Sari la conținut

Circuit de intrare pentru amplificatoare audio profesionale


donpetru

Postări Recomandate

Postez in legatura de mai jos un circuit de intrare proiectat de mine cu multiple facilitati si de un real ajutor mai ales cand dorim sa ne construim un amplificator audio, avem partea de amplificare dar nu o avem pe cea de intrare. Un accesoriu audio deja foarte cerut si important.

Acest circuit contine mai multe etaje pe canal dintre care enumar:

- un etaj de intrare realizat cu amplificator operational cu intrare balansata si nebalansata (exista un comutator in acest sens);

- un etaj circuit buffer pt adaptare de impedanta si micsorarea influentelor dintre etajul de intrare si etajele: filtru de frecventa trece jos si trece sus.

- etaje crossover de 100Hz tip trece sus si trece jos, cu panta de +12dB/octava, respectiv -12dB/octava; (fiecare etaj se poate introduce in circuit cu ajutorul unui comutator);

- un etaj circuit buffer cu acelasi rol ca mai sus dar numai intre circuitele crossover si preamplificare;

- un etaj de preamplificare;

- un circuit inversor pentru conectarea modulelor de amplificare in punte.

 

Nu am mai inclus un circuit de cliping pentru ca in varianta in care am utilizat acest circuit de intrare, modulele de amplificare aveau prevazut pe iesire un simplu circuit de cliping de genul: "dioda Zener, rezistenta + LED". In acest sens, pentru doritori interesati pot pune la punct un astfel de circuit. Pentru ca nu e prima oara cand postez aceasta schema - in prima varianta postata pe un alt forum s-a strecurat o greseala in privinta valorilor unor condensatori de pe circuitul de intrare "AO Balansata/Nebalansata" - ambele canale. Aceasta mica eroare, am remediat-o. Schema asa zis corectata o gasiti in legatura de mai jos. Pentru eventuale intrebari legate de conceperea unui PCB va sta la dispozitie cu indicatii.

 

Un prieten m-a intrebat daca pot sa includ pe langa circuitele de crossover pe fiecare canal de 100Hz trece jos/trece sus, si un circuit de crossover trece jos de 30Hz. Totusi, ce pareri aveti ?

Considerati utila implementarea acestui circuit ?

 

Asadar, va urez NUMAI BINE si eventual astept eventuale propuneri pentru cosmetizarea acestei scheme in concordata cu cerintele voastre.

 

Uitati si schema:

Professional_Audio_Amplifiers_Input.JPG

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 5 months later...

Problema cea mai mare ce am avut-o cu toate circuitele de preamplif +reglaj de ton erau departe de stereo .

 

Este o munca enorma sa faci o statie stereo la care totul sa fie perfect identic intre cele doua canale .In orice pozitie al orcarui buton de comanda .

 

Am vazut cu ani inainte un mixer profesional ptr discoteci .Nu avea potmetre numai comutatoare cu multe pozitii si rezistoare calibrate exact ca si la aparatele de masura de laborator.

Sincer sa fiu am si renuntat la construirea etajelor de preamp stereo.Dar este un "chalange" pentru orice amator .

 

Am cumparat niste placi de statii profi ( la un magazin ce aducea piese si placi aruncate de la diferite firme din west )

 

Din pacate nu am ptut face rost de schema , asa ca au ajuns camp de recoltat componente calitative ..

 

Crosover-ul este reglabil cat si defazajele , ata si balansul si suma frecventelor medii pe cele 5 canale ce se regleaza automat cu comande digitala , probabil este o statie 5+1 dupa iesiri pacat ca nu am dat de schema ( neavand firma pe placa nici nu stiam unde sa caut ).Ar fi fost interesant sa vad cum functioneaza .

 

Ok .Interesant este ca nu se folosesc filtre active , numai filtre pasive inseriate si adaptarea impedantelor si separarea etajelor de filltrare se face cu AO pe FET (TL084 ) Aceste filtre au caracteristica plata , fara supracresteri ca si la cele active cu celulele de filtraj in bucla de reactie .Zgomotul produs de filtre este mai mic decat la cele active ..Mai tarziu am citit in unele articole cum ca dupa uni aceste filtre ar fi cele mai adecvate si controlabile ptr o auditie HiFi.La filtrele active este greu de "imperechiat" portiunea de supracrestrere a rezonantei ca si de egalizat aceasta supracrestere .In caz de stereo si HiFi acestea denatureaza sunetul .

Filtrele se comutau atat Q cat si frecventele de taiere prin porti de comutare-transfer analog/digitale din MMC 4016 , MMC 4053 etc ..

 

 

O intrebare in legatura cu schema preamplifului adaptor cu crossover .

 

De ce nu are toate cele trei iesiri disponibile Joase , Medii, Inalte ? cred ca ar fi util .Sa inteleg ca acest preamp( etaj de intrare +crossover ) va fi in aceiasi carcasa cu etajul final ? Care la randul lui va fi folosit doar la o banda de frecventa?

 

Sau va fi unitate separata ? caci apare amplif A si amplif B ce pot fi si doua separate .

 

Ar fi mai versatil sa ai toate iesirile .

 

De fapt depinde pentru ce se va folosi aceasta scula , ptr HiFi sau doar amplificare de putere unde nu conteaza doar puterea ( disco, concert etc ) .Se va folosi si cu microfon sau numai ptr program muzical inregistrat ?

 

Sau ai putea sa-l proiectezi cu trei iesiri nu cu doua si atuncea se poate folosi pe un canal din stereo cu iesiri ( optional) Joase , Medii ,Inalte .

 

Dupa cele vazute de mine in diferite locatii cred ca in loc de filtre fixe ar fi bine sa ai filtre reglabile ptr ca in functie de boxe sa poti alege F taiere si limitare de joase ce suna cel mai bine .

 

Cum s-a amintit de la difuzoare trebuie sa pornim , sau sa presupunem diferite situatii si combinatii de boxe/ difuri. "reale".

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

De ce nu are toate cele trei iesiri disponibile Joase , Medii, Inalte ? cred ca ar fi util .Sa inteleg ca acest preamp( etaj de intrare +crossover ) va fi in aceiasi carcasa cu etajul final ? Care la randul lui va fi folosit doar la o banda de frecventa?

Circuitul de intrare a fost conceput pentru a echipa un amplificator audio profesional dual canal (A + B). In general, cele trei iesiri se adopta daca amplificatorul este parte componenta a unei incinte active sau daca circuitul de intrare face parte dintr-un circuit de crosover separat de partea de amplificare.

Dupa cele vazute de mine in diferite locatii cred ca in loc de filtre fixe ar fi bine sa ai filtre reglabile ptr ca in functie de boxe sa poti alege F taiere si limitare de joase ce suna cel mai bine .

Frecventa de taiere in cazul subwoofer-ului nu este obligatoriu sa fie variabila chiar daca acest lucru prezinta cateva avantaje. Dupa nenumarate teste practice am ajuns la concluzia ca "e mai bine fixa". De fapt, scopul acestui circuit intrare utilizat cu un circuit de amplificare este acela de a fi utilizat la sonorizarea unor spatii inchise mari sau chiar pentru o mica sonorizare intr-un spatiu deschis.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

    • Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock