Sari la conținut

Problema rara cu centrala termica


Postări Recomandate

Am o centrala termica la casa, de tip Viessmann, care pana in prezent s-a defectat de 4 ori la placa electronica. In primele 3 cazuri am reparat-o nestiind care a fost cauza. Cand s-a defectat din nou a 4-a oara, am constatat ca strapungerea pieselor se petrecea in momentul in care un transformator trifazat ( aflat la circa 10 metri de casa ) descarca prin eclatori la impamantare. Fenomenul de descarcare s-a intamplat foarte rar, cam la 5-6 luni, mai precis vara cand ploua sau iarna cand ninge si de fiecare data instantaneu s-a defectat si placa electronica de la centrala. Am montat si impamantare separata la centrala dar fara efect.

 

As vrea sa stiu ce masuri de protectie pot sa iau. Transformatorul respectiv apartine unui santier din apropiere si este langa gardul casei mele, la 3-4 metri inaltime. Exista reglementari referitoare la distanta minima fata de casa, pericolul descarcarilor la pamant pentru persoane ?

Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/1781-problema-rara-cu-centrala-termica/
Distribuie pe alte site-uri

Cam ce putere are transformatorul trifazat de care vorbiti ? Placa electronica prin ce tip de sursa de alimentare este alimentata: comutatie sau liniara ? Deci sunt cateva intrebari care necesita un raspuns. S-ar putea sa fiti nevoiti sa utilizati un transformator de separare intre reteaua electrica a dvs. si punctul de bransament. Cred ca instalatia electrica a dvs. se alimenteaza dintr-o faza a acelui transformator sau nu este asa ?

Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/1781-problema-rara-cu-centrala-termica/#findComment-16860
Distribuie pe alte site-uri

Din pacate nu stiu cam ce putere poate sa aiba . El alimenteaza o statie de betoane si o hala cu masini de tamplarie .

Este racit cu ulei , are si un rezervor deasupra , este mare , montat pe 2 stalpi . Statia de betoane nu mai functioneaza ,doar hala sporadic ,dar transformatorul este alimentat.

Placa electronica are alimentare liniara prin transformator ,aprinderea cu tiristor si traf ridicator iar restul placii cu separare optica . La fiecare descarcare s-a dus tiristorul uneori si un cuplor optic . Tiristorul era la 600v acum este la 800v. Pana acum am reparat-o de 4 ori .

Instalatia electrica a casei NU este alimentata prin acest transformator . Atunci cand se produce descarcarea prin eclatori (dureaza cam 2-3s pana actioneaza o protectie la statia orasului ) ,se intrerupe doar alimentarea transformatorului nu si a retelei casei.

Eu am incercat sa-mi explic fenomenul astfel (nu sunt energetician ) :

Cred ca in momentul in care ploua sau ninge (zapada apoasa caci la ger nu descarca niciodata ) se produce usor ionizarea aerului dintre tijele eclatorilor cu coarne . Liniile de 6 sau 10 kv (nu stiu de cat sunt) care alimenteaza transformatorul descarca prin eclatori la impamantare (un zgomot care te ingheata mai ales ca e la 7-8m ).

In acel moment creste potentialul pamantului si nu stiu, ori prin teava de gaz care ajunge la centrala ,ori prin impamantarea centralei cert este ca apare o diferenta de potential intre nulul retelei (care sigur are impamantarea mai departe de casa ,parca e din 2 in 2 stalpi ) si faza retelei , tradusa printr-un "varf " care face strapungeri pe placa...

Cam asa vad eu problema si chiar nu stiu cum sa ma protejez.

Ma mai intreb de asemenea nu exista o distanta minima de amplasare reglementata ? Cand are loc descarcarea nu este o distanta minima periculoasa pentru om ? Daca in momentul acela sint cu mana pe teava de gaz sau pe calorifere ?

Scuze pt acest post cam lung dar am vrut sa fiu explicit

multumesc pt atentie

Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/1781-problema-rara-cu-centrala-termica/#findComment-16864
Distribuie pe alte site-uri

In mod normal la descarcare se produce un varf de curent de autoinductiecare iti strica placa.Teava de gaz nu e la pamantare deci nu poate sa curenteze.In mod normal nici nu e voie ca teava de gaz sa fie inpamantata si nici atingere la pamant sa aibe. morning1.gif

Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/1781-problema-rara-cu-centrala-termica/#findComment-16865
Distribuie pe alte site-uri

Placa electronica are alimentare liniara prin transformator ,aprinderea cu tiristor si traf ridicator iar restul placii cu separare optica . La fiecare descarcare s-a dus tiristorul uneori si un cuplor optic . Tiristorul era la 600v acum este la 800v.

Poate induce un camp puternic in transformatorul centralei,puteti incerca sa puneti un ecran la transformator.

Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/1781-problema-rara-cu-centrala-termica/#findComment-16866
Distribuie pe alte site-uri

Haideti sa lamurim cateva aspecte:

1. Sa inteleg ca dvs. locuiti in mediul rural, deci locuiti intr-o casa care se afla langa o statie de betoane si o hala cu masini de tamplarie. Casa dvs. este racordata la instalatia electrica de joasa tensiune a comunei sau a satului unde locuiti, instalatie electrica care se afla conectata la un post de transformare, de regula, 20/0,4kV??

2. In imediata vecinatate a casei dvs. se afla statia de betoane si o hala, care au instalatiile electrice racordate la un alt post de transformare, probabil 20/0,4kV, dar foarte probabil de putere diferita??

3. Dupa aceea spuneti ca problema ar fi de la "eclatoare". Un descarcator electric este format din unul sau mai multe eclatoare - depinde de nivelul de tensiune la care lucreaza. Spre exemplu, pentru tensiuni joase (mai mici de 1000V), descărcătorul are un singur eclator. La medie tensiune (ex.20kV), eclatorul este ?nglobat ?n rezistenţa neliniară, care ?ntocmai unui divizor de tensiune, asigură o egală repartizare a tensiunii pe intervalele disruptive. Deci, eclatorul sau eclatoarelor la care faceti referire sunt de fapt niste descarcatoare cu coarne (niste aparate constituite din unul sau mai multe eclatoare ?n aer).

 

Acum sa revenim la problema dvs. si eventualele cauze, implicit solutii necesare. Placa electronica din centrala respecta cu siguranta normele de compatibilitate electromagnetica, deci cade posibilitatea defectarii acesteia datorita unor perturbatii propagate prin cuplaj electromagnetic cu circuitul sursei liniare. Problema in cazul dvs. apare pe circuitul de alimentare in c.a. si modul de propagare a tensiunii tranzistorii de restabilire in urma punerii la pamant a supratensiunii de catre "eclatoare". Modul in care s-a produs defectiunea placii electronice denota cu siguranta urmatoarea concluzie: PT-ul (postul de transformare) la care este recordata reteaua electrica a casei dvs., este alimentat din aceeasi linie electrica de medie tensiune din care se alimenteaza PT-ul care alimenteaza hala respectiva. Initial credeam ca sunteti racordat pe joasa tensiune la acelasi post de transformare dar vad ca ati infirmat aceasta ipoteza, chiar daca aceasta era mult mai veridica si putea explica mult mai bine defectarea placii electronice din centrala.

 

In timpul punerii la pamant prin eclatoare a tensiunii tranzistorii de restabilire sau a unor eventuale supratensiunii in retea, aceasta tensiune perturba functionarea postul de transformare de la care aveti alimentata instalatia electrica a casei. Cu cat aceasta instalatie este mult mai apropriata (electric) de "victima" cu atat efectele perturbatiei sunt mai mult mai elocvente. As dori sa va intreb ce consumatori mai aveti arondati la instalatia electrica a centralei prin intermediul unor protectii separate ? Spre exemplu, am presupus ca locuiti la casa, mai aveti un TV ? Acesta cum se comporta ? A prezentat anomalii in functionare ?

 

Totodata, placa electronica din centrala este alimentata pe joasa tensiune printr-un cablu cu acces la nulul de protectie si cum este conectat acest nul de protectie la aceasta placa si daca se mai afla in contact cu o alta parte metalica din "centrala" ?

Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/1781-problema-rara-cu-centrala-termica/#findComment-16872
Distribuie pe alte site-uri

De fiecare data cand s-a produs descarcarea , televizoarele nu au avut absolut nimic si dupa cum mi-a explicat un prieten electronist automatizari ,ele avand surse in comutatie ,au anihilat acel varf care dupa cum spunea el nu este de energie ci doar un "spit " , pe cand partea de aprindere de la centrala este direct la 220 v AC...si se duce de regula tiristorul ....

Tot el m-a sfatuit dupa a doua descarcare sa fac impamantare separata la centrala , am executat-o ca la carte , dar cand a fost urmatoarea descarcare iarasi s-a produs strapungerea...iar acum a fost a patra oara si nu stim ce sa mai facem...

El crede ca fiind distanta mica intre transformator si centrala ( cam 10 m ) , potentialul pamantului este foarte ridicat in momentul descarcarii si ajunge practic la centrala la partea de aprindere...pe care o strapunge chiar daca centrala este oprita .

Dupa raspunsul Dv-stra am urmarit si firele de la reteaua de 220v , care ajung la mine exact pe sub firele de medie tensiune -practic au acelasi traseu ,paralele , cele de medie fiind doar la 1,5 m mai sus pentru ca folosesc aceiasi stalpi .... la stalpul din dreptul casei ,firele de medie merg la transformator iar cele de joasa ajung la casa...

La centrala , impamantarea este in legatura cu toate partile metalice .

 

am incercat sa va trimit un PM sa va rog sa vorbim mai in extenso pe mess daca sunteti de acord dar nu am reusit pt ca nu am 10 postari

 

oricum ID-ul meu este flgruia

 

multumesc

Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/1781-problema-rara-cu-centrala-termica/#findComment-16893
Distribuie pe alte site-uri

Am montat si impamantare separata la centrala dar fara efect.

Ar trebui sa mai lamurim modul cum a fost alimentata placa electronica din centrala inainte sa faceti o impamantare separata acesteia.

 

Inainte sa montati impamantarea separata cum se alimenta (electric) centrala ? Avea acces la nulul de protectie ? Acest nul de protectie se afla in contact cu teava de gaze din centrala si cu nulul de lucru sau nu ?

Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/1781-problema-rara-cu-centrala-termica/#findComment-16929
Distribuie pe alte site-uri

Inainte de a-i face impamantare ,centrala era alimentata la reteaua normala ,fara acces la nul de protectie . In general casele vechi nu au asa ceva . Pe de alta parte , teava de gaz si cea de apa care alimenteaza centrala ,vin din pamant .

 

Repet ,dupa a doua descarcare ,am hotarat sa-i fac si impamantare ,pe care am legat-o acolo unde trebuia sa fie cuplat nulul de protectie (semnul cu impamantarea ) . Aceasta impamantare ( executata dupa normativ )am cuplat-o doar la centrala ,nu si la tabloul electric ,pentru ca asta ma interesa in primul rand si este evident in contact cu teava de gaz si cu cea de apa si cu toate partile metalice ale centralei dar nu este in contact cu nulul de lucru.

 

Apoi am constatat ca si cu nul de protectie si fara nul de protectie e acelasi lucru . Acest nul de protectie ,ma fereste doar de posibile electrocutari la intreruperea nulului de lucru... dar nu impiedica aparitia supratensiunilor....

Ca idee ma mai gandeam sa incerc un descarcator din acela cu varistoare care pot pune la pamant si faza si nulul

Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/1781-problema-rara-cu-centrala-termica/#findComment-16952
Distribuie pe alte site-uri

O solutie ar fi sa conectati sau sa legati direct nulul de lucru si nulul de protectie in tabloul electric al locuintei. Asta inseamna sa adoptati o schema de legare la pamant de tipul TN-S, unde:

T= legarea directa la pamant a unui punct activ: neutru, in cazul cand acesta este accesibil sau un conductor de faza, in cazul in care neutru nu este accesibil;

N = legarea directa a maselor la punctul de alimentare legat la pamant (in curent alternativ punctul de legare la pamant este in mod normal conductorul neutru iar in anumite cazuri speciale poate fi un conductor de faza);

S = este o litera care se refera la dispunerea conductorului neutru si a conductorului de protectie intr-o schema TN. Spre exemplu, in schema TN, litera "S" da sa se inteleaga ca functia de protectie este realizata printr-un conductor PE separat de conductoarele active, legat la pamant si unit de nulul de lucru in tabloul general de distributie.

 

Dupa implementare schemei TN-S va trebui sa montati in tabloul electric al locuintei un descarcator de joasa tensiune Merlin Gerin, ca de exemplu:

descarcatoare_tip_2_ST.JPG

 

Implementand solutia recomandata mai sus nu cred ca o sa mai aveti probleme cu defectarea placii electronice din centrala.

 

Numai bine

Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/1781-problema-rara-cu-centrala-termica/#findComment-16988
Distribuie pe alte site-uri

solutia oferita de donpetru e posibil sa aiba rezultate, ce iti recomand, poti sa pui acea protectie, dar pe langa, sa mai infigi un fiar in pamant, daca nu chiar sa faci o impamantare ca la carte, da e de ajuns si un simplu fier pe care sa il folosesti exclusiv pentru centrala termica, ca si impamantare, vi cu un fir separat si il legi la impamantarea prizei de la centrala, iar pe ce-a a casei o deconectezi de la centrala, dupa care pui o siguranta cu diferential de 10A e arhisuficient, si sensibilitate de 30ma. Asa ca o explicatie de ce nu ti se strica si televizorul, el nu are impamantare, deoarece are carcasa de plastic, si se considera ca nu e nevoie, centrala termica are sau ar trebui sa aiba daca nu si-o formeaza prin intermediul instalatiilor de apa si de gaz, probabil ca in cazul tau din punctul de transformare intre nul si impamantare rezulta o tensiune cu amperaj destul de mic intre nul si impamantare la care centrala ta sa fie sensibila, eu alta explicatie nu vad

Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/1781-problema-rara-cu-centrala-termica/#findComment-17275
Distribuie pe alte site-uri

  • 6 years later...
  • 1 year later...

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

    • Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock