Sari la conținut

Sursa de alimentare

Mereanu

Postări Recomandate

Va salut.Saptamana trecuta,cineva mi-a facut "cadou" o sursa de alimentare ,un fel de generator,care se foloseste in banci pentru a obtine curent,atunci cand cade reteaua de alimentare.Sursa functioneaza f. bine.Am conectat la ea un flex si am reusit sa tai o bucata de pal fara probleme.Daca am vazut cum stau lucrurile,mi-am zis "asta-i mana cereasca".Imediat mi-a venit ideea s-o iau in masina si sa alimentez amplificatoare audio de ce putere imi doreste inimioara bicycle.gif.Nerabdator,am conectat la sursa un amplif.Ampliful functiona fara probleme,numcai ca: AVEA UN ZGOMOT DE FOND F. MARE.Acest zgomot se auzea exact ca atunci cand atingi borna de intrare a unei statii audio.

Ce ma sfatuiti sa fac?

Cum sa scap de acel zgomot blestemat? bicycle.gif

Credeti ca ar trebui sa construiesc un amplif,avand ca sursa de curent acel generator? adica sa am pe masa de lucru acea sursa de alimentare si sa nu mai apelez la o priza obisnuita?

post-2695-1241513091_thumb.jpg

post-2695-1241513148_thumb.jpg

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Vizitator cateane.darzu
Va salut.Saptamana trecuta,cineva mi-a facut "cadou" o sursa de alimentare ,un fel de generator,care se foloseste in banci pentru a obtine curent,atunci cand cade reteaua de alimentare.Sursa functioneaza f. bine.Am conectat la ea un flex si am reusit sa tai o bucata de pal fara probleme.Daca am vazut cum stau lucrurile,mi-am zis "asta-i mana cereasca".Imediat mi-a venit ideea s-o iau in masina si sa alimentez amplificatoare audio de ce putere imi doreste inimioara bicycle.gif.Nerabdator,am conectat la sursa un amplif.Ampliful functiona fara probleme,numcai ca: AVEA UN ZGOMOT DE FOND F. MARE.Acest zgomot se auzea exact ca atunci cand atingi borna de intrare a unei statii audio.

Ce ma sfatuiti sa fac?

Credeti ca ar trebui sa construiesc un amplif,avand ca sursa de curent acel generator? adica sa am pe masa de lucru acea sursa de alimentare si sa nu mai apelez la o priza obisnuita?

Monteaza un filtru LC siai grija sa duci alimentarea Ecranat.Verifica si calitatea ecranajului cablurilor de semnal ce intra in statia auto.Conecteaza corpul metalic al sursei la caroseria automobilului.Zgomotul va disparea.

Link spre comentariu

Ce ma sfatuiti sa fac?

Ce ati prezentat in imaginea de mai sus este un simplu UPS. Vad acolo o intrare, foarte probabil la 230V si nu 115V, si patru iesiri aferente pentru alimentarea diferitelor receptoare (tot la 230V). Puterea UPS-ului cred ca este in jur de 2kVA. Cum ati dus dvs. UPS-ul in masina si ati alimentat amplificatorul ? Sa nu imi spuneti ca "l-ati incarcat initial in casa" ? biggrin.gif Si despre ce amplificator auto vorbiti ?

Link spre comentariu

Dap,l-am incarcat in casa.UPS-ul doresc sa-l folosesc in masina,deoarece mi-ar furniza cat curent as dori eu pt a alimenta amplifuri de mare putere. Amplificatorul care l-am alimentat la UPS,este unul obisnuit,cu intrare diferentiala....samd.De fapt nu conteaza ce fel de amplif am alimentat cu acel UPS.V-am spus; orice aparatura audio (chiar si un simplu radio) are acel zgomot de fond f. asemanator cu zgomotul unei statii, atunci cand se atinge cu mana borna de intrare

Link spre comentariu

UPS-ul de mai sus poate furniza 650 VA timp de aprox. 7-8 minute iar reincarcarea complecta a bateriei dureaza peste 5 ore...

El a fost conceput pentru a alimenta dipozitive care folosesc surse in comutatie... (surse PC, monitoare, imprimante) tensiuna pe care o scoate este buna pt dispozitivele enumerate anterior deoarece ea este redresata si converitta in curent continu...

In cazul statiei tale care este prevazuta direct cu trasformator zgomotul de alimentare este trasnsmis direct mai departe etajului de amplificare...

Link spre comentariu

• 2 years later...

Daca UPS face zgomot la orice sarcina, asta este din cauza ca bobine sau transformatoare din invertor nu sunt suficient de rigidizate. Fie bobinajul nu este bine strans pe miez fie zgomotul este produs chiar de miez daca acesta este format din mai multe bucati si nu este rigidizat (prin carcasa sau lacuri/solutii de lipit).

Link spre comentariu

UPS-ul de mai sus poate furniza 650 VA timp de aprox. 7-8 minute iar reincarcarea complecta a bateriei dureaza peste 5 ore...

El a fost conceput pentru a alimenta dipozitive care folosesc surse in comutatie... (surse PC, monitoare, imprimante) tensiuna pe care o scoate este buna pt dispozitivele enumerate anterior deoarece ea este redresata si converitta in curent continu...

In cazul statiei tale care este prevazuta direct cu trasformator zgomotul de alimentare este trasnsmis direct mai departe etajului de amplificare...

poate gresesc dar cam la acelasi lucru m-am gandit, sinusoida nu este la fel cu aia din reteaua nationala , transformatorul nu functioneaza bine atunci cand este ....patrata. de aici s-ar putea ca in statia ta de amplificare sa apara urma celor 50 Hz

Editat de vitriol74
Link spre comentariu

Un UPS nu are filtre pe iesirile de alterativ deoarece consumatorii sai (PC, monitor, etc.)au filtre bune pe alimentare. Zgomotul provine de la circuitul de comutatie al inverterului (cc - ca). Se transmite pe cale electrica, prin cablul de alimentare, precum si pe cale magnetica, prin radiatia transformatorului inverterului. Carcasa UPS-ului este din plastic si nu ecraneaza campul magnetic.

In primul rand, trebuie pus un filtru la iesirea transformatorului: doua bobine identice cu sarma de 0,8 - 1mm asezate diametral opus si in faza corecta pe un tor mare din ferita (speciala pentru filtre). In al doilea rand UPS-ul se va aseza departe de echipamentul audio intr-o incinta din fier (portbagaj, etc.).

Mult succes!

Link spre comentariu

P. S. Uitasem sa spun ca filtrul descris trebuie sa aiba si doua condensatoare de 0,22 - 0,47 microfarazi, unul inainte si unul dupa torul cu bobine, paralel pe alimentare. Condensatoarele vor fi nepolarizate, pentru cel putin 250 Vca sau 630 Vcc.

Link spre comentariu

Un UPS nu are filtre pe iesirile de alterativ deoarece consumatorii sai (PC, monitor, etc.)au filtre bune pe alimentare.

Permiteti-mi sa va contrazic: un UPS are un filtru LC pe iesire iar zgomotul de comutatie nu se transmite mai departe din cauza acestui filtru (nu zgomotul de comutatie in mod direct, ci efectele comutatiei). De regula, UPS-urile lucreaza la cativa zeci de kHz si produc sinusoida pe iesirea dupa o anumita regula de comutatie (vectoriala/fazoriala etc) iar filtru LC de pe iesire elimina (dar nu in totalitate) componenta de inalta frecventa, lasand doar componenta utila, sinusoida de 50Hz. Amplitudinea unor armonici poate atinge lejer 1/3 din fundamentala iar filtru nu le poate atenua in totalitate (mai ales subarmonicile care pot fi in spectru audibil). Din cauza asta Invertoarele din UPS sunt considerate surse de alimentare zgomotoase (depinde de aplicatie, pentru ca daca alimentezi cu UPS-ul un SMPS, acest dezavantaj nu conteaza asa mult).

Link spre comentariu

• 1 month later...

Am intampinat si eu aceasta problema. Zgomotul este produs de transformatorul consumatorului pentru ca este alimentat cu sinusoida "patrata". UPS-ul nu este defect, el produce tensiune alternativa cu sinus modificat...

Ca sa scapati de zgomot aveti nevoie de o tensiune cu sinus pur (ca cel din retea). Nu stiu cum se poate modifica o tensiune patrata in una sinusoidala

Link spre comentariu

Ai incercat sa pui UPS-ul la o priza cu impamantare?

Probabil solutia ar fi ca amplificatorul tau sa aibe un sistem de filtraj al tensiunii de retea asemanator cu cel al unei surse de calculator si cele doua impamantari sa fie cuplate impreuna.

Link spre comentariu

Am intampinat si eu aceasta problema. Zgomotul este produs de transformatorul consumatorului pentru ca este alimentat cu sinusoida "patrata". UPS-ul nu este defect, el produce tensiune alternativa cu sinus modificat...

Ca sa scapati de zgomot aveti nevoie de o tensiune cu sinus pur (ca cel din retea). Nu stiu cum se poate modifica o tensiune patrata in una sinusoidala

asta am spus mai sus putin, intelegeti ca un transformator clasic , adica bobinaj pe miez de tole nu functioneaza in parametrii atunci cand sinusoida curentului altermativ este de alta forma decat aia din reteaua de electricitate, trebuie aceasta sinusoida pura , atasez ptr asta si un mic desen. din aceasta cauza apare "brumul",

in desen , corect este in figura a), sinusoida pura, in figura b) este "patrata" , astfel de sinusoida nu permite functionarea transformatorului, inductia nu se poate face in parametrii proiectati

post-13740-0-75299500-1339084268_thumb.jpg

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

• Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock