Sari la conținut

Cutremurul din '77

SIG

Postări Recomandate

Citez:

Eram santinelă pe acoperişul unui important obiectiv militar; adică, deasupra etajului şapte. Noaptea era destul de luminoasă şi de văzut, puteam vedea p?nă departe. Numai că odată parcă n-am mai simţit acoperişul sub picioare. M-am apucat ?nsă bine de ceva şi cu ochii numai primprejur, să văd ce se ?nt?mplă. Dar nu-mi puteam crede ochilor. C?t vedeam cu ochii, toate blocurile se clătinau. Şi toate clădirile se ?nclinau de-o parte şi de cealaltă ca şi copacii pe furtună. Prima undă a fost pe verticală. C?teva fracţiuni de secundă a părut să ?nceteze, dar apoi a re?nceput pe orizontală. Cerul a crăpat brusc, de parcă stătea să se fr?ngă ?n două. Am auzit detunături ?ndepărtate, apoi un zgomot ?nfundat, care parcă venea de peste tot; se auzea tot mai tare. Apoi a venit un v?nt puternic, de era să mă azv?rle jos. S-a dus, dar apoi s-a şi ?ntors ?napoi, de data asta cu miros greu de ars. Şi p-ormă s-au stins toate luminile... pe cer era un uriaş arc de foc, ca şi cum s-a produs un scurtcircuit ?n tot oraşul... Şi atunci am zis: ?Gata, cred că-i gata oraşul!?.

http://ro.wikipedia.org/wiki/Cutremurul_din_1977

Dat fiind ca azi se implinesc 32 de ani de la cutremurul din '77 (4 Martie 1977) incerc sa fac un remember al nefastului eveniment.

In acest sens,

A trait cineva acele momente apocaliptice in Bucuresti ? Au mai fost si alte orase afectate ?

Este Romania ca zona expusa in general la cutremure ?

Cand a mai avut Romania un cutremur de calibru asemanator ?

Cu aceasta ocazie sa ni-l aducem aminte pe Toma Caragiu si alte victime ale acelui cutremur .

Dumnezeu sa-i odihneasca.

Editat de SIG
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Daca da , se poate spune ca cutremurele se succed la intervale de 30-40 de ani ?

Au trecut 32 de ani de la cel din '77. Ce spun seismologii ?

Nu stiu daca chiar exista o ciclicitate asa precisa,depinde de raportul tensiunilor dintre placi.Nu cred ca seismologii pot face preziceri precise,dar animalele da,cu cateva zile inainte.Cred ca animalele,mai au un simt,de percepere a anomaliilor gravitationale,pe care noi l-am pierdut.

Link spre comentariu

Nu eram in Bucuresti, eram in Turnu Magurele, elev de liceu, dar s-a simtit bine de tot si au fost cateva victime despre care nu se vorbea.

Sper ca vinil-urile cu Toma Caragiu, sa fie in buna stare, sunt acasa la parinti.

Link spre comentariu

Referitor la acest subiect, tocmai am auzit de curand la TV, ca la aprox. 32 de ani, in Romania, mai exact in zona Vrancea, are loc un cutremur de cel putin 7 grade pe scara R.

O fii doar niste presupuneri ? Posibil dar oricum, nimic nu e intamplator!

Link spre comentariu

Un cutremur de peste 7 grade pe scara Richter revine la o perioadă de 32 de ani, spune o Hotăr?re de Guvern, publicată ?n Monitorul Oficial, care face referire la planul de acţiune pe care ar trebui să ?l aibă autorităţile rom?ne ?n caz de calamitate. Astfel, ?n 2009 sunt cele mai mari şanse de producere a unui cutremur de peste 7 grade Richter, potrivit guvernului. ?nsă, potrivit lui Gheroghe Mărmureanu, director Institutul de Fizica Păm?ntului, prezent la "Realitatea te priveşte", nu există un ciclu al cutremurelor, prin urmare nu putem prezice c?nd vor avea loc.

Pericolul, şi de această dată, vine din Vrancea, zona considerată cu cel mai mare risc seismic de la noi din ţară.

"?n conformitate cu studiile efectuate ?n acest domeniu de instituţii specializate, cutremurele cu o magnitudine de 7 grade pe scara Richter au o perioadă medie de revenire de 32 de ani. Pe baza aceloraşi studii au fost stabilite şi perioade de revenire a cutremurelor cu diferite intensităţi ?n Bucureşti.", spune Hotăr?rea de Guvern.

Documentul oficial emis de executiv atrage atenţia asupra principalelor pericole care pot apărea. Construcţiile modificate fără aviz tehnic de specialitate, clădirile vechi sau cele care au pe acoperişuri antene şi alte dispozitive grele sunt printre cele mai riscante locuri ?n caz de cutremur.

Autorităţile au obligaţia să ?nştiinţeze populaţia cu privire la starea clădirilor, gradul lor de risc şi obligatoriu să efectueze consolidarea imobilelor cu probleme.

Potrivit Hotăr?rii de Guvern, o inspectare periodică a structurii clădirii poate diminua efectele negative ale seismelor. Instalaţiile de ?ncălzire pot fi sursa unor incendii imediat după cutremur, de aceea, trebuie verificate periodic să nu existe fisuri sau scurgeri de gaze. De asemenea, consolidarea subsolului sau a balcoanelor blocurilor poate evita producerea unor dezastre.

Totodată, Guvernul sfătuieşte populaţia să aibă grijă la cum ?şi mobilează locuinţele. Obiectele grele de mobilier pot fi fatale ?n cazul unui cutremur de mare magnitudine. Familiile ar trebui să aibă un plan de evacuare şi un punct comun de ?nt?lnire.

?n caz de dezastru, autorităţile au decis că principala sursa de informaţii este mass-media.

Din punct de vedere ştiinţific, media guvernamentală nu are justificare

Prezent miercuri seară la "Realitatea te priveşte", Gheorghe Mărmureanu, director Institutul de Fizica Păm?ntului, a subliniat că nu se poate prezice c?nd va avea loc un cutremur de mare magnitutinde, ?ntruc?t "lucrurile nu sunt ciclice. Nu au cum. Păm?ntul ăsta nu ştie matematică sau fizică, nu ştie calculul probabilităţilor".

"Vrancea nu e ?ncărcată la această oră pentru a fi un cutremur catastrofal. Cutremure au tot fost. Din '77 p?nă acum au fost peste 4.000 de cutremure", a liniştit Mărmureanu.

Directorul la Insitutul de Fizica Păm?ntului a subliniat că este o analiză făcută de către factorii care se ocupă cu protecţia populaţiei., care nu are cum să fie reală.

sursa

Editat de SIG
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

• Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock