Sari la conținut

cum leg un traf ?????

marius_med

Postări Recomandate

Salutari,

am un transformator toroidal 2X36Vac si nu stiu care iesiri sa le unesc pentru a obtine masa unei surse duble (scuze de exprimare). Am incercat sa unesc iesirile negre, dar intre cele rosii nu am tensiune ....

imi puteti arata cum sa fac?

multumesc

post-985-1235056441_thumb.jpg

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

mai bine pui cate o punte redresoare pe fiecare infasurare (negru+rosu) si dupaia legi plusul de la o punte si minusul de la cealalta punte si se face masa

sau

masori tensiunile pe rand pana gasesti valoarea de 72V si infasurarile care raman sunt masa

Editat de home
Link spre comentariu

Daca stiti cu certitudine ca rosu reprezinta inceputul infasurarilor si negru sfarsitul acestora, atunci puteti uni inceputul unei infasurarii cu sfarsitul celeilalte (adica rosu cu negru).

Puteti de asemenea folosi varianta cu doua punti recomandata mai sus.

Numai bine

Link spre comentariu

multumesc mult de raspunsuri... Am incercat asa cum mi-a recomandat @home si am descoperit tesiunea de 72V. Cred ca erau asa cum ati specificat donpetru deoarece am unit un negru si cu un rosu si mi-a iesit.. doar ca oricare negru cu rosu as uni tot 72 V imi dau. Deci care ar trebui sa le unesc ????? Poate cele din zona centrala???

Editat de marius_med
Link spre comentariu

Salutari,

am un transformator toroidal 2X36Vac si nu stiu care iesiri sa le unesc pentru a obtine masa unei surse duble (scuze de exprimare). Am incercat sa unesc iesirile negre, dar intre cele rosii nu am tensiune ....

imi puteti arata cum sa fac?

multumesc

@marius, raspunzand strict la ce ati cerut, adica o sursa dubla de 2x36v c.a. cu masa comuna, atunci oricum ati lega iesirile transformatorului, obtineti exact ce ati dorit, cu deosebirile:

legand iesirile de aceasi culoare se obtine o sursa dubla 2x 36v c.a. in faza si masa comuna;

legand iesirile trafo de culori diferite se obtine sursa dubla 2x36 c.a. in antifaza cu masa comuna.

De fapt ce ati dori sa faceti cu el? :hi:

Link spre comentariu

@marius, raspunzand strict la ce ati cerut, adica o sursa dubla de 2x36v c.a. cu masa comuna, atunci oricum ati lega iesirile transformatorului, obtineti exact ce ati dorit, cu deosebirile:

legand iesirile de aceasi culoare se obtine o sursa dubla 2x 36v c.a. in faza si masa comuna;

legand iesirile trafo de culori diferite se obtine sursa dubla 2x36 c.a. in antifaza cu masa comuna.

De fapt ce ati dori sa faceti cu el? :hi:

vreau sa alimentez 2 amplifuri care necesita sursa dubla, iar eu ma asteptam ca traful sa aiba 3 fire la iesire, nu 4 cat are asta si de aceea eram pus in dificultate. Coteaza pe care fire de culori diferite (negru si rosu) le conectez????

adica eu ma gandeam sa unesc firele mediane :hi:, dar nu stiu daca e corect unknown.gif

Editat de marius_med
Link spre comentariu

Sursa dubla nu presupune obligatoriu priza mediana,puteti folosi cum a mai fost sugerat ,2 punti si folositi infasurarile individual,iar punctul median(masa) o obtineti cupland impreuna + unei punti cu - celeilalte.

post-9-1235074980_thumb.jpg

Editat de miron1947
Link spre comentariu

eu vroiam sa utilizez 2 punti asa cum este in schema atasata, dar voi mai reflecta asupra acestui lucru.

Daca unesc rosu cu negru din zona centrala intre celelalte 2 fire ramase am 72Vac si este similar cu unirea rosu cu negru de la extremitati cand intre firele ramase am tot 72Vac. Sunt incepator si nu inteleg de ce obtin acelasi lucru. Trebuie privite aceste infasurari ca 2 trafuri separate???

post-985-1235112040_thumb.png

post-985-1235112272_thumb.jpg

Link spre comentariu

mariuse, cand ai unit negru cu negru si celelalte capete le-ai lasat in gol, nu ti-a sarit siguranta de la tablou ? Eu cred ca da! Depinde si de puterea transformatorului. Asadar, ai grija pe viitor cum inserezi infas. trafului! :hi:

BAFTA. smoking.gif

Editat de releu
Link spre comentariu

mariuse, cand ai unit negru cu negru si celelalte capete le-ai lasat in gol, nu ti-a sarit siguranta de la tablou ? Eu cred ca da! Depinde si de puterea transformatorului. Asadar, ai grija pe viitor cum inserezi infas. trafului! :hi:

BAFTA. smoking.gif

Nu dati informatii eronate! Daca nu sunteti sigur pe ceva abtineti-va, sa mai bine intrebati. Sunt destui useri competenti, care cu solicitudine sunt gata sa va ajute sa intelegeti fenomenele care v-au lasat in ceata. ( vezi si regulamentul forumului) :hi:

Link spre comentariu

Trebuie privite aceste infasurari ca 2 trafuri separate?

Daca folositi 2 punti,da,daca nu,trebuie ca aceste infasurari sa fie inseriate si fazate,in cazul Dvs.negru cu rosu.Daca optati pentru acesta varianta,redresorul va arata asa.

In ambele situatii,tensiunile sunt inseriate,diferenta consta in modul de inseriere,varianta cu 2 punti realizeaza aceasta inseriere in curent continu,iar varianta cu 1 punte in curent alternativ.

post-9-1235124890_thumb.jpg

Editat de miron1947
Link spre comentariu

.....Daca unesc rosu cu negru din zona centrala intre celelalte 2 fire ramase am 72Vac si este similar cu unirea rosu cu negru de la extremitati cand intre firele ramase am tot 72Vac. Sunt incepator si nu inteleg de ce obtin acelasi lucru. Trebuie privite aceste infasurari ca 2 trafuri separate???

@maris_med, sunteti foarte pe aproape si daca si pe viitor veti persista cu dorinta de intelegere pana la capat a fenomenelor am convingerea a veti deveni un bun electronist...amator.

Acum explicatia ceruta:

• Probabil ca aveti acasa o tecomanda alimentata cu doua "baterii" de 1,5v cc. Acestea sunt legate in serie, plusul bateriei A cu minusul bateriei B si se obtine la cei doi poli ramasi liberi 3v. Daca faceti aeasi legatura dar schimband intre ele bateriile tot 3 v veti obtine. Acesta este si cazul cand prin legarea iesirilor rosu si albastru de ltransformator s-a obtinut suma tensiunilor, 72 v c.a.
    Daca in exemplul dat ati pune in telecomanda bateriile legate la aceasi polaritate, plus cu plus , sau minus cu minus, atunci intre polii ramasi liberii nu va mai fi diferenta de potential si masurand U=0 v, acesti poli, fie ei pozitivi sau negativi, sunt la acelas"nivel " electric deci nu exista intre ei tensiune electrica cum am spus. Aceasta este si explicatia rewzultatelor obtinute de dv. cand ati legatcapetele rosu cu rosu (similar si minus cu minus). Faptul ca la transformator avem c.a. nu se schimba principiul.
  • Facand abstractie de faptul ca infasurarea primara si miezul transtransformatorului sunt comune, cele doua infasurari secundare reprezinta surse independente de c.a., una fata de cealalta, si li se aplica aceleasi reguli de legare a surselor in serie inparalel, in faza sau in antifaza.

:hi:

Link spre comentariu

resort, pune mana si conecteaza infasurarile precum am spus eu mai sus si ai sa vezi ca, daca traful e de putere mare, poate sa sara sau sa pice siguranta 230V de la tabloul apartamentului (ma refer la un caz din cele doua enuntate de tine - post 5). Asa ca, nu imi spune mie teoriile tale. Te rog!!!!!!!! first.gif

Uite, pe ce sa punem pariu!!!!!!!!!!!! Spre exemplu: daca nu am eu dreptate, nu mai postez deloc in acest forum, daca nu ai tu dreptate, sa nu mai postezi deloc. Facem intelegerea asta!!!! Ai tupeu!!!!!!! :hi:

p.s. Astept raspunsul tau si nu mai posta tot felul de teorii ca sa duci oamenii in eroare. Era suficient ce s-a spus pana la postul 4.... cred!!!!! :hi:

BAFTA. smoking.gif

Editat de releu
Link spre comentariu

@releu, nu mai incalca art.2f din regulament.

In plus, @releu a afirmat un caz particular cat se poate de adevarat care nu se regasea in spusele utilizatorului @resort in acest topic. Utilizatorul @releu a interpretat gresit spusele de acolo (nr. post nr.5) si astfel au rezultat... confuzii. Pentru confuzii si atac la persoana, utilizatorul @releu va fi suspendat 3 zile. Daca utilizatorul @releu va mai incalca inca o data regulamentul atunci va fi primi un BAN "pe viata". Multumesc de intelegere.

Ii multumesc utilizatorului @resort ca a avut bunavointa sa explice mai detaliat problema (a se vedea ultima interventie a sa).

In ceea ce priveste afirmatiile utilizatorilor @releu si @resort, sa le analizam un pic:

1. @resort a scris:legand iesirile de aceasi culoare se obtine o sursa dubla 2x 36v c.a. in faza si masa comuna. Nu se obtine o sursa dubla, corect spus era o sursa de tensiune simpla capabil de curent dublu fata de cazul folosirii independente a infasurarilor (vezi imaginea postata cazul a);

2. @resort a scris:legand iesirile trafo de culori diferite se obtine sursa dubla 2x36 c.a. in antifaza cu masa comuna. Adevarat (vezi imaginea postata cazul b);

3. @releu a scris:cand ai unit negru cu negru si celelalte capete le-ai lasat in gol, nu ti-a sarit siguranta de la tablou ? Eu cred ca da! Depinde si de puterea transformatorului. Intr-adevar, curentul din primarul transformatorului poate creste peste valoarea nominala a sigurantei din "tablou". Acest lucru se intampla daca nu conectam secundarul corect (vezi cazul c).

conectare_transformatoare.JPG

Link spre comentariu

@releu, nu mai incalca art.2f din regulament......

................................................................................

..................................

Ii multumesc utilizatorului @resort ca a avut bunavointa sa explice mai detaliat problema (a se vedea ultima interventie a sa).

Offtopic: Multumesc onor. Admin. donpetru ca nu a acceptat " autoexcluderea pe viata" a @releu, unul dintre "batranii" ( user nr. 4) acestui forum.

In orice forum care se respecta, practica este de atragere nu de excludere din forum a userilor. Apreciez mult promptitudinea si competenta cu care s-a actionat si rezolvat cazul de fata.

In ce ma priveste nu nutresc niciun fel de animozitate sau resentimente fata de @releu si sincer imi pare rau de sanctiunea primita. Sper totusi sa fie de folos.

Deasemeni asigur @releu ca voi incerca sa fiu prompt in a-i oferi raspunsuri sau explicatii la problemele ridicate pe forum, numai daca le voi cunoaste bine.

Scuze pentru offtopic. :hi:

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

• Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock