Sari la conținut

Cateva pareri despre o viitoare aplicatie cu microcontrollere


donpetru

Postări Recomandate

In vara aceasta intentionez sa termin o sursa de alimentare aflat in proiect de mai bine de un an. Nu este numai asta, plus seria MX, care inca este in "teste" si care cel mai probabil o voi lansa in forma finala in toamna anului acesta. Dar pana la asta, sa va spun mai exact despre ce e vorba.

 

Sursa de alimentare pe care urmeaza sa o implementez intr-un stand "de laborator" va fi un proiect "Open Source". Dupa indelungi cautari si teste in decursul mai multor anii, am ajuns la o schema avand la baza o topologie clasica. Aceasta topologie a fost prezentata de utilizatorul em2007 pe propriul site:

http://www.emil.matei.ro/1248.php

 

Sigur o sa ma intrebati daca am postat bine ? Ei bine, adminul nu a gresit si a postat bine.

Nu intru in detalii cu cealalta parte a sursei, pentru ca nu este incadrabila in sectiunea Microprocesoare. In continuoare am sa ma refer doar la aceasta parte, care va avea doua scheme identice ca cele prezentate in site-ul de mai sus, asta pentru a obtine o sursa in trepte (din volt in volt) mergand pana la 500Vac si simetrica daca se urmareste in alternativ un aprox. 2 x 250VAC. Am ales aceasta tensiune deoarece sursa de alimentare, aceasta parte a ei, va putea fi utilizata si pentru alimentarea unor amplificatoare audio pe tuburi.

 

Complexitatea acestui proiect open source ma face sa nu pot sa-l redau in totalitate aici, urmatoarea parte urmand sa o prezint intr-un alt topic la sectiunea "Surse de alimentare".

 

Ce as dori sa discutam aici si sa as dori ne punem de comun acord asupra unei solutii, este posibilitatea comandarii celor 8 relee din schema de mai sus de catre un microcontroler prin intermediul unor tranzistoare sau circuite integrate "specializate". Mai exact, as dori ca prin intermediul unor taste numerotate 0...9 si inca doua taste: RESET si ENTER, sa putem tasta direct tensiunea dorita iar microcontrolerul sa poata automat comanda releele necesare obtinerii acestei tensiunii.

 

Dar pana sa intram mai detaliat in aceasta problema sau parte a sursei, sa vedem cam ce procesor credeti ca s-ar potrivi cel mai bine sa faca acest lucru ?

 

Numai bine

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • Răspunsuri 58
  • Created
  • Ultimul Răspuns

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Buna seara.Ideea realizarii acestei surse este nemaipomenit de buna si de aceea cu putinul pe care il stiu incerc sa imi dau si eu cu parerea:

de ce un microcontroller?....iese cam scump , referindu-ma ca folosind un asemenea mc avem nevoie si de un programator....si costul se ridica...

Acum corectati-ma daca am zis ca iese prea scump....fata de:

 

Acum eu lucrez la licenta si din multele lucruri pe care le am de facut ...m-am lovit de portul paralel.

De ce sa nu ne folosim de cele 9 iesiri de semnal respectiv pinii 2-9 care ne pot furniza tensiuni de 5v(dar de curent mic ce-i drept) cu care sa alimentam niste diode ...lumina acestora deschizand diste fototranzistoare ...semnalul amplificat prin 2n2222(cu acesta lucrez eu) spre exemplu si aceste tensiuni sa comande niste relee...(acuma nu stiu daca sunt pe piata relee care sa suporte tensiunile de 500va),iar in final acest port programat in Visual C, cu executabil si actiunea a 2-a taste specificate in program,eventual si ceva grafic cu indicator...

Existand un dar...portul paralel se gaseste tot mai greu pe pc-uri....

Aceasta este doar o idee...poate stupida...poate...

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Se poate face cu un ATtiny2313, e in jur de 10 lei unul si se poate programa pe portul paralel cu cateva rezistente.

Are porturi suficiente pt. proiect, noi avem nevoie de 7 linii de port pt. tastatura matriceala (butoanele "0-9", "reset" si "enter") si inca 8 pt. relee.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Va salut,

 

Sunt si eu destul de interesat de proiectul asta. Nu am lucrat niciodata cu procesoare Atmel si ca drept urmare as avea cateva neclaritati:

- am vazut la CONEX la 7,5lei procesorul ATtiny2313. Daca ar fi sa se faca acest proiect cu acest procesor, s-ar putea cumpara de la firma asta?

- cum se programeaza acest procesor? Am vazut ca edy a mentionat prin portul paralel! Dar cum? O schema, un circuit?

 

Dupa parerea mea cred ca va iesi o sursa de alimentare cu microcontrolere destul de interesanta. Pe key-pad as putea seta tensiunea dorita la iesire, urmand ca un voltmetru sa o afiseze! Da, destul de interesant as zice. Dar sa vedem cine se mai baga.

 

Toate cele bune si am sa urmaresc cu placere evolutia acestui topic.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Observ ca nu a recomandat nimeni o solutie avand la baza microcontrolere PIC. Oricum, datorita multiplelor avantaje care le ofera solutia cu microprocesoare Atmel (AVR) si eu doream sa ma indrept spre aceasta directie. In plus, sunt mai scumpe PIC-uri cu 15..18 I/O fata de AVR, inclusiv modelul recomandat de edy_wheazel.

Intr-adevar ATtiny2313 se pare ca se potriveste perfect cu aceasta aplicatie. Mai ramane de vazut un lucru foarte important: daca programul care urmeaza a fi scris si pe care as dorim sa incepem sa-l descriem aici, poate incape in memoria microcontrolerului. Parca nu as dori sa apelam la o memorie suplimentara! Oricum, ramane de vazut.

 

Topicul ramane deschis oricaror propuneri in ceea ce priveste tipul de microcontroler folosit. Mai astept idei in realizarea programului si a aplicatiei (sursei de alimentare) pe ansamblu.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

O parere de amator : cred ca in locul tastaturii 0...9 + ENTER, este mai simplu cu o tastatura UP + DOWN + ENTER.

In primul caz ar fi necesare 11 intrari de la tastatura + 8 iesiri pentru relee + 8 iesiri la afisaj. Fiecare combinatie de taste trebuie memorata intr-o memorie eprom, la fel si fiecare combinatie de relee.

In al doilea caz ar fi necesare 3 intrari de la tastatura + 8 iesiri pentru relee + 8 iesiri pentru afisaj. Ar trebui memorate numai combinatiile de relee de la 1 la 256V. De la tastatura se introduce direct adresa la care se afla combinatia respectiva, si astfel si programul este mai simplu.

 

In cazul in care este necesar si feed back, situatia se complica. Cred ca in acest caz este mai simplu cu variator de tensiune in comutatie.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Cred ca se poate programa astfel incat daca tii tasta apasata mai mult sa inceapa sa contorizeze singur, cu o anumita frecventa, in functie de timpul de apasare. Majoritatea echipamentelor electronice industriale (de exp invertoarele), au tastatura cu 3 taste. Cred ca este mai simplu, dar e numai o parere personala.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Intr-adevar, cred si eu ca este destul de anevoios numai UP si DOWN. Chiar si cu contor integrat nu este o solutie prea stralucita deoarece necesita o urmarire destul de atenta a contorului. Acum vin si intreb: oare nu e mai simplu sa tastam direct tensiunea dorita ? Oricum, e bine ca a fost precizata si varianta cu UP/DOWN. Nu se stie in viitor ce va fi sau daca nu cumva vom realiza mai multe variante.

 

Dar pana la celelalte variante as dori sa o punem in aplicare pe aceasta. Ar mai fi cateva intrebari la care as dori cateva pareri:

1. Placa de programare a microcontrolerului AVR ATtiny2313 la care facea referire @edy mai sus cred ca este aceasta:

twin_avr_prog.png

2. Soft-ul pentru programare twin in ansambler poate fi AVR Studio sau BASCOM-AVR ? Am pus semnul intrebarii deoarece as dori o recomandare in acest sens.

Tot referitor la soft as dori cateva indicatii in ceea ce priveste un compilator C >> hex pentru AVR. Stiam mai demult un program care face asta dar din pacate acum imi scapa! :biggrin:

 

In cursul zilelor ce urmeaza am sa incerc sa trasez o schema "de principiu", plus matricea aferenta pe baza careia va trebui sa realizam programul.

 

Numai bine hi.gif

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Programul incape lejer in memoria lui Attiny2313.

E de preferat varianta cu tastatura decat cu up/down. Va dati seama cum păcăne releele acelea daca treci de la 10 la 50 volti?

Programul se poate scrie in AVRStudio si simula cu Proteus (sau chiar AVRStudio).

 

Daca am timp pe maine o sa fac o schema de principiu si o schita de program. Problema este ca e mai greu cu job-ul si faculta + copilul.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Daca am timp pe maine o sa fac o schema de principiu si o schita de program. Problema este ca e mai greu cu job-ul si faculta + copilul.

 

@edy, multumesc pentru implicare.

 

Mai astept si alte idei de la alti utilizatori ai forumului vis-a-vis de acest "proiect Open Source". Proiectul as dori sa fie un punct de plecare pentru orice electronist amator sau profesionist care doreste sa-si realizeze propria sursa de alimentare "de laborator" si de ce nu stand de laborator.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Am citit acest topic, sustin initiativa acestui proiect dar totusi am o.... nelamurire: AVRStudio chiar poate programa microcontrolere AVR pe portul paralel ?

 

Am citit aici si se pare ca nu: :biggrin:

beginner_en.pdf

 

Be aware that this parallel port interface is not supported by ATMEL's studio software any more. So, if you want to program your AVR directly from within the studio, use different programmers. The Internet provides several solutions.

 

E adevarat sau nu ?

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Atasez mai jos schema placii de control.

Va rog sa-mi semnalati anumite probleme, nu am avut timp sa o verific amanuntit.

@donpetru - tensiunile debitate de trafo sunt acelea din prima schema? (Adica 1, 2, 4, 8, 16, 32, 64, 128 Volti).

Releele nu au fost prevazute cu mufe de conexiune pt. a nu incarca schema (deocandata). Schema a fost realizata cu OrCad, va pot ajuta si cu cablajul, dar daca majoritatea pieselor sunt usor de intuit (dimensiuni) apare o problema la relee (unde trebuie avute in vedere si tensiunea relativ mare de 128V si curentul dorit). Recomand ca releele sa fie realizata pe o placa separata pt. o delimitare clara a partii de comanda fata de cea de forta. De asemenea ar fi bine ca partea de comanda sa fie alimentata de la o sectiune separata a trafo-ului sau un alt trafo.

De asemenea tranzistoarele folosite de mine in schema sunt BC548, daca releele necesita tranzistoare de medie putere se pot face modificarile de rigoare.

 

post-2-1241251330_thumb.jpg

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Da, tensiunile debitate de trafo sunt acele din schema. Oricum, cand se va utiliza numai infasurarile de tensiuni mici, datorita puterii trafo relativ mare, curentul nominal va atinge niste valori destul de semnificative (chiar peste 100A). Din aceasta cauza am considerat necesar sa limitez consumul pe infasurarile de tensiuni reduse la niste valori mai acceptabile, cum ar fi 10A. Deci, toate infasurarile transformatorului vor fi dimensionate pentru un curent de 10A. Deci, putem folosi relee de 12V la 16...20A. sau cu doua contacte NI ND care lucreaza in paralel de numai 10A.

 

Totodata, intentionez sa realizez o sursa dubla pentru a obtine tensiunii continue simetrice. Pentru inceput, ca sa nu complicam mai mult proiectul, am considerat necesar sa realizam comanda numai pentru un rand de infasurari (de la 1... la 8). Daca se va dori obtinerea unor tensiuni simetrice va trebui realizat in dublu exemplar circuitul de comandat cu microcontrolerul Atmel. Bineinteles, vom utiliza si doua key-pad-uri in acest sens. As dori ca in viitor sa realizam si varianta cu singur uC si un singur key-pad. Astept cateva idei in acest sens.

 

Multumesc inca o data lui @edy pentru implicarea in acest proiect. Schema desenata este numai potrivita pentru acest proiect. Cu siguranta releele vor fi dispuse pe o placa separata de cea de c-da. As dori sa intreb: cum e mai bine sa realizam key-pad-ul ? Sa cumparam un key-pad uzual sau sa-l construim din mici comutatoare fara retinere?

 

Referitor la partea software, am vazut mai sus ca s-a mentionat AVR Studio, cu toate ca, cel putin mie, mi s-a parut mult mai usor de utilizat BASCOM-AVR. Oricum, cred ca am sa incerc sa trasez o mica versiune "beta" a programului care urmeaza sa fie implementat, dar asta in BASCOM-AVR. @edy, daca crezi ca este mai usor, cel putin pentru tine, AVR Studio, si atat cat iti permite timpul, poti sa trasezi programul in acest mediul software. In cursul zilelor urmatoare am sa prezint matricea de c-da a releelor in functie de tensiunea dorita.

 

Numai bine

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

    • Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.

×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock