Sari la conținut

Postări Recomandate

Imi cer scuze tuturor utilizatorilor acestui forum am spus ca nu voi mai interveni in acest topic, dar trebuie s-o fac. In link-ul aratat de SIG se presupune ca sursa (traful) genereaza 19-21V si 12A in gol !. Este o greseala grava, curentul debitat (intensitatea lui, mai exact) poate fi masurat doar in sarcina ! In gol, curentul e zero !! Probabil autorii s-au gandit la parametrii proiectati (P=400VA), dar asta nu scuza exprimarea gresita, mai ales ca se adreseaza incepatorilor.

Si daca tot am deschis subiectul asta, am o propunere de bun simt ( zic eu ): incercati, in limita posibilitatilor, sa va exprimati corect in limba romana, ne vom intelege mai bine unii pe altii.

• Răspunsuri 85
  • Created
  • Ultimul Răspuns

Top Posters In This Topic

SIG a scris:

Schema asta m-ar' avantaja dintr-un anume punct de vedere?

1.Ce fac bobinele acelea la iesire,spre difuzor?

2.Cu TL072 cred ca doar se amplifica semnalul.De ce una e inversoare si alta neinversoare?

3.De cate ori amplifica semnalul acel TL072?

1. Pentru a impiedica aparitia oscilatiilor de inalta frecventa la valorii mari ale amplificarii in special.

2. Un AO TL072 este in montaj inversor pt a defaza semnalul la 180 grade pentru atacul celor doua intrarii ale amplificatorului in opozitie de faza (solutie necesara functionarii acestuia in punte).

3. Al doilea AO TLO72 nu amplifica deoarece este in montaj buffer cu raportul rezistentelor de 10 Kohmi unitar. Primul AO TLO72 din schema are rolul de a asigura o adaptare de impedanta si de sensibilitate pentru circuitul de amplificare realizat cu TDA.

Ultima recomandare (asta daca nu te hotarasti sa implementezi 100% alimentatorul redat): incearca sa faci un efort sa rebobinezi secundarul transfromatorului

Il duc la rebobinat secundarul.

Cat sa fie tensiunea in secundar,sa nu o fac prea mare de data asta.

TDA-ul accepta 18 V maxim.

De ce nu-l rebobinati Dvs. sunt doar 16spire de pus in plus.

Mersi de sfat,dar nu am sarma,si daca tot m-as' duce la bobinator dupa sarma mai bine ii mai dau un 5 RON in plus si mi-l face el.Ma termina tolele alea desfacute.

Ii bag 14 V in secundar.

Cat sa fie tensiunea in secundar,sa nu o fac prea mare de data asta.

TDA-ul accepta 18 V maxim.

Am inteles ca doriti sa montati un stabilizator de tensiune si pt TDA. Daca da, atunci bobinati o infasurare de 13V~, daca nu, realizati doua infasurarii: una de 10V~ pt TDA si una de 12V~ pt 7812 (preamplificator).

una de 10V~ pt TDA

Daca face tot 10V AC(atat are acum)va avea aceleasi probleme.Pe finali are necazuri cu alimentarea.Pentru Dl.SIG. daca tot il rebobinati,puneti sarma de 2mm diametru,asta inseamna 6,2A la o densitate de 2A pe mm patrat.

Am inteles ca doriti sa montati un stabilizator de tensiune si pt TDA. Daca da, atunci bobinati o infasurare de 13V~, daca nu, realizati doua infasurarii: una de 10V~ pt TDA si una de 12V~ pt 7812 (preamplificator).

Cand l-am dat prima data la modificat la bobinator,nu a putut scoate decat 2X8 V din el.

Rebobinarea nu a avut nici o legatura cu ce imi trebuie acum.

Atunci l-am rebobinat ptr. ca avea bobinari ptr. un radio vechi si ma gandeam ca imi v-a prinde bine odata la ceva.

Dorind sa fac un subwoofer mi-am amintit de transformator.Zic hai sa caut ceva schema care sa nu ceara tensiuni mari.

Asa am ajuns la TDA1562Q.

Eu i-am scos mai apoi spire pana am ajuns la 9V,gandindu-ma ca voi obtine 12 Vptr.amplif,dar nu credeam sa ajung la probleme cu stabilizarea tensiunii ptr.preamplificator.

Daca fac 13 V ,o schema ptr. stabilizarea tensiunii si ptr. amplif. se poate?unde gasesc adica?

Nu cred ca merge tot cu un LM7812 ca la preamplificare.

(later edit: sau poate nu e necesara stabilizarea?)

Mersi.

• 1 month later...
Cand dau volum,la un moment dat,nu prea mare volumul,intra in protectie cred amplificatorul.
Acel zgomot se produce datorita unei bucle de masa. Firele de masa nu sunt corect legate, adica unde trebuie si se produce o reactie pozitiva. Tot amplificatorul de la un volum in sus scoate zgomote ciudate cu mult inainte sa se ajunga la puterea maxima. Ca regula generala, masa preamplificatorului trebuie luata de la masa amplificatorului de putere si nu de la masa sursei de alimentare. Traseul de masa trebuie sa urmareasca asezarea fizica a blocurilor functionale din schema. Niciodata masa preamplificatorului nu trebuie sa fie legata la masa de iesire a finalului sau masa alimentarii nici chiar prin tabla carcasei. Tabla carcasei si masa mufei de intrare se pun la masa intrarii in preamplificator si nu in alta parte. Am vazutr multe amplificatoare puternice construite de amatori ce nu puteau elibera nici 10% din puterea reala datorita legaturilor de masa in puncte aiurea. Simpla mutare a unor fire a remediat defectul. Acest gen de legaturi de masa aiurea se recunoaste imediat ce dai volumul mai tare: amplificatorul face ca toti dracii, se aud gajaieli, bubuituri, fluieraturi.

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

• Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.

• Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock