Sari la conținut

Cateva intrebari despre articolul cu transformatoare toroidale

dan_e

Postări Recomandate

Buna dimineata tuturor,

Am avut azi placerea sa citesc un articol demult asteptat, despre proiectarea toroidalelor. Ce as dori sa stiu: cum pot afla practic, daca am un miez toroidal, ce inductie suporta ? Am vazut acolo ca se recomanda in general (1,2...1,6)T. Poate suporta un miez feromga. si 1,8T ? Cand aleg 1,2 si cand aleg 1,6T in calcule ?

In sfarsit m-am lamurit ce este cu cifra 50 din relatia 50/S, care o aplicam cand calculam transformatoare pe miez EI. Foarte utila explicatia si multumesc lu donpetru pentru asta. Va multumesc in primul rand deoarece am incercat demult sa aflu asta si am constat cu stupoare ca nici profesorii universitari si diverse cadre didactice nu stiu asta. Pacat, parca s-a dus de rapa invatamantul romanesc! Dar sa nu intru prea mult in aceste detalii.

Tot despre transformatoare toroidale, vroiam sa intreb, daca a facut cineva intr-un program, sau intentioneaza, calculul toroidalelor ? Exista pe net un program PC sa faca acest calcul ?

Toate cele bune si duminica placuta tuturor.

Editat de dan_e
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

dl.miron, exista programul ala in limba maghiara, dar parca ceva ceva e neregula acolo. De fapt, daca nu ma insel, chiar donpetru a facut pe baza calculelor prezentate acolo fisierul SMPS excel prezentat aici. Eu unul nu am verificat practic daca calculele de pe site-ul maghiar sunt 100% bune dar nu ar fi rau sa incerce cineva sa ne spuna.

Cat despre articolul despre trafo toroidale... nota 10. donpetru, ai facut cumva vreun excel si la exemplu de calcul de acolo ? Am vazut ca la SMPS ai facut.

BAFTA si pacat ca nu prea e lumea interesata de Tehnium. OFF!

first.gif

Link spre comentariu

dl.miron, exista programul ala in limba maghiara, dar parca ceva ceva e neregula acolo. De fapt, daca nu ma insel, chiar donpetru a facut pe baza calculelor prezentate acolo fisierul SMPS excel prezentat

Pai daca nu este in regula,de ce a facut donpetru,calcule pe baza lui.Personal nu stiu daca este bun sau nu si nici nu prea ma intereseaza,deoarece,pentru a bobina singur un astfel de transformator(in eventualitatea ca am nevoie),sunt de depasit cateva probleme,procurarea miezului si bobinarea.Eu am mai bobinat mici transformatoare toroidale cu suveica si nu-mi mai doresc sa incerc si cu sarma groasa.

Editat de miron1947
Link spre comentariu

Nu am spus ca nu este in regula calculul din fisierul excel SMPS de acolo. L-am pus doar sub un semn de intrebare! Eu nu am auzit pe nimeni sa fi facut un transformator SMPS pe baza calculelor din site-ul ala maghiar, transformator care sa mearga bine!!!

Oricum, parerea mea e ca se merita bobinat un miez toroidal doar daca transformatorul e de putere mare. In nici un caz nu m-as incumenta la unul de 3..25W!!! Astea sunt bobinate automat. E alta treaba. De fapt, toate trafurile de firma sunt bobinate automat.

Link spre comentariu

[...] Ce as dori sa stiu: cum pot afla practic, daca am un miez toroidal, ce inductie suporta ? Am vazut acolo ca se recomanda in general (1,2...1,6)T. Poate suporta un miez feromga. si 1,8T ? Cand aleg 1,2 si cand aleg 1,6T in calcule ?

In sfarsit m-am lamurit ce este cu cifra 50 din relatia 50/S, care o aplicam cand calculam transformatoare pe miez EI. Foarte utila explicatia si multumesc lu donpetru pentru asta. Va multumesc in primul rand deoarece am incercat demult sa aflu asta si am constat cu stupoare ca nici profesorii universitari si diverse cadre didactice nu stiu asta. Pacat, parca s-a dus de rapa invatamantul romanesc! Dar sa nu intru prea mult in aceste detalii.

Tot despre transformatoare toroidale, vroiam sa intreb, daca a facut cineva intr-un program, sau intentioneaza, calculul toroidalelor ? Exista pe net un program PC sa faca acest calcul ?

Am sa postez in zilele ce urmeaza si varianta Excel a calculului realizat pe baza formulelor prezentate in articol. As dori sa mentionez ca relatiile prezentate acolo au fost verificate si practic si chiar aplicate in cadrul unor "depanari" de transformatoare toroidale.

In ceea ce priveste problema referitoare la "cum pot afla practic, daca am un miez toroidal, ce inductie suporta ?", va pot spune ca inductia magnetica se poate afla cu exactitate doar in urma unor "teste". Nu este la indemana oricarui electronist amator sa faca lucru asta. Inductia magnetica s-ar mai putea determina cunoscand numarul de spire, spre exemplu a infasurarii primare, cu care a fost bobinat "torul" (avand in fata fisierul Excel de care va vorbeam). Din transformatoarele toroidale romanesti pe care le-am rebobinat, va pot spune ca inductia magnetica in miez, in urma efectuarii calculelor - avand cunoscute numarul de spire, tensiunea primara si sectiunea - era in jurul valorii de 1,35Tesla. Acum nu pot spune cu certitudine ca toate firmele din Romania care produc "toroide" lucreaza la proiectare cu aceasta valoarea a inductiei. Totusi, atunci doriti sa bobinati un transformator toroidal caruia nu ii cunoasteti caracteristicile si nici nu sunteti sigur de calitatea tolelor, ar fi bine sa luati ca reper aceasta inductie. Nu garantez ca aceasta inductie va conduce 100% catre obtinerea unor rezultate foarte bune dar in peste 50% din cazuri, va pot spune ca DA.

dl.miron, exista programul ala in limba maghiara, dar parca ceva ceva e neregula acolo. De fapt, daca nu ma insel, chiar donpetru a facut pe baza calculelor prezentate acolo fisierul SMPS excel prezentat aici. Eu unul nu am verificat practic daca calculele de pe site-ul maghiar sunt 100% bune dar nu ar fi rau sa incerce cineva sa ne spuna.

Cat despre articolul despre trafo toroidale... nota 10. donpetru, ai facut cumva vreun excel si la exemplu de calcul de acolo ? Am vazut ca la SMPS ai facut.

BAFTA si pacat ca nu prea e lumea interesata de Tehnium. OFF!

first.gif

@releu,

Intr-adevar, asa cum ti-am spus mai demult, fisierul SMPS prezentat acolo l-am realizat pe baza formulelor prezentate pe site-ul "maghiar". Un lucru e cert, fara niste experiente practice in care sa se dovedeasca autenticitatea calculelor prezentate acolo, orice concluzie vis-a-vis de subiectul realizarii trafo SMPS este de prisos.

Numai bine

Link spre comentariu

Multumesc mult tuturor.

Am sa iau ca reper 1,35T in calcule dar nu mai mult. Si bineinteles, astept sa postati fisierul Excel de care vorbiti.

A... si inca ceva, poate stie cineva. Am vazut si citit ca torurile se fac dintr-o tola rotita circular, dar am mai auzit la cineva ca se pot face si din tole stantate, semi circulare, nu stiu exact sa va descriu. As dori sa stiu daca e adevarat ? A auzit careva de solutia asta constructiva ? :hi:

Link spre comentariu

semi circulare, nu stiu exact sa va descriu. As dori sa stiu daca e adevarat ? A auzit careva de solutia asta constructiva ? :hi:

La cele toroidale nu am auzit si nici nu imi dau seama cum ar putea fi rigidizate,la cele dublu C(cum este cel de TV Sport),aceasta este solutia folosita,dar rigidizarea este realizata pe portiunea neacoperita cu bobinaj, la tor nu nu exista o astfel de portiune.

post-9-1239562915_thumb.jpg

Editat de miron1947
Link spre comentariu

Buna dimineata tuturor,

Am avut azi placerea sa citesc un articol demult asteptat, despre proiectarea toroidalelor. Ce as dori sa stiu: cum pot afla practic, daca am un miez toroidal, ce inductie suporta ? Am vazut acolo ca se recomanda in general (1,2...1,6)T. Poate suporta un miez feromga. si 1,8T ? Cand aleg 1,2 si cand aleg 1,6T in calcule ?

Inductia care o suporta miez toroidail este maxim 1.6T atunci ajunge miezul la saturatie, tu poti sa induci o inductie mai mare dar nu ti se va intampla nimic peste 1,6T. Daca studiezi curba de histerezis iti dai seama ca intre valorile 1.2 si 1,6 T ai nevoie de o creste uriasa a intensitatii campului magnetic, inductia iti creste foarte lent.:)

O zi buna in continuare

Link spre comentariu

Multumesc tuturor pentru explicatii. cheers.gif

Un Paste Fericit si tot ce va doriti.

Dupa Paste am sa fac un toroid, de proba, respectand calculele din fisierul Excel.

toate cele bune

Editat de dan_e
Link spre comentariu

Nerabdator sa vad cat de bune sunt formulele din articol si fisierul Excel de mai sus, haideti sa va prezint un miez de toroidal - donpetru l-a mai vazut - a unui transformator toroidal ars mai demult si care i-am scos spirele (nu ma intrebati de ce nu l-am bobinat ?! Cred ca stiti de ce!!!!!!! angel.gif ). Transformatorul a fost facut de firma romaneasca din Iasi (nu dau nume ca sa nu fac publicitate) :biggrin: si are dimensiunile din imagine (grosime 2cm).

post-4-1239972111_thumb.jpg

Am vazut in Excelul lui donpetru ca daca cresc inductia scade Afe-ul si cred ca asa este si in realitate la toroide. Calculati de proba miezul toroidal din imagine si o sa vedeti ca asa este. Astia de la Iasi, la miezul asta care a fost unui toroid de 15W, Afe-ul este de 2cmp. Ambele Afe rezulta 4cmp. Interesant, nu!!!!!!!!! scratch_one-s_head.gif Ce spuneti ?

BAFTA coolspeak.gif

Link spre comentariu

@releu,

Din imaginea postata si aplicand calculul de rigoare, reiese ca producatorul roman de transformatoare a lucrat cu inductii putin peste 1,6T (ar rezulta un 1,8T)!!! Cat de adevarata este aceasta exclamare e greu de spus fara precizarile de rigoare ale producatorului.

In ceea ce priveste scaderea sectiunii Afe odata cu cresterea inductiei in miez, este un lucru posibil, daca se urmareste obtinerea aceluiasi ciclu de histerezis a miezului toroidal pentru orice domeniu de puteri a transformatorului toroidal. Se prefera lucru asta pentru a obtine niste transformatoare toroidale la puteri mari "mai usoare" si tot la fel de fiabile mai ales daca se utilizeaza la bobinarea celor de puteri mari conductor de Cu dublu e-mailat. Calculul prezentat in articol este foarte bine spus, cu observatia ca nu tine cont de acest aspect redat in fisierul Excel, acela de micsorare a sectiunii Afe odata cu adoptarea unei inductiei magnetice mai mari in miez.

Numai bine

Link spre comentariu

• 1 month later...
@releu,

Din imaginea postata si aplicand calculul de rigoare, reiese ca producatorul roman de transformatoare a lucrat cu inductii putin peste 1,6T (ar rezulta un 1,8T)!!! Cat de adevarata este aceasta exclamare e greu de spus fara precizarile de rigoare ale producatorului.

In ceea ce priveste scaderea sectiunii Afe odata cu cresterea inductiei in miez, este un lucru posibil, daca se urmareste obtinerea aceluiasi ciclu de histerezis a miezului toroidal pentru orice domeniu de puteri a transformatorului toroidal. Se prefera lucru asta pentru a obtine niste transformatoare toroidale la puteri mari "mai usoare" si tot la fel de fiabile mai ales daca se utilizeaza la bobinarea celor de puteri mari conductor de Cu dublu e-mailat. Calculul prezentat in articol este foarte bine spus, cu observatia ca nu tine cont de acest aspect redat in fisierul Excel, acela de micsorare a sectiunii Afe odata cu adoptarea unei inductiei magnetice mai mari in miez.

Numai bine

Transformatoarele toroidale se dimensioneaza , in general, pentru a functiona in gol cu inductia de 1.7-1.75T.Acesta ar putea fi chiar mai mare

la transformatoarele de putere mica.La puteri mari,o inductie mare in miez poate fi deranjanta din doua motive:curentul de cuplare si un oarecare

brum (sau "huuum") in miez.

Aveti dreptate ,masurarea inductiei in miez nu este un lucru simplu , trebuie determinata integrala din "-e dt" care nu poate fi masurata

cu instrumente obisnuite.

De aceea le recomand celor dispusi sa-si realizeze singuri un transformator toroidal sa acceseze adresele producatorilor de miezuri

toroidale (Enpay ,Femag ,Alpha Core ,etc). Vor gasi acolo dimensiuni ,numere de spire/volt si densitati de curent adecvate pentru o

anumita putere.

O zi buna !

Link spre comentariu

• 2 months later...

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

• Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock