Sari la conținut

etaj final cu 2n3055


tatae666

Postări Recomandate

am realizt etajul final din atasament la inceput a functionat f bine dar acum sr incalzesc foarte tare finalii

reglajele au fost facute de un prieten care este familiarizat cu aceasta schema de etaj final

etajul fina este alimentat cu o tensiune de aprox 50v curent continu

de auzit se aude bine numai ca se incalzesc tare finalii ,finalii sunt 2n3055

astept sugestii pt remedierea problemei

multumesc

post-2342-1238262225_thumb.jpg

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Masurati, va rog, curentul de mers in gol a amplificatorului si tensiunea de deschidere a finalilor fata de plusul condensatorului de pe iesirea amplificatorului avand conectata intrarea la masa. Ce valori ati obtinut ?

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Ba da,chiar functioneaza acea schema.Am facut si eu anul trecut 2 asemenea finale si chiar se aud bine,avand in vedere componentele folosite.Eu il alimentam chiar al 74v,si inca mai functioneaza.Probabil ca ai curentul de mers in gol putin marit.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

BOBO, la cum e montata dioda D3 si eu zic ca NU FUNCTIONEAZA. Sau poate ati schimbat voi ceva in schema!!!!!!!!!!!!!!!!! In fine, pana una alta, cred ca amplificatorul lui tatae666 se incalzeste de rupe deoarece, daca l-a facut dupa schema postata, doar 2N3055 si BD-ul aferent de pe ramura pozitiva conduc si conduc urat... mai mult ca sigur 2...3 A trec prin ei!!!! 2N-urile din partea de jos, dinspre masa sunt blocate. In felul asta nici eu nu sa vad sa functioneze schema aia. Poate ca prietenul lui tatae666 a facut ceva modificari la schema ca sa o faca functionabila dar cine stie????

 

BAFTA smoking.gif

Editat de releu
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Deja observ ca utilizatorul @tatae666 nu a raspuns la ultima intrebare pe care am formulat-o mai sus. As dori un raspuns la intrebarea respectiva. Am vazut ca ati vizitat forumul astazi totusi nu inteleg de ce nu ati raspuns! O fi vreun test de perspicacitate adresat membrilor acestui forum?! scratchchin.gif

 

Referitor la schema, dioda D3 NU trebuie "intoarsa" in circuit pentru a putea polariza in c.c. etajul final, altfel NU avem curent de mers in gol sau avem dar numai prin T6 si T8. Polarizarea lui T7 si T9 prin dioda D3 trebuie sa se faca la fel ca in schema FET300, a se vedea D1 si Q5.

 

Numai bine.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Chiar nu vad dc as fi mintit cand am zis ca l-am facut de 2 ori si chiar se aude bine.Atasez simularea.Schema completa se gaseste in almanahul Tehnium din 1986.

 

 

 

 

 

P.S. Imi pare rau ca nu mai detin amplificatoarele,ca le faceam poza.

Desktop.rar

Editat de BOBO
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Dl.miron, am studiat mai detaliat problema, inlcusiv simularea expusa de utilizatorul @BOBO mai sus, si mi-am adus aminte ca acum cativa ani in urma am realizat schema urmatoare (foarte asemanatoare cu cea postata in primul post, ma refer la partea de amplificare):

Amplificator_50W_4Ohmi_Tehnium_nr.5___1979.jpg

Dupa realizarea schemei de mai sus, amplificatorul functiona, as spune destul de bine, fara sa rasucesc dioda de care va vorbeam mai sus. Sigura problema era aceea ca se ambala termic. Atunci cand primea semnal pe intrarea curentul de mers in gol crestea haotic (dupa un anumit nivel a volumului). Acum nu as putea spune in totalitate acelasi lucru despre schema din primul post, totusi, nu recomand aceasta schema si cea de mai sus.

 

Oricum, observatie e bine venita.

 

Numai bine

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Sigura problema era aceea ca se ambala termic. Atunci cand primea semnal pe intrarea curentul de mers in gol crestea haotic (dupa un anumit nivel a volumului).

Poate trebuie plasate diodele pe radiator,pentru a obtine o compensare termica.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Poate trebuie plasate diodele pe radiator,pentru a obtine o compensare termica.

Nu asta era problema. Problema e ca dupa lipsa semnalului de pe intrare, chiar si cu intrarea la masa, curentul de mers in gol indica cativa amperi. Zic eu, o anomalie a schemei. Sa fii fost devine "dioda D3"!!! Nu in mod direct dar cu siguranta DA. Am spus DA deoarece controlul saturatiei T9 si T11 (ma refer la schema postata de mine anterior) este realizat de saturatia tranzistorului pilot T7 (se poate face usor o analogie cu prima schema postata in postul nr.1). Problema e ca daca tranzitorul pilot "nu prea intra in saturatie binisor" (potentialul de colector al acestuia - aprox. (Ualim_amplificator/2) - Ud - atunci tinde foarte mult sa conduca perechea de finali dinspre plusul alimentarii si sa se blocheze cealalta. De fapt, cam asta s-a si intamplat si la prima schema postata (cu urmarile de ambalare termica de rigoare).

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

    • Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock