pe placa de cablaj imprimat este ?ntre 60 si 120 de secunde.?n mod normal acest timp este dependent de mărimea suprafeţei de transferat.

h) Operaţiunea se consideră incheiată c?nd prin folia transparentă se observă perfect traseul desenat.

i) Se lasă să se răcească cablajul şi folia după care cu mare atenţie se dezlipeşte ?ncepand de la colţuri.Se vizualizează desenul transferat pe cablaj,se compară cu originalul şi daca este nevoie se corectează cu ajutorul unui MARKER traseele ?ntrerupte.

j) Se introduce placa de cablaj imprimat intr-o soluţie de clorură ferică de o cuncentraţie adecvată.?n urma reacţiei chimice care are loc:

2FeCl3+3Cu→3CuCl2+2Fe↓

traseele neacoperite sunt corodate,obţin?ndu-se ?n final copia fidelă ?n cupru a traseului desenat.Timpul de corodare depinde de concentraţia soluţiei de clorură ferică,de temperatura şi de gradul de agitaţie a acestuia.

k) După terminarea corodării se scoate placa de cablaj imprimat din soluţie,se spală sub jet de apă,se usucă,se ?ndepărtează cu ajutorul unui praf abraziv tonerul depus,se acoperă suprafaţa de cupru cu o soluţie de colofoniu dizolvat ?n alcool.

l)După această operaţie placa de cablaj imprimat poate fi utlizată ?n vederea găuriri ei şi a montării pieselor electronice.

Limite şi performanţe

Această tehnologie este ideală pentru cablaje unicat sau de serie mică de complexitate medie.Traseele de cablaj realizate nu pot avea dimensiuni mai mici de 0,8 mm.Traseele mai fine se pot realiza prin alte metode.

Later Edit - A se vedea si clipul de aici:

http://www.tehnium-azi.ro/infusions/the_kr...embed.php?url=3

Numai bine

Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/2113-intrebare-help-amplificator/#findComment-19478
Distribuie pe alte site-uri

Domnule don petru daca nu sunt prea insistent am si eu exprespcb dar nu prea stiu sa lucrezi cu el daca iti dau schema imi faci si mie schema pe exprespcb ssi o pui pe forum la topicu asa sau daca vrei mio trimiti pe mess la adresa cristi_tz2008 salvarea te rogggggggggggggggggggggg prankster.gif

post-4752-1243878052_thumb.png

Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/2113-intrebare-help-amplificator/#findComment-19479

Din pacate nu lucrez cu Express PCB. As putea sa-l realizez in Ultiboard dar asta cand imi piermite timpul. Daca te grabesti, nu ar strica, acum si pentru viitor, sa incepi sa inveti un program, chiar si unul simplu asa cum este Express PCB. Momentan nu pot sa promit nimic, pentru ca cu siguranta, dupa aceea, nu veti fi singurul care imi va cere lucru asta. Iar realizarea la comanda a unor astfel de PCB-uri o pot face "mai rapid" daca sunteti pe lista donatorilor prin Pay Pal (vezi site-ul revistei) care sustineti dezvoltarea Tehnium Azi si a acestui forum.

Numai bine.

Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/2113-intrebare-help-amplificator/#findComment-19480

Domnule don petru daca nu sunt prea insistent am si eu exprespcb dar nu prea stiu sa lucrezi cu el daca iti dau schema imi faci si mie schema pe exprespcb ssi o pui pe forum la topicu asa sau daca vrei mio trimiti pe mess la adresa cristi_tz2008 salvarea te rogggggggggggggggggggggg prankster.gif

Salutare , hai ca o fac eu cu ajutorul Geda din Xubuntu-Linux , cat oferiti ? !

Numai bine !

Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/2113-intrebare-help-amplificator/#findComment-19482

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

• Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock