Sari la conținut

Protejarea cablajelor


M1Ha1

Postări Recomandate

As dori sa aflu dupa ce realizati cablajul si lipiti componentele cu ce protejati acesta impotriva oxidarii cuprului ? Am observat la un cablaj facut de mine si neprotejat, dupa un timp traseele de Cu se inverzesc.

 

Acum,la un cablaj mic, am protejat partea cuprata cu niste lac de mobila.Stiu ca sunt solutii speciale pentru asta, insa am incercat si aceasta 'solutie' mai ieftina biggrin.gif Oare imi va proteja cablajul ?

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

As dori sa aflu dupa ce realizati cablajul si lipiti componentele cu ce protejati acesta impotriva oxidarii cuprului ?

Prin stanare(cositorire) si lac de colofoniu(colofoniu in alcool izopropilic).

Editat de miron1947
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Va multumesc pentru raspunsuri!

 

Voi incerca si lac de colofoniu (sacaz dizolvat in alcool izopropilic ?) si cu fixativ de par la montajele care nu vor fi plasate intr-o atmosfera umeda.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 3 years later...

Indiferent cum se realizeaza stanarea, o protectie suplimentara nu strica, mai ales daca se doreste o buna izolare electrica a traseelor. Solutia de colofoniu in alcooli, benzina, diluant nitro, etc. este rezistenta la apa. Permite efectuarea de reparatii la circuit deoarece colofoniul este un flux foarte bun.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Dupa curatarea cablajului de "resturile" din procesul de lipire cu alcool izopropilic sau acetona se foloseste o solutie care se gaseste in magazinele de specialitate si care se numeste Plastik 70. Se gaseste in tuburi de spray la 400ml. Se usuca intr-un minut si se pot face lipituri dupa uscare. Am incercat si eu cu "sacaz" diluat in diverse solutii dar uscatul de fiecare data s-a produs destul de lent, pot spune, neplacut de lent :flag_of_truce: iar rezultatul a fost ca dupa "tratare" sa revin la starea originala pana am "descoperit" acest spray.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

...Am incercat si eu cu "sacaz" diluat in diverse solutii dar uscatul de fiecare data s-a produs destul de lent, pot spune, neplacut de lent...
Se intampla asa, numai cand solutia de colofoniu este foarte concentrata si deci fluida, caz in care se aplica cu pensula. Se poate insa pulveriza cu un pistol de vopsit, daca exista aer instrumental. Pe vremuri, imi confectionam singur niste "suflaiuri" din doua tuburi cu ajustaje la capete, montate perpendicular unul pe celalalt. Foloseam un borcan din sticla cu capac din plastic ca recipient pentru solutia de colofoniu in benzina. Foloseam la suflat "cavitatea bucala". Asezam apoi pentru o jumatate de ora cablajul la soare, sau iarna in preajma caloriferului. Cand imi permiteam cumparam o pompa de "flit" dintre acelea utilizate la dezinsectie. Nu stiu sigur, dar este posibil ca in "zilele noastre" sa mearga in acelasi scop recipienti de pulverizat recuperati de pe la diversele solutii de curatat geamuri, sau mobila. Editat de ola_nicolas
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Asezam apoi pentru o jumatate de ora cablajul la soare, sau iarna in preajma caloriferului. Cand imi permiteam cumparam o pompa de "flit" dintre acelea utilizate la dezinsectie. Nu stiu sigur, dar este posibil ca in "zilele noastre" sa mearga in acelasi scop recipienti de pulverizat recuperati de pe la diversele solutii de curatat geamuri, sau mobila.

 

In esenta sti ce ma supara cel mai mult, faptul ca te lipeai tot pe maini pana se usca sacazul. Totusi nu cred sa mearga cu pulverizatorul recuperat deoarece duzele sunt foarte mici fata de pulverizatorul improvizat de tine pe care sincer il foloseam si eu. :good:

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 3 years later...

Am observat ca este cam vechi acest topic si nici nu s-a mai postat in el  de mult dar am zis sa postez  eu o metoda de cositorire a cablajelor imprimate cu substanta din videoclipul de mai jos.A incercat cineva de aici cu asa ceva?Daca da,este adevarat ca ajuta  ca lipirea componentelor sa se faca mai usor?Nu de alta dar multi se plang ca solutiile folosite la cositorirea chimica a cablajelor ingreuneaza foarte mult lipirea componentelor facand-o chiar imposibila uneori :scratchchin:.

Editat de Ciprian 81
  • Like 1
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

    • Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock