Sari la conținut

Unde este mai bine sa pozitionam filtru intr-o boxa pasiva?

titi

Postări Recomandate

Unde este cel mai bine sa pozitionam filtru in boxa ??????????? am auzit tot felul de pareri incat am zis sa intreb si aici: pe panoul din spate, jos, sus .... lateral cred ca nu!! scratch_one-s_head.gif si cam care ar fi distanta optima fata de difuzoare????

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Unde este cel mai bine sa pozitionam filtru in boxa ??????????? am auzit tot felul de pareri incat am zis sa intreb si aici: pe panoul din spate, jos, sus .... lateral cred ca nu!! scratch_one-s_head.gif si cam care ar fi distanta optima fata de difuzoare????

La 1/3 *1/(2^12) fata de centrul difuzorului de medii ,daca difuzoarele nu sunt pe aceiasi axa verticala se mai inmulteste cu un coeficient de 0,8946563 *lungimea de unda maxima redata de diful de medii /lungimea de unda minima redata de diful de joase.

Daca sunt si compensati de aliniere a fazei intre difurile diferitelor benzi de frecventa filtrul ar putea ajunge intr-o cutie montata pe spatele boxei .

Link spre comentariu

((1 / 3) * 1) / (2^12) = 8.13802083 ? 10-5

Dl.@mmc^2, incercati sa va revizuiti cunostintele inainte de a posta ceva. Nu accept aberati ca prima formula expusa de dvs. mai sus. Poate ati vrut sa expuneti o formula dar data asta nu ati "nimerit-o".

In ceea ce priveste teoria cu lungimea de unda si coeficientul "0,8946563", tin sa va precizez ca lungimea de undă depinde de mediul ?n care se propagă unda sonora si viteza de propagare a undei sonore (c=343 m/s la temperatura de 20?C). Nu neglijati acest aspect. Daca luam ca referinta f=1kHz, atunci lungimea de unda va fi = 343/1000=0,343m. Daca aplicam formula dvs., considerand f_joase=200Hz si f_medii=5000Hz, rezulta "distanta": 0,8946563*(343/5000)/(343/200)=0.035m. ?????? Si daca nu avem difuzor de medii ? Sigur nu ati gresit (inventat) ceva ? Chiar va rog sa va mai ganditi. Difuzorul de medii in incintele de trei caii este izolat, uneori ecranat, iar influenta sa asupra filtrului este egala cu zero. De unde si pana unde formula!!!

Ultima propozitie a dvs. nu o comentez deoarece pune accent pe un aspect important in cadrul subiectului de fata.

Dar sa revin la subiect. Montarea filtrului se face tinand cont in primul rand de urmatoarele:

- daca bobinele filtrului sunt realizate in aer sau pe miez;

- puterea difuzorului de joase din "boxa" si modul de dispersie a campului magnetic in jurul magnetului si intensitatea sa in diferite puncte din spatiul său. Sunt si s-au facut diferite analize ale campului electromagnetic "generat" de difuzor dar si influenta lungimii de unda (teoria e foarte vasta aici, o mare parte din ea fiind expusa in niste articole AES si IEC la niste preturi cam inaccesibile);

- conteaza foarte mult sa dispunem corect pe PCB bobinele filtrului pasiv iar placa filtrului, in urma studierii anumitor articole dar si din experienta, nu trebuie amplasata in axa de simetrie a magnetilor difuzoarelor. Mai depinde aici si forma incintei si distanta dintre axa de simetrie a difuzoarelor si pereti exteriori. Am postat mai jos o imagine care expliciteaza mai bine cele spuse anterior.

amplasare_filtru_pasiv_in_incinta_acustica.JPG

In concluzie, nu se poate trasa o concluzie universal valabila avand la baza una sau mai multe formule. Se poate doar analiza fiecare proiect si in functie de rezultatele pe prototip, se poate stabili cu certitudine unde se poate pozitiona cel mai bine filtrul incintei acustice.

Numai bine.

Link spre comentariu

Eu ma gandeam sa-i spun colegului sa-si monteze filtru de la boxa pe placa din spate ? O fi bine ?

Acu daca distanta dintre difuzorul de bass si podea este cam de 40cm, nu ar merge sa puna jos filtrul ?????????? boredom.gif scratch_one-s_head.gif

Filtru l-a cumparat de la magazin.

Editat de titi
Link spre comentariu

daca va zic ca nu conteaza unde este pus probabil o sa ziceti ca nu am habar de ce spun, dar eu am mai facut incinte electroacustice si am pus filtrul jos si l-am fixat foarte bine in asa fel incat sa nu vibreze si ce e ciudat este faptul ca toate incintele facute de mine se aud foarte bine, deci nu consider ca este chiar asa o mare problema unde este pus filtrul.

Link spre comentariu

Domnu Cristi eu va sustin cu cele spuse , intradevar nu chiar importa unde se fixeaza filtrele in incinte, eu le fixam pe panelul din spate sau jos, dar ceia ce tine de vibratii pe panelul din spate se pune vata de la steclovata si pe ea se fixeaza filtrul, aceasta fata impedica sunetul sa nu se detoneze respectiv si filtrul sa nu vibreze. pe parcurs am sa fac niste foto cu incinte profesionale si pozitionare filtreleor in ele. O ZI BUNA!!!!

Editat de victor postolachi
Link spre comentariu

Citind ultimile interventii, intreb: chiar sa nu conteze deloc unde amplasam filtru ? Sa va dau un exemplu. O incinta acustica PRO de 600W pe doua caii care contine un filtru pasiv cu bobine realizate pe miez. Chiar credeti ca putem amplasa filtru chiar langa bobina sau magnetul mid-woofer-ului ?

Amplasarea filtrului nu este atat de importanta daca incinta acustica este de putere mica (sub 100W) si daca filtrul acesteia nu contine bobine pe miez. Presupun ca utilizatorii de mai sus au ajuns sa formuleze propriile concluzii deoarece au realizat numai astfel de incinte. Posibil, probabil, cam greu de spus. Dar, un lucru e cert, daca bobina pe miez a filtrului se afla pe axa de simetrie a dispunerii bobinelor difuzoarelor si daca difuzorul de joase este de putere "foarte mare" si apropiat de aceasta bobina, prezenta unui cuplaj magnetic mutual este inevitabila, cu repercursiuni asupra functionarii intregului sistem (incinta-filtru). Este un caz extrem care demonstreaza importanta amplasarii filtrului in incinta acustica.

Deci, cand am spus mai sus ca pot apare probleme in amplasarea filtrului pe axa dispunerii magnetilor difuzoarelor, m-am referit strict la probleme care nu neaparat pot fi sesizate auditiv la functionarea sistemului muzical. Diferite cuplaje parazite dintre campul electromagnetic a difuzorului si cel a bobinelor filtrului exista, dar nu in asa masura incat sa se reflecte foarte pregnant in cadrul sistemului muzical.

@titi, filtru se poate monta pe "placa din spate" cu conditia respectarii celor spuse si Dl.victor mai sus, citez: "pe panelul din spate se pune vata de la steclovata si pe ea se fixeaza filtrul"

Numai bine

Link spre comentariu

Eu am vrut sa mentionez ca da actioneasa cimpurile de la filtru cu cele de la magnet insa este foarte greu de auzit cu ureche aceste schimbari in sunet,

se poate doar cu un microfon decela cu care se afla parametrii la difuzoare si se calculeasa filtru . Dar cu urechea putem sa opservam acest lucru adunci cind ascultam o sinfonie unde cinta mai multe instrumente si respectiv cunoastem sunetul fiecareia. Insa in prezent putine firme ce construesc incinte eau in consideratie acest lucru, lucrul principal la ei este de a pune difuzoare cit mai puternice si de a fi sunetul cit mai mare, INSA CALITATEA NU O INTELEG TOTI !!!!!

Link spre comentariu

• 1 month later...

O parere modesta a mea ar fi urmatoarea : Cat mai departe de traductoarele electroacustice , de asemenea placa cu filtrul / filtrele trebuie sa fie bine fixata si stabila , altfel ar avea de suferit din cauza eventualelor vibratii ( ce nu ar trebui sa fie prea mari sau sa existe deloc ) in plus un blindaj ( ecranaj ) electromagnetic nu ar strica ! Nu-s expert dar ma chinui !

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

• Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock