Sari la conținut

ajutor controler turatie ventilatoare 12v pc

Postări Recomandate

am cumparat un fan controller scythe acum cateva zile,nou nout,are 4 potentiometre de reglaj,ei in specificatii spun ca rezista la 1A pe canal,nici gind de asa ceva,s-a ard dupa 2 zile,si am pus doar 0,75A per canal,

in prima faza a pocnit un condensator 200mf 16v,si dupa 2 tranzistori,inculpati sunt nec d882,binenteles ca baieti care l-au produs nu au pus raciri pe ei,ca nu era necesar,si asa sau dus dracu.

intrebarea mea este urmatoare,ce tranzistor imi recomandati ca si echivalent sa pun ,sa duca mai mult pe un canal de 1A as dori 2A,raciri am sa pun eu pe ei.,plaja de voltaj este de 5v-12v.

astept un raspuns.

Maine merg la magazin sa cumpar tranzistori si condesatorul,pentru inlocuire.

Editat de mit78
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

ce tip de tranzistor ai?

am cumparat un fan controller scythe acum cateva zile,nou nout,are 4 potentiometre de reglaj,ei in specificatii spun ca rezista la 1A pe canal,nici gind de asa ceva,s-a ard dupa 2 zile,si am pus doar 0,75A per canal,

in prima faza a pocnit un condensator 200mf 16v,si dupa 2 tranzistori,inculpati sunt nec d882,binenteles ca baieti care l-au produs nu au pus raciri pe ei,ca nu era necesar,si asa sau dus dracu.

intrebarea mea este urmatoare,ce tranzistor imi recomandati ca si echivalent sa pun ,sa duca mai mult pe un canal de 1A as dori 2A,raciri am sa pun eu pe ei.,plaja de voltaj este de 5v-12v.

astept un raspuns.

Maine merg la magazin sa cumpar tranzistori si condesatorul,pentru inlocuire.

Link spre comentariu

sigur?si se gaseste usor asta?

ideea este ca tranzistorul asta arata altfel,si nu am cum sa-l pozitionez.ce am eu sunt cu 3 picioruse,si sunt apropiate,pcb-ul e mic si nu permite

Editat de mit78
Link spre comentariu

D882 (2SD882) rezista pana la 3A (30V/3A)

Nu stiu din ce cauza exact ti-a puscat condensatorul dar nu cred ca americanii (sau cel putin in America si Canada se vand aceste fan controller-e,dupa cum arata site-ul de mai jos) nu au dimensionat suficient piesele din interior(inclusiv tranzistorul D882).

Este modelul din link-ul de mai jos ?

http://www.scythe-usa.com/product/acc/028/km01_detail.html

De curiozitate,la ce il folosesti ?

Mersi.

Editat de SIG
Link spre comentariu

Dar cum ramane atunci cu faptul ca D882 suporta un curent de pana la 3A iar tie ti s-a dus la doar 0,75 A ?

Chiar sunt curios cand si unde se folosesc asfel de device-uri.Nu cred ca lumea isi ia pentru calculatorul de acasa,sau cel putin nu pe la noi.Poate pentru servere ?

Editat de SIG
Link spre comentariu

de unde curent alternativ,la pc?glumesti man!!

Nu glumesc,daca exista undeva pe traseu o componeta inductiva,apar curenti negativi fata de masa,acesta este si rostul diodei de protectie montata in paralel cu bobina unui releu.

Link spre comentariu

domnu meu,am un pc complet racit cu apa,este un model high end,de ultima generatie,orice pot face cu el,are pe el 11 ventilatoare,9 erau conectate la acel controller,controlerul de turatie ofera confort,adica turezi cum vrei in functie de ce faci,toate componentele pe sistemul meu sunt overclokate.

Sa revenim la oile noastre,am cumparat acel condensator,doar ca este de 35v in loc de 16v,si am luat un echivalent zice cel de la pravalie bd243c.astept de la voi sfaturi,tot nu merge,pina la urma am sa cumpar cred ca originale.

Editat de mit78
Link spre comentariu

Dar nu te-ai uitat pe datasheet-uri.

D882 si BD243C au configuratia pinilor diferita ,de aceea nu-ti merge probabil nici dupa inlocuirea lui D882 cu BD243C.

Trebuie sa respecti ordinea pinilor pe placa de unde ai scos D882.

post-5-1236615619_thumb.jpg

Editat de SIG
Link spre comentariu

@mit78, ar trebuie sa lamuriti cateva aspecte pentru ca mesajul din primul post, este destul de evaziv:

1. Despre ce fan controller scythe vorbiti ? Puteti posta o imagine cu acest "controller" sau macar mentionati modelul exact ? Nu cred ca este nimeni obligat pe forum sa intuiasca daca este modelul postat de @SIG mai sus. Am vazut ca nu ati raspuns.

2. Cum ati alimentat acest "controller" ? La ce tensiune si cum ?

3. Cum ati calculat cei 0,75A pe canal ? Mentionati tipul de "fan" conectat pe fiecare intrare ? Sau ati conectat mai multe in paralel!!! Daca da, cate ?

4. Tranzistorul 2SD882 este echivalent cu BD437 (se poate utiliza si familia BD135, cu conditia ca curentul cerut de aplicatie sa fie sub cel specificat in catalog pentru acesta familie). Totusi, cred ca pana la urma problema nu a fost tranzistorul (chiar daca poate ar fi trebuit sa aiba un radiator), ci mai degraba modul de alimentare defectuos, s-ar putea a controllerului sau chiar din cauza conectarii unui ventilator impropriu.

Precum observati, sunt multe semne de intrebare, care necesita din partea dvs. un raspuns. In functie de acest raspuns vom stabili cu exactitate CAUZA si apoi vom rezolva problema.

Numai bine hi.gif

Link spre comentariu

am pus si invers,nu a mers,alimentare defectuoasa nici gind,nu fac improvizatii de genul,alimentarea este facuta de la sursa direct prin mufa molex,nu se pune problema sa nu mearga,sursa e cu wati reali nu pocnitoare,are 850w.

Link spre comentariu

Daca spuneti ca sursa "nu este pocnitoare" atunci foarte probabil sa fi conectat pe iesire mai multe ventilatoare in parelel si din aceasta cauza sa se fi ars tranzistorul. Asta ar fi cel mai probabil motiv.

Totusi, raspundeti concret la intrebarile de mai sus si postati niste imagini cu controlerul ?

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

• Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock