Sari la conținut

Postări Recomandate

Nu am de unde lua un acumulator auto.Nu am motor.

Si la masina este tensiune de 14,5V in gol si 12V in sarcina.

Integratul ma gandesc ca nu are cum sa aiba probleme din moment ce merge foarte bine,probleme aparand doar atunci cand este subalimentat,caderea de tensiune brusca la 7,5V.

Imi pare ca atunci cand era cu punte redresoare scotea mai mult subwoofer-ul.

• Răspunsuri 85
  • Created
  • Ultimul Răspuns

Top Posters In This Topic

Fac si eu cu cateva precizarii:

Daca tu spui ca obtii 10A din secundarul unui traf bobinat cu sarma de 1mm, chiar nu stiu ce sa mai spun.

betamax, poti sa obti 10A daca se pastreaza constanta sectiunea miezului de tole a transformatorului. Parmise donpetru a facut o astfel de precizare, citez: "utilizarea unei anumite sectiuni miez trafo pt obtinerea unei anumite puteri, permite chiar si in cazul utilizarii unui conductor de sectiune mai mica pe infas. secundara capabilitatea transformatorului de a respecta curentul nominal prin calcul impus". Se pare betamax ca nu ai privit sau nu ai citit intreg contexul frazei.

Prin analogie,daca as' avea 16V la un moment dat ar scadea la 11,5V?

SIG, la tine cred ca nu se respecta relatia: Idif<Isec_trafo iar I=1A impune filtraj minim de 3300uF/1A sarcina. Pt amplificatorul tau trebuie sa asiguri minim 3Adc pe 12VDC sau vreo 5-6A pe difuzor 4 Ohmi. La prim calcul rezulta minim 15000uF redresor bialternanta 100Hz. La cel monoalternanta de doua ori mai mult:30000uF ? Ai ???

SIG, la tine cred ca nu se respecta relatia: Idif<Isec_trafo iar I=1A impune filtraj minim de 3300uF/1A sarcina. Pt amplificatorul tau trebuie sa asiguri minim 3Adc pe 12VDC sau vreo 5-6A pe difuzor 4 Ohmi. La prim calcul rezulta minim 15000uF redresor bialternanta 100Hz. La cel monoalternanta de doua ori mai mult:30000uF ? Ai ???

Am bagat 16.000 uF.Nu prea mai am condensatoare prin casa. :shock:

Am sa mai caut totusi,sa insumez vre-o 30.000 uF.

Un convertor DC-DC de la 12 V la vre-o 16 V m-ar' ajuta ptr. preamplif,sa pot sa-l stabilizez cu LM7812 si la amplif sa las redresare bialternanta?

Stiti vre-o schema de astfel de convertor DC-DC?

Daca nu-mi iese nici cu 30,000 uF,nici cu convertorul DC-DC,ma enervez si il duc la rebobinat ptr. 14V in secundar.

betamax, poti sa obti 10A daca se pastreaza constanta sectiunea miezului de tole a transformatorului. Parmise donpetru a facut o astfel de precizare, citez: "utilizarea unei anumite sectiuni miez trafo pt obtinerea unei anumite puteri, permite chiar si in cazul utilizarii unui conductor de sectiune mai mica pe infas. secundara capabilitatea transformatorului de a respecta curentul nominal prin calcul impus".

Pentru un anumit curent,sectiunea este aleasa in functie de incalzirea conductorului,un fir de lita suporta cca. 8A pana la ardere,dar depinde ce dorim,resou sau transformator,in mod uzual densitatea de curent ,este de 2A la 3A pe mm².

Fac si eu cu cateva precizarii:

betamax' date=' poti sa obti 10A daca se pastreaza constanta sectiunea miezului de tole a transformatorului. Parmise donpetru a facut o astfel de precizare, citez: "utilizarea unei anumite sectiuni miez trafo pt obtinerea unei anumite puteri, permite chiar si in cazul utilizarii unui conductor de sectiune mai mica pe infas. secundara capabilitatea transformatorului de a respecta curentul nominal prin calcul impus". Se pare betamax ca nu ai privit sau nu ai citit intreg contexul frazei.

Prin analogie,daca as' avea 16V la un moment dat ar scadea la 11,5V?

Nu aveam de gand sa mai postez pe aceasta tema, pentru mine e clar ca de vina e alimentarea (dar asta e treaba mea), dar ma simt nevoit sa-ti raspund. Crede-ma ca am citit "intreg contextul frazei" si am priceput fenomenul (rarissim) ca sectiunea miezului este constanta (pana acum eram convins ca ea variaza aleatoriu). Daca tu iei drept litera de evanghelie spusele lui donpetru, eu imi permit sa am unele indoieli, cand e cazul. Si problema pusa de mine se referea la sectiunea conductorului din secundar si a modului de redresare. Vad ca nimeni nu ia in serios faptul ca prin redresare monoalternanta se obtine jumatate din curentul maxim disponibil al transformatorului ( nu mai vorbesc ca oricum, chiar in cazul redresarii bialternanta, transformatorul nu va putea furniza curentul necesar functionarii amplificatorului in sarcina maxima). So, I'm outta here

Vad ca nimeni nu ia in serios faptul ca prin redresare monoalternanta se obtine jumatate din curentul maxim disponibil al transformatorului

Aveti dreptate,asta am omis.

Chestia este ca se aude foarte bine pana la un moment dat.

Nu am brum de loc,am ciulit urechea la gura portului.Brum=0.

Singurul dezavantaj este ca nu-i pot da putere.La 100Hz,tensiune pe difuzor 4,5V apare caderea de tensiune la alimentarea amplifului,la 7,5V.

Deci pot scoate maxim 5-6W.

Poate am sa mai incerc sa pun niste condensatoare,sa ajung catre 30.000 uF sa vad ce iese.

Era prea frumos sa le am pe toate,brum zero,auditie de calitate si putere.

Le am pe primele doua,dar lipseste a treia,puterea.

Am sa incerc ceva bialternanta sa vad ce putere reusesc sa scot,dar sa vad sa nu am nici brum.

Mersi tuturor de ajutor.

Later edit:

Schema asta m-ar' avantaja dintr-un anume punct de vedere?

1.Ce fac bobinele acelea la iesire,spre difuzor?

2.Cu TL072 cred ca doar se amplifica semnalul.De ce una e inversoare si alta neinversoare?

3.De cate ori amplifica semnalul acel TL072?

Mersi.

4l7a98j.jpg

Chestia este ca se aude foarte bine pana la un moment dat.

Nu am brum de loc,am ciulit urechea la gura portului.Brum=0.

Singurul dezavantaj este ca nu-i pot da putere.La 100Hz,tensiune pe difuzor 4,5V apare caderea de tensiune la alimentarea amplifului,la 7,5V.

Deci pot scoate maxim 5-6W.

Poate am sa mai incerc sa pun niste condensatoare,sa ajung catre 30.000 uF sa vad ce iese.

Era prea frumos sa le am pe toate,brum zero,auditie de calitate si putere.

Le am pe primele doua,dar lipseste a treia,puterea.

Am sa incerc ceva bialternanta sa vad ce putere reusesc sa scot,dar sa vad sa nu am nici brum.

Mersi tuturor de ajutor.

Later edit:

Schema asta m-ar' avantaja dintr-un anume punct de vedere?

1.Ce fac bobinele acelea la iesire,spre difuzor?

2.Cu TL072 cred ca doar se amplifica semnalul.De ce una e inversoare si alta neinversoare?

3.De cate ori amplifica semnalul acel TL072?

Mersi.

4l7a98j.jpg

SIG cred eu si sper sa nu gresesc realizeaza un filtru de iesire asemanator cu filtrul Boucherot

... zic eu ! :roll: Si nu stiu de ce am impresia ca cele doua amplificatoare operationale sant defapt doar defazoare deoarece iesirea stereo este vad eu legata in punte ! DACA M-AM BAGAT IN SEAMA AIUREA SI DACA GRESESC IMI CER SCUZE !!! wink.gif

Cred ca am sa abordez alimentarea in acest fel:

Dublor de tensiune si stabilizare ptr. alimentarea preamplificarii.

Redresare bialternanta + filtrare ptr. alimentarea amplificatorului.

Cred ca este o varianta buna ca sa scapi si tu de chinu asta dupa ce am citit am vazut ca ai avut o mare bataie de cap ! Oricum isti urez succes ! wink.gif

Mersi bobby.

Cred ca sunt aproape sa-i dau de capat,totusi.

Later edit:

Daca tot ne-am "luptat" cu stabilizarea,uite aici ceva interesant:

http://www.qsl.net/yo5osf/stab.html

Dublor de tensiune si stabilizare ptr. alimentarea preamplificarii.

Redresare bialternanta + filtrare ptr. alimentarea amplificatorului.

SIG, in acest caz iti trebuie doua infasurarii secundare trafo de 10V~. deci, nu vad ce ai rezolvat ???

Eu iti recomand: "cand vrei sa faci un lucru ca lumea" atunci gandeste foarte bine de ceea ce ai nevoie si trece pe hartie si apoi vezi ce ai in raft prin casa, util in electronica. Niciodata sa nu faci invers pentru ca vezi la ce discutii putem ajunge.

Ultima recomandare (asta daca nu te hotarasti sa implementezi 100% alimentatorul redat): incearca sa faci un efort sa rebobinezi secundarul transfromatorului. De fapt aceasta masura era cea mai simpla care putea pune capat tuturor discutiilor acestea intinse pe 5 pagini de topic.

in acest caz iti trebuie doua infasurarii secundare trafo de 10V~. deci, nu vad ce ai rezolvat ???

Da nu pot sa iau ptr. dublorul de tensiune direct de pe secundar,in fata redresorului? Asa am si ptr. preamplificare si ptr. amplificare de la acelasi secundar.

Daca am spus o prostie imi cer scuze.

P.S. Sper sa se incadreze in aceeasi pagina postarea,sa nu ajungem la 6 pagini. wink.gif

Mersi.

Da nu pot sa iau ptr. dublorul de tensiune direct de pe secundar,in fata redresorului?

Si la GND-ul montajului te-ai gandit ??? O sa-i ai doua GND-ului pe care nu va trebui sa le unesti deoarece suntezi o dioda din puntea redresoare de pe amplificare. Deci, nu merge. Ca sa te convingi desenezea circuitul pe hartie. Te-ai gandit de ce nu am pus redresor bialternanta pentru amplificare in schema ??? :roll:

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

• Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.

• Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock