Sari la conținut

Schema alimentare amplif. si preamplif., simpla 12 V.


Postări Recomandate

Am incercat sa fac o schema de alimentare ptr. un amplif +preamplif.

la un subwoofer.

As dori o parere,inainte sa ma apuc sa o construiesc.

Detalii amplificator:

Modul amplificare cu TDA1562Q

Alimentare simpla 12 V

Detalii preamplificator:

Este un sumator activ cu filtru de taiere ptr. subwoofer si preamplificare semnal la iesire.(AO=NE5532).

Alimentare simpla 12 V.

Mersi.

4zcgock.jpg

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • Răspunsuri 85
  • Created
  • Ultimul Răspuns

Top Posters In This Topic

1. De ce tensiune este infasurarea secundara a transformatorului (nu ati precizat) ?

2. Stabilizatorul cu BD139 necesita o cadere de tensiune de cel putin 2V pentru o functionare corespunzatoare. Din schema aceasta tensiune este mult mai mica, ramane totusi aici sa-mi spuneti valoare tensiunii redresate in gol, nu in sarcina asa cum ati dori si ati trecut-o in schema.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Tensiunea redresata in gol este 9,05 V

Si atunci de ce apare in schema trecut de dvs. val. tensiunii redresate = 12,9 V ? Eu cred ca ati vrut sa-mi spuneti 9,05 V nu redresat ci valoare tensiunii in infasurarea secundara a transformatorului sau nu este asa ? Undeva ati facut o confuzie sau gresesc eu ?

 

LATER EDIT: Daca aveti 9,05V redresat atunci este mica valoarea acestei tensiunii redresate pentru alimentarea circuitelor. In plus, aici ar mai fi fost util precizarea puterii transformatorului pe care il aveti ??? Sau daca doriti sa stiti puterea acestuia in vederea cumpararii ulterioare ???

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

E ceva in neregula cu puntea redresoare?

Daca tensiunea redresata este in gol 9,05 V si utilizati o punte redresoare bialternanta in punte ca cea desenata de dvs. mai sus atunci cred ca ar trebui sa masurati diodele puntii redresoare. Nu e normal sa va rezulte un 9,05V in gol redresat cand infasurarea secundara este de 10V.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Da, la functionarea in gol a redresorului cu capacitor. Diodele redresorului le-ati masurat ?

Nu am cuplat nici un condensator,doar puntea redresoare e legata la secundar.

Diodele sunt bune.

Nu ar' trebui sa am aceea tensiune marita si fara condensator?

Daca pun si condensator am 14,2 V in gol.

Deci pornind de la cei 14,2 V in gol,ar' fi buna schema prezentata la inceput?

Mersi.

4zu9k5w.jpg

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Nu ar' trebui sa am aceea tensiune marita si fara condensator?

Fara condesator nu o sa aveti tensiunea respectiva. Veti avea o tensiune redresata mai mica decat valoarea efectiva a tensiunii secundare. Deci tensiunea obtinuta de 9,05 V in gol fara capacitor este buna, asta denota ca diodele redresoare sunt bune lucru de altfel confirmat si de dvs. Numai daca veti monta capacitorul veti obtine cei 14,42V calculati, dar aceasta tensiune o veti obtine in gol. Conectand o sarcina de o anumita valoare tensiunea redresata initial calculata va mai scadea ajungand in functie de rezistenta interna a transformatorului la circa 1,2*Us, oricum undeva pe la 12Vcc ceea ce este bine.

In acest caz nu o sa puteti monta un stabilizator de tensiune de 12V pentru alimentarea circuitului de preamplificare, asta datorita faptului ca in sarcina maxima, deci atunci cand amplificatorul subwoofer-ului este la putere maxima tensiunea redresata tinde sa ajunga la 12V, tensiune care ar fi trebuit aplicata stabilizatorului. Cum nu este posibil realizarea unui stabilizator care sa permita pe intrare 12V si sa dea pe iesire aceeasi tensiune, nu o sa puteti atasa un astfel de circuit si veti fi nevoit sa alimentati si circuitul de preamplificare cu aceeasi tensiune "nestabilizata" - lucru de altfel nu prea placut.

 

P.S. De ce putere aveti transformatorul din poza ?

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Miezul are ,aprox,12,5 cm2.Deci cam 130 W in primar si cam 100 W in secundar.

Nu cred sa fie probleme de putere.

Cum nu este posibil realizarea unui stabilizator care sa permita pe intrare 12V si sa dea pe iesire aceeasi tensiune, nu o sa puteti atasa un astfel de circuit si veti fi nevoit sa alimentati si circuitul de preamplificare cu aceeasi tensiune "nestabilizata" - lucru de altfel nu prea placut.

Cutia transformatorului contine transformatorul propriu zis+o punte redresoare+condensator de filtrare.Atat.

De la aceasta cutie,care e la distanta de 1 ML de subwoofer si electronica aferenta,alimentez amplificatorul si preamplificatorul.

In aceasta situatie pot face stabilizare separata pentru preamplif.?Circuitul de stabilizare va fi pe placuta cu preamplificarea,care este separata de placuta amplificatorului,sunt module diferite.

Mersi.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

In aceasta situatie pot face stabilizare separata pentru amplif.?

Puteti face stabilizare separata atat pentru amplificator cat si pentru preamplificator, dar trebuie sa tineti cont de faptul ca trebuie sa respectati caderea de tensiune admisa de fiecare tip de stabilizator, altfel spus trebuie sa calculati valoarea minima a tensiunii redresate pe intrarea stabilizatorului. Spre exemplu, pentru un amplificator auto, din calculele efectuate acum mai bine de doi ani, tensiunea necesara pentru un stabilizator pe intrare pentru o functionare corecta a acestuia trebuie sa se situeze in plaja 16-20VDC. Tensiunea redresata de alimentatorul dvs. nu se incadreaza in aceasta gama, deci asa cum v-am spus mai sus riscati sa perturbati si mai mult functionarea circuitelor si sa nu contribuiti cu mai nimic la eliminarea completa a riplului de tensiune.

Cu alimentatorul pe care il aveti puteti alimenta nestabilizat TDA-ul inlocuind redresorul bialternanta cu unul monoalternanta (filtraj de minim 10000uF-16V) si sa incercati sa conectati un dublor de tensiune pe infasurarea secundara a transformatorului si apoi sa inseriati un circuit binecunoscut cu 7812 pentru alimentarea preamplificatorului. Asta ar fi o solutie pe care v-o recomand, asta ca sa va scutesc de rebobinarea secundarului sau chiar achizitionarea unui alt alimentator.

Schema ar fi aceasta (cu dublor de tensiune Schenkel):

6h5xz0i.jpg

P.S. Transformatorul are o putere corespunzatoare aplicatiei.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Nu montati nici un condesator in paralel cu primarul trafo si nici o rezistenta inseriata cu acesta. Valoarea condesatorului si a rezistentei se calculeaza in functie de inductanta primara a transformatorului si frecventa de lucru, deci nu se monteaza asa oricum. Momentan nu le montati si testati montajul fara rezistenta si condesatorul respectiv.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

    • Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.

×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock