Sari la conținut

KIT231 vers.2 - corector de ton stereo


donpetru

Postări Recomandate

Spuneam acum ceva timp in urma ca am sa postez schema versiuni nr.2 a kitului 231. Aceasta schema o gasiti in PDF_ul de mai jos:

KIT231v2.pdf

Precum observati, varianta 2 este un corector Baxandall, zic eu, mult mai bine pus la punct si chiar mai performant decat corectorul implementat in versiunea nr.1. Ramane in cursul zilelor urmatoare sa testez acest corector, asta in functie de timpul liber disponibil. Totusi, daca are cineva acest corector, l-a testat, il rog sa ne expuna propriile pareri, asa cum vor fi: bune sau rele.

 

Pana la test, astept cateva comentarii, daca exista, in privinta schemei nr.2. Mentionez ca numerotarea componentelor din schema de mai sus nu corespunde cu cea de pe cablajul corectorului.

 

Editare ulterioara: In schema postata, in lipsa de componente, am inlocuit amplificatoarele operationale cu NE5532 in loc de JRC4558D.

 

Numai bine si tineti aproape.

Link spre comentariu

Mda! morning1.gif De data asta e un Baxandall dar asta nu inseamna ca daca e asa o sa functioneze mai bine corectorul. Depinde si el cat de bine a fost reglat. Oricum, donpetru, ramane sa ne confirmi cum functioneste.

 

Asa, privind problema numai teoretic, intr-adevar varianta 2 este mai buna decat varianta 1.

 

BAFTA. cool.gif

 

P.S. Gata, trebuie sa ma duc la servici...

Link spre comentariu
  • 4 months later...

Intr-un final am gasit timp liber si un amplificator audio ca sa testez si aceasta varianta de corector de ton. Cum amplificatorul audio, care are la baza doua kituri FET300 (postul 56 in topicul cu scheme de amplificatoare audio) avea corectii doar joase si inalte, a trebuit sa fac cateva artifici ca sa-l adaptez pe vechiul corector. Mentionez ca amplificatorul audio a fost realizat de mine acum cca. 5 ani in urma iar cum persoana respectiva dorea niste conectori SPEAKON pe iesire, am facut asta si am zis ca nu era rau sa incerc si varianta 2 de corector de ton KIT231.

Kit231_01.JPG Kit231_02.JPG

 

Concluziile, in urma probarii kitului sunt:

- corectiile functioneaza foarte bine, chiar mult mai bine decat la varianta 1;

- zgomotul de fond este destul de ridicat, asta datorita in primului rand etajul cu AO de la iesire (ramane in cursul zilei de astazi sa incerc sa-l elimin). Mentionez ca am incercat, cei drept, de proba, sa elimin toate potentiometrele din circuit sa vad daca se mai pastreaza zgomotul de fond, dar chiar si asa, intensitatea zgomotului de fond s-a pastrat. Nu va uitati la cablare pentru, va spun cu siguranta, nu asta e problema. Urmeaza dupa proba sa inserez corectorul de ton vechi cu tranzistoare si sa-i cablez omului amplificatorul mult mai frumos.

 

Ce as dori sa punctez? Zgomotul de fond la circuitele Baxandall este mult mai pregranant si cu probabilitate mai mare de aparitie ca la circuitele cu corectie pasiva, a se vedea si varianta 1 a corectorului KIT231. As fi vrut sa probez acest corector pe niste TDA7294 dar din pacate nu le-am mai avut disponibile.

 

Asadar, astept cateva review-uri, legate de acest test sau impresiile voastre daca ati reusit sa testati acest kit in alte imprejurari (deci, cu alte circuite amplificare).

 

Numai Bine

Link spre comentariu

Am vazut ca nu ati folosit cablu ecranat pentru interconectarea potentiometrelor. Am observat ca la corectoarele de ton active cu A.O., sunt, as putea spune, obligatorii. Asta ar fi una din posibilele surse de zgomot. Asa ca, idee, ati putea incerca sa folositi cablu ecranat ca sa vedeti daca se reduce zgomotul de fond.

 

Uitadu-ma la schema kitului, o alta posibila sursa de zgomot ar putea fi etajul preamplificator realizat cu primul operational. Ati probat schema si cu alte operationale?

 

Apoi, o alta constatare practica personala, intensitatea auditiva a zgomotului de fond este direct proportionala si cu SPL-ul boxelor la care percem zgomotul. Cu cat puterea statiei e mai mare si avem intercalate mai multe circuite: mixere, preamplificatoare, corectoare... cu atat mai mare va fi zgomotul de fond (perceput).

 

Cu stima,

dan e

Editat de dan_e
Link spre comentariu

@petrule:

 

1. cablu ecranat, asa cum spune si dan. Mai mult ca sigur ai sa scapi de zgomot de fond sau mai bine zis ai sa-l atenuezi;

2. dane, petru spune ca a scos potentiometrele si are zgomot de fond, deci problema nu e primul AO ci al doilea.

 

Intr-adevar, Baxandalurile cu AO dau un zgomot de fond mai mare decat cele pe tranzistoare.

 

BAFTA smoking.gif

Link spre comentariu

Multumesc pentru observatii.

 

A fost devina si faptul ca nu era cablu ecranat pe potentiometre. Dar nu a contat numai asta. Inainte de a proba corectorul KIT231, in circuit ii montasem la vremea aceea un corector Baxandal cu tranzistoare si cu cablurile pe potentiometre pe care le vedeti in imagine nu avea deloc zgomot de fond. Acum, conectand atat versiunea 1 cat si nr.2 a KIT231 zgomotul de fond este mai ridicat. Am reusit sa-l ameliorez utilizand cablu ecranat pe potentiometre si gasind o pozitie placii corectorului optima fata de eventualele surse perturbative (ex. transformator). Nu a putut in totalitate elimina zgomotul de fond, probabil si din cauza ca, cutia amplificatorului nu 100% metalica. Oricum, acum este la un nivel acceptabil.

 

:hi:

Link spre comentariu

Dl.miron, ar fi o solutie.

Eventual plasat pe capacul cutiei amplificatorului o bucata de tabla subtire care va fi ulterior legata la masa. Si bineinteles, ecranat transformatorul (transformatorul a fost recuperat la vremea aia dintr-o statie fantom ruseasca).

 

Numai Bine

Link spre comentariu
2. dane, petru spune ca a scos potentiometrele si are zgomot de fond, deci problema nu e primul AO ci al doilea.

 

Intr-adevar, Baxandalurile cu AO dau un zgomot de fond mai mare decat cele pe tranzistoare.

Ai dreptate in privita AO-urilor. Nu observasem. Scuze.

 

 

Dl.miron, ar fi o solutie.

Eventual plasat pe capacul cutiei amplificatorului o bucata de tabla subtire care va fi ulterior legata la masa. Si bineinteles, ecranat transformatorul (transformatorul a fost recuperat la vremea aia dintr-o statie fantom ruseasca).

 

Numai Bine

Prima varianta KIT231 este realizată in dublu strat, stratul copper avand rol de ecran. Eu cred ca zgomotul ala de fond mai accentuat apare cam din trei motive:

- nu stiu ce boxe ati folosit dar daca le-ati folosit pe acele realizate ultima oara, cu sensibilitate destul de ridicata, mai mult ca sigur zgomotul de fond va parea mai ridicat (lucru de altfel normal);

- s-ar putea ca circuitul imprimat a celor doua kituri sa NU fie prea mult optimizat de chinezi. Mi s-a intamplat si mie candva cu niste chinezisme (nu numai kituri electronice);

- calitatea amplificatoarelor operationale din componenta kitului (care uneori lasa de dorit). Ati utilizat cumva si alte tipuri de AO ca sa vedeti daca este vreo diferenta?

 

Cu stima,

dan

Editat de dan_e
Link spre comentariu

Revin cu ultimile "noutati":

 

- am probat kitul 231, atat versiunea nr.1 cat si nr.2, cu trei tipuri de amplificatoare operationale: JRC4558, NE5532 si MC33078, dar intensitatea zgomotului de fond a ramas aceeasi, indiferent de tipul de AO folosit;

- intr-adevar, pe boxe cu SPL redus, perceptia zgomotului de fond nu este aceeasi. De fapt, ambele versiuni KIT231 sunt destinate pentru uzul casnic si ca drept urmare recomand utilizarea acestora numai in aceste conditii;

- as fi vrut sa testez ambele kituri si in cazul cand acestea sunt alimentate separat (deci nu din ramura de alimentare a amplificatorului), dar din pacate, acest lucru nu se mai poate deoarece "amplificarea" a fost predata. Daca are cineva ocazia sa experimenteze si aceasta varianta, il rog sa ne dea de veste;

- circuitul imprimat al kiturilor 231 nu este tocmai reusit, chiar daca prima versiune are partea copper a cablajului pe post de ecran. Chiar si cu acest ecran, diferente notabile in ceea ce priveste zgomotul de fond, nu exista. Poate ar fi trebuit realizate kiturile cu trasee PCB mult mai subtiri (ma refer la partea de semnal) si bineinteles, un PCB per ansamblu mult mai compact (dimensiuni mai mici).

 

Cam acestea ar fi ultimile concluzii vis-a-vis de testarea ambelor versiuni KIT231.

 

Numai Bine si bineinteles, astept opiniile voastre referitoare la kituri si concluziile trasate mai sus.

Link spre comentariu
  • 2 weeks later...

Am probat un kit 231 v2 si am gasit cateva lipituri reci la exemplarul cumparat de mine. Din cate stiu, si acestea pot cauza zgomote de fond, din cate ma pricep si eu.

Zgomotul de fond mai poate apare, din constatari personale, si din cauza ca nu au folosit chinezi un traseu de masa separat pentru fiecare canal. Adica, au imbarligat traseele de masa.

 

Asa ca, atentie la lipiturile de pe cablaj. Sunt o pacoste kiturile astea chinezesti.!!!!!!!! bandit.gif bandit.gif bandit.gif

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

    • Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock