Sari la conținut

Ce trebuie sa stim cand vrem sa cumparam o masina


Postări Recomandate

Va salut,

 

Dupa ce m-am lamurim care e treaba cu diferentialul, m-am gandit sa deschid un topic despre masini noi si SH. Ce ma intereseaza? Spre ex., cand cineva vrea sa cumpere o masina, noua sau SH, ce trebuie sa urmareasca in mod special ? Ce dotare minima obligatorie trebuie sa aiba masina care sa fie o masina buna?

Daca vrem sa cumparam o masina SH, ce trebuie sa verificam la masina ca totul sa fie OK si sa ne putem folosi de masina fara probleme ?

Deci, as dori sa citesc raspunsuri la aceste intrebari.

 

Toate cele bune

Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/1990-ce-trebuie-sa-stim-cand-vrem-sa-cumparam-o-masina/
Distribuie pe alte site-uri

  • 4 years later...

Ce ar trebui urmarit in cazul achizitionarii unui autovehicul?

 

Pai daca vorbim de un autovehicul SH , eu zic ca ar trebui urmarite urmatoarele chestiuni!

1- Al catelea proprietar este vanzatorul ( de preferat ar fi sa fie unic proprietar )

2- Daca exista un istoric al autovehicului in ce priveste revizia periodica a acestuia ( facturi /chitante service -facturi achizitie piese noi )

3- Daca este posibil sa fi insotit de un mecanic bun care sa poate face o evaluare pertinenta din punct de vedere mecanic

4- O proba de drum cu autovehicolul este de obicei edificatoare ( daca proprietarul refuza aceasta proba sau vrea sa conduca el masina in proba , cel mai bine ari fi sa renunti la a cumpara masina respectiva)

5- O inspectie vizuala generala a liniei caroseriei , urmata apoi de o inspectie mai amanuntita : verificarea compartimentului motor in special zona oalelor telescoapelor,lonjeroanele in masura in care este vizibil, semiaripile , pasajele rotiilor , daca usile se deschid/inchid usor fara efort ( daca se deschid /inchid cu oarece efort este posibil ca masina sa fi suferit deformari ale stalpilor caroseriei , pragurile daca sunt deformate sau prezinta urme de coroziune, mirosul de umezeala sau mucegai ( daca este prezent este posibil sa existe infiltratii de apa in interiorul masinii.

6- Daca proprietarul este de acord ca masina sa fie ridicata pe un elevator pentru o inpectie generala pe sub ea ( daca este de acord exista o oarece garantie ca masina a fost ingrijita si ca omul nu are nimic de ascuns) , in general nu sunt de acord unii reactioneaza destul urat la o astfel de cerinta- si atunci se aplica concluzia de la punctul 4 ( renunti.......)

7- Dotarile autovehicului nu spun totul despre acesta desi sunt de acord ca macar clima simpla trebuie sa existe in dotare( se verifica functionarea acesteia) poate si un ABS.

 

Ca si o concluzie finala avand in vedere ca am ceva experienta in achizitia de autovehicule SH pot spune asa:

 

1- Nimeni nu vinde masina de buna , sau ca s-a plictisit de ea!

 

2- Depinde numai de cumparator daca va achizitiona un auto SH in stare relativ buna ( daca verifica macar cele 7 puncte enumerate mai sus ) pentru ca in general cel/cea care vinde masina va incerca sa ascunda toate problemele autovehicului !

 

3- Atentie la pretul masinii raportat prin marca /modelul masinii/ anul de fabricatie / kilometrii parcursi ( de putine ori kilometrii sunt cei reali)

 

Si vorba veche din popor < Prost nu-i cine cere , Prost e cine da > asa ca atentie mare cu masinile SH ochii cat cepele si mai ales rabdare!

Editat de dominicue
  • 4 months later...

Atentie la masinile ieftine pentru anul si marca lor,masinile care se vand din cauza unor probleme financiare urgente,(dupa cum sustin proprieteri), acestea NU vor ajunge niciodata in piata, deoarece exista, o ruda, un prieten,etc....ele cel mai probabil au suferit sau sufera de probleme mecanice care se tin lant, cunosc caz...

La masinile dotate cu computer de bord,se mai poate "minari" kilometrajul.O simpla vizita la un service si "minareala"poate demascata. Acolo afli kilometri reali nu cei declarati de vinzator.Nu cred ca este cineva dispus sa cheltuiasca o suma importanta de bani,ca sa schimbe computerul de bord pentru a nu se afla numarul real de km.La masinile fara astfel de facilitati,cred ca s-ar putea incerca o astfel de "minareala",dind jos kilometrajul si dindu-l inapoi,ori asta presupune multa truda si nu se merita.

La masinile fara astfel de facilitati,cred ca s-ar putea incerca o astfel de "minareala",dind jos kilometrajul si dindu-l inapoi,ori asta presupune multa truda si nu se merita.

Nu trebuie dat jos bordul...e suficient sa scoata cablul din cutia de viteze si sa_l invarta cu o masina de gaurit ..pana la nr de km...doritzi.. :smile:

Nu trebuie dat jos bordul...e suficient sa scoata cablul din cutia de viteze si sa_l invarta cu o masina de gaurit ..pana la nr de km...doritzi.. :smile:

 

Da, intradevar la Dacia 1300, merge.Nu stiu la alte masini de provenienta straina.Posibil.

Editat de george b

Salutari !Si eu incerc acum sa cumpar o SH si am gasit cateva sfaturi interesante aici:http://opinii.autovit.ro/ghid-auto-sh/verificari-necesare/ Sunt sfaturi bune pentru toate etapele cumpararii unei masini si , o noutate , se consulta calculatorul de taxa de mediu dupa fiecare optiune ca model , an de fabricatie , clasa de poluare , etc.

  • 5 months later...

D.p.m.d.v. primul sfat ar fi sa se achizitioneze masina s.h. de la privat din Germania. In acest caz intervine desigur costul de drum, acte, etc... Sau se pot cumpara gata aduse.

Si taxa de prima inmatriculare, care, atentie, se plateste si ptr masina deja inmatriculata in Romania dar proprietarul nu a achitat-o la vremea lui (ptr ca nu exista desi se platea taxa vamala) sau daca a platit-o si recuperat-o.

 

Daca se opteaza ptr cumparare s.h. de aici..... eu am mers pe principul ca am pierdut banii pe care i-am dat pe masina si atunci sunt multumit ca inca mai merge.

 

Este important sa stii ce ai de plata anual, nivel fisc + RCA. Mai ales fiscul ptr ca mergi nu mergi la fisc platesti. Si este direferenta mare, de ex., intre sub si peste 2000 cmc.

 

Apoi trebuie sa ai in vedere banii pe care ii platesti a doua zi dupa ce te bucuri ca ai cumparat-o, adica uleiuri (motor, cutie viteze, diferential + servo daca are), filtre (aer, ulei, polen daca are a/c). Se poate inlocui si lichidul antigel si cel de frana. Sunt denumite consumabile dar costa si in general e bine sa fie facute imediat.

 

La ora actuala toate masinile au calculator de bord, trebuie vazut sa nu aibe erori in bord, de genul 'masinuta cu cheita', abs, esp, etc,,,, daca in bord e pom de iarna... inseamna ca are destule defecte care in general sunt costisitoare.

Este indicat sa fie pusa pe un tester cu program adecvat marcii, astfel s-ar putea (teoretic) afla si nr de km reali. Daca masina are 10.000 km dar volanul este ros pana la metal si cauciucurile de la pedale sunt terminate..... este posibil ca masina sa aibe 210.000km.

 

La masinile cu tractiune pe spate este de vazut jocul in transmisie, simplu, mers 2m inainte / inapoi si se simte si aude daca are joc in cardan, diferentia, capete planetare. La drum intins de ascultat 'flueirat in cutia de viteze si mai ales diferential.

 

In general de verificat scurgeri de ulei, mai ales la servo directie si jocul casetei. Sunt scumpe, se reconditioneaza daca este posibil dar nu e gratis.

Restul, bucsi, pivoti... de vazut si uzura pneurilor fata, sa nu fie 'mancate' pe interior/exterior, ci uniform.

 

Starea caroseriei in general, rugina, lovituri, chituri, pragurile.

 

Oricum, inainte de a cauta o anumita marca/model este bine de rasfoit forumul marcii respective, acum toate marcile au un forum de oameni pasionati si priceputi. Si patiti!. Si de acolo se pot trage concluzii referitoare la probleme uzuale ale fiecarei marci, costuri de reparatii, piese, etc...

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

    • Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock