Sari la conținut

Controlul motoarelor cc

adry

Postări Recomandate

Trebuie sa realizez pentru o aplicatie un control la doua motoare. Nu vreau decat posibilitatea controlului celor doua motoare printr-un circuit cat mai simplu si eficient. M-am gandit la ceva ca aici dar am o intrebare: de unde vine semnalul din A si B?

O alta problema ar fi ca din ce-mi dau seama circuitul e gresit, deoarece pentru a functiona, ar trebui sa fie deschise tranzistoarele Q1 si Q3 pentru un sens, si Q2 si Q4 pentru alt sens. In schema aceasta, se deschis tranzistorii Q1, Q2 sau Q3, Q4, de unde ar reiesi un scurt. Am dreptate?

Editat de adry
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

• Răspunsuri 41
  • Created
  • Ultimul Răspuns

Top Posters In This Topic

Schema din url-ul postat de tine este gresita.

Nu este gresita,tranzistoarele sunt complementare pe ramura,deci pentru o polaritate,unul este deschis si celalat blocat.Pentru A = 1 si B = 0 are un sens si pentru A = 0 si B = 1,are alt sens.

de unde vine semnalul din A si B?

De la dispozitivul care da comanda,contact sau circuit logic.Dvs. cum v-ati gandit sa comandati motorul?

Editat de miron1947
Link spre comentariu

Sunt de parere cu dl. Donpetru, deoarece, la semnal pe A (A=1, B=0) se vor deschide Q1, Q2, si astefel va face scurt intre + si -. Pentru functionare trebuie deschis Q1, Q3 sau Q2, Q4, lucru care se intampla in schema postata de dl. Donpetru.

Cat despre bistabil, el face oscilatia si alterneaza sensurile, dar cum le pot controla? Imi trebuie un sistem cu intrerupator. De fapt, vine conectat la o comanda infrarosie printr-un tranzistor.

Link spre comentariu

Da, asa e.

Acum o intrebare: ideea circuitului este ca la activarea unui releu sa o ia intr-un sens, iar la activarea altui releu sa o ia in sens opus. Pot conecta, prin intermediul releelor, punctele A si B la o sursa de curent?

Link spre comentariu

Asta am inteles, dar trebuie pentru functionare + pe a, de exemplu, si - pe b? sau doar + pe a?

Depinde de ce comanda ii dati,daca ambele relee(cel pentru A si cel pentru B) sunt in aceasi stare,adica amndoua inchise sau amandoua deschise,motorul sta.

la actionarea releului nu va face scurt intre + si masa???

Daca scurt,inseamna 10mA,da.

P.S.daca folositi BD,puteti conecta direct din montajul cu releu si rezistenta puntea,fara 74HC14.

post-9-1235842653_thumb.jpg

Editat de miron1947
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

• Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.

• Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock