Sari la conținut

Smpm pc-amplif

NAVRAS

Postări Recomandate

Buna ziua.

As dori sa fac urmatorul lucru.... Am o sursa de calculator de 350W pe care nu o mai folosesc.

Ma gandeam sa ii rebobinez transformatorul de inalta frecventa ... sa scot secundarele si sa pun 2 infasurari... ca sa am 2x40V pentru un amplificator de subwoofer.

Am cateva intrebari.

1-Un astfel de miez de ferita se bobineaza relativ usor? adica se poate bobina manual cu performate nu foarte scazute? sau trebuie sa apelez la vre-o firma.

2-In acea sursa am vazut pe langa tranful principal 2 transformatoare mai mici. Alea ce sunt?? transformatoare de masura pentru bucla de reactie in circuitul integrat, pentru vre-un reglaj sau o protectie???

3-circuitul integrat este DR-C2002. Daca aveti cumva datasheetul acestui integrat va rog postatil aici.... ca pe net nu am gasit... o sa mai caut.

4-Pe fiecare traf se gaseste cate un cod.... Pe cel mare scrie EI-33ASG, iar pe celelalte 2.. EE-16 si EE-19N. Codurile astea sunt standardizate?? sau fiecare firma pune ce vrea??

Multumesc

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Inca ceva.

Am vazut intr-un post ca riplul trebuie sa fie mic. Cam cat de mic ar trebui sa fie acest riplu.

Daca am un riplu cu o frecventa de 10kHz atunci mi se va auzi in difuzoare un bazait de 10kHz? Ca daca e sa folosesc amplifu pentru subwoofer... atunci nu am nevoie de cat de frecvente pana pe la 300 Hz.

Ms.

Link spre comentariu

1. Un miez de ferita din SMPS se bobineaza mai greu cu cat este mai mare este sectiunea conductorului folosit. Modificarea unei surse SMPS din calculatoare personale nu se rezuma numai la modificarea raportului de transformare "a transformatorului de inalta frecventa". Daca urmariti obtinerea unei puteri mai mari decat cea a sursei va trebui sa schimbati si transformatorul. Mai trebuie modificat si anumite piese din reactia de tensiune si curent a sursei. Aici de regula se fac niste calcule avand schema de service a sursei in fata si apoi niste tatonari pe schema. Nu este foarte usor dar nu imposibil.

2. Transformatoarele mai mici s-ar putea sa fie: unul de curent, de pe reactia de curent a sursei si al doilea, probabil, de c-da a tranzistorilor finali.

3. S-ar putea ca circuitul integrat DR-C2002 sa fie personalizat pe aplicatie si codificat de producator. Sunt producatori de produse electronice in lume care isi personalizeaza prin propria codificare componentele electronice din produs chiar daca acestea pot reprezenta niste componente electronice binecunoscute. E foarte greu de aflat daca in spatele codului si structurii se afla un circuit integrat binecunoscut. Deci, putin probabil sa gasiti datasheet-ul acestui circuit integrat. Aceasta codificare personalizata a componentelor este facuta de producator pentru a determina cumparatorul care a fost multumit de acel produs sa cumpere altul nou. Unii producatorii isi schimba seria inscpriptionata sau codul personalizat la fiecare noua serie de produse lansate pe piata. Un exemplu in acest sens sunt produsele sub marca Blaupunkt s.a.m.d.

4. Acum depinde la ce cod de pe transformator va referiti. Un cod poate reprezenta codul propriu zis a feritei, inclusiv geometria feritei utilizate; iar un alt cod, care poate diferi de la producator la producator, este codul transformatorului (acesta se regaseste si in schema de service a produsului).

Riplu este indicat sa fie cat mai mic. Eliminarea acestuia in diverse scheme, inclusiv aplicatii mai complexe, este diferita si necesita o abordare mai speciala: inclusiv proiectarea corecta a unor filtre LC pe iesirea sursei SMPS (daca este cazul) si elaborarea unui PCB "foarte ingrijit". Acest lucru se face in urma unor teste si chiar realizarii unor numeroase prototipuri: atat "virtuale" cat si "reale". Daca nu sunteti constient de la bun inceput de aceste aspecte si sa le acordati atentia necesara, nu veti reusi sa realizati ce v-ati propus sau...foarte greu.

Numai bine

• Like 1
Link spre comentariu

Merci pentru raspuns.

Buba cea mai mare din punctul meu de vedere este datasheetul acelui integrat. Chiar as fi vrut sa incerc sa modific acea sursa... deoarece sunt anu 4 la facultate si am cat de cat la dispozitie un laborator cu osciloscop si diverse multimetre destul de performate... Eu fac la licenta un invertor pe 5 nivele de tensiune... structura barbosa... 5L_ANPC... sau 5L_AFCC.

Ma gandeam sa fac pentru licenta si o parte practica in care realizez eu o sursa in comutatie cu acea structura... comada fiind implementata pe un microcontroler pic.

M-am gandit ca daca e sa fac acea sursa o sa imi fie relativ usor daca invat pe una care nu prea imi este de folos si in care pot sa umblu.

Am gasit pe internet unii din china care distribuie acel circuit integrat... sau cel putinun ic care are acelasi cod... Le-am dat un mail sa imi trimita datasheetul circuitului si am specificat ca circuitul este folosit in surse de calculator.... sut putne sanse sa imi raspunda... sa vad.

P.S. Am uitat sa spun... nu vreau sa ii modific puterea... stiu ca e greu... ca tre sa rebobinez si primaru sa suporte un curent mai mare si sa schimb tranzistoarele care comuta...

Sursa are 350W... vreau sa o fac tot de 350W dar alte tensiuni la iesire.

In fine.. in caz ca nu gasesc acel datasheet o sa imi bag nasul prin ea.. sa vad cum functioneaza treptat sau daca functioneaza cu unele modificari, si cum pot sa le ocolesc...

As mai avea o singura intrebare... cum poate un transformator sa comande un tranzistor??? nu trebuie tranzistorul sa fie legat direct la IC?? ca sa ii dea comanda 0 sau 1?? adica 0V sau tensiunea maxima?? acel transformator este unu ridicator?? care functioneaza tot ca cel principal deoarece frecventa este f mare??? numai ca ramane intre 0 si o anumita tensiune... nu se schimba polaritatea???

Am avzut undeva ca trebuie decuplare galvanica intre tranzistor si partea de comanda... probabil ca asta e facuta de acel traf micut... da nu stiu daca tot ce am spus eu putin mai sus este adevarat...

Ms.

Editat de NAVRAS
Link spre comentariu

• 2 weeks later...
Vizitator cateane.darzu
Merci pentru raspuns.

Buba cea mai mare din punctul meu de vedere este datasheetul acelui integrat. Chiar as fi vrut sa incerc sa modific acea sursa... deoarece sunt anu 4 la facultate si am cat de cat la dispozitie un laborator cu osciloscop si diverse multimetre destul de performate... Eu fac la licenta un invertor pe 5 nivele de tensiune... structura barbosa... 5L_ANPC... sau 5L_AFCC.

Ma gandeam sa fac pentru licenta si o parte practica in care realizez eu o sursa in comutatie cu acea structura... comada fiind implementata pe un microcontroler pic.

M-am gandit ca daca e sa fac acea sursa o sa imi fie relativ usor daca invat pe una care nu prea imi este de folos si in care pot sa umblu.

Am gasit pe internet unii din china care distribuie acel circuit integrat... sau cel putinun ic care are acelasi cod... Le-am dat un mail sa imi trimita datasheetul circuitului si am specificat ca circuitul este folosit in surse de calculator.... sut putne sanse sa imi raspunda... sa vad.

P.S. Am uitat sa spun... nu vreau sa ii modific puterea... stiu ca e greu... ca tre sa rebobinez si primaru sa suporte un curent mai mare si sa schimb tranzistoarele care comuta...

Sursa are 350W... vreau sa o fac tot de 350W dar alte tensiuni la iesire.

In fine.. in caz ca nu gasesc acel datasheet o sa imi bag nasul prin ea.. sa vad cum functioneaza treptat sau daca functioneaza cu unele modificari, si cum pot sa le ocolesc...

As mai avea o singura intrebare... cum poate un transformator sa comande un tranzistor??? nu trebuie tranzistorul sa fie legat direct la IC?? ca sa ii dea comanda 0 sau 1?? adica 0V sau tensiunea maxima?? acel transformator este unu ridicator?? care functioneaza tot ca cel principal deoarece frecventa este f mare??? numai ca ramane intre 0 si o anumita tensiune... nu se schimba polaritatea???

Am avzut undeva ca trebuie decuplare galvanica intre tranzistor si partea de comanda... probabil ca asta e facuta de acel traf micut... da nu stiu daca tot ce am spus eu putin mai sus este adevarat...

Ms.

Pai sa o luam cu inceputul.

1. - Transformatorul cel mare - Principal(Chopper).

2. - Transformatorul cel mic - Comanda finalelor(Driver).

3. - Transformatorul mediu - Sursa de startare .O a doua sursa de putere mica folosita pentru Stand-by.Alimenteaza cipul din sursa si circuitul driver.

4. - Bucla de control se realizeaza prin optocuplu.

5. - Filtru riplu.O bobina toroidala cu multe infasurari.Se intercaleaza intre grupul redresor si capacitiv din secundar.

De rebobinat chopper-ul , se poate si fara desmembrarea sa.Se schimba doar infasurarile secundare memorandu-se numarul de spire.In felul acesta se poate afla relatia sp/v.Musai de pastrat raportul divizorului de tensiune pentru optocuplu.Trebuie modificat si circuitul de protectie pentru placa de baza.Multa anentie si rabdare.De iesit iese.Spun asta din proprie experienta.

Link spre comentariu

• 3 years later...

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

• Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock