Sari la conținut

Putem repara plita electrica prin inductie?

Postări Recomandate

Functionarea unei plite cu inductie este foarte complexa. Pentru a studia efectele

degradarii unor componente se poate folosi o schema simplificata prezentata mai jos.

Clic pentru marire

attachicon.gifSchema plita.jpg

Schema este un oscilator cu reactie pozitiva de tensiune, paralel la iesire, paralel la intrare,

care are circuitul rezonant L1-C6, cu frecventa in jur de 30KHz. Pentru obtinerea unor puteri

de iesire variabile, se foloseste o excitatie cu impulsuri de durata variabila. Acest reglaj se

obtine cu ajutorul unei tensiuni continue V1, cu variatia intre 0,8V si 5V. Puterea de iesire

se poate modifica astfel d e la zeci de wati la 1KW.

Pentru transferul de putere se substitute cuplajul inductor-sarcina (oala, cratita, tigae) cu un

cuplaj inductiv slab pentru secundar, unde este conectata rezistenta de sarcina de 80 mOhmi.

Tensiunile pe tranzistorii IGBT

Clic pentru marire

attachicon.gifTensiunea pe IGBT.jpg

Tensiunea maxima pe tranzistorii IGBT este mai mica decit valoarea de catalog si este modulata cu frecventa

de 100Hz care se obtine dupa redresare  

Curentii din schema

Clic pentru marire

attachicon.gifCurentii prin R18 si R19.jpg

Inductorul este proiectat pentru transferal de putere spre rezistenta de sarcina. Aceasta, in cazul real, este formata

din vasul pus pe plita cu inductie la incalzit. Proiectarea a fost facuta prin incercari, pentru a maximiza transferul

de putere si totodata de a micsora virfurile de curent prin tranzistori, la valori sub limitele date in catalog.

Frecventa este in jur de 30KHz iar puterea debitata se poate regla de la citiva zeci de wati la circa 1KW, prin

modificarea tensiunii continue V1 de la 0,8V la 5V.

Se poate studia efectul degradarii condensatorilor cu ESR ( rezistenta serie) asupra tensiunilor si curentilor,

Deasemenea se mai poate simula efectele modificarii frecventei, inductantei L1, a cuplajului. Se poate calcula

puterea debitata si dependenta ei de diversi parametri.

Eu am calculat un randament de circa 75% pentru 800W debitati in sarcina.

Am atasat toate componentele necesare pentru simularea cu LTspice IV 2016.

Succes la analiza, sinteza si reparatii !

@gsabac

Toata stima ! Sincere multumiri !

Intre timp a mai aparut un pdf, vis-a-vis de ALASKA IC 1800:post-34280-0-92348600-1467915089_thumb.jpgpost-34280-0-44225700-1467915083_thumb.jpgpost-34280-0-85267300-1467915084_thumb.jpgpost-34280-0-66019400-1467915085_thumb.jpgpost-34280-0-83257200-1467915086_thumb.jpgpost-34280-0-13430400-1467915088_thumb.jpgpost-34280-0-73447400-1467915088_thumb.jpg

• 3 weeks later...

Am si eu o plita cu inductie cumparata de la Metro (4 ani vechime) model Gic 3500 (seam?n? cu CASO PRO 3500).

Fun?ioneaz?, dar in ultima perioad? ?pierde putere? - adic? dac? acum 2 ani ?nc?lzea 2 litri de apa p?n? la fierbere in 3 minute, acum folosind aceeasi oal? procesul de inc?lzire dureaz? aprox 6 minute.

Stie cineva care este cauza?

Multumesc!

post-13574-0-57813300-1469252027_thumb.jpg

Editat de matroxpower

La 3500w consumati, puterea utila pentru incalzirea apei este mai mica de 2000W.

Folosim formula din liceu. Q = M * c * deltaT.

M=2litri cam 2Kg

c=4187J/Kg

deltaT=80 de grade

P = 2000W

Energia consumata este: P * timp =  M * c * deltaT, de unde:  timp = M * c * deltaT/ P.

timp = (2 * 4187 *80) / 2000 = 334 de secunde sau mai mult.

Adica apa se incalzeste de la 20 de grade la 100 de grade in 334 de secunde sau circa 6 minute.

Timpul de 6 minute este normal pentru 3500W consumati.

Sunt mai multe probleme la incalzirea apei:

- temperatura initiala a apei poate fi 3 grade sau 20 de grade;

- oala se foloseste cu capac sau fara;

- in apa este pusa sare sau nu;

- oala nu este pozitionata centrat intotdeauna ?

- tensiunea retelei la anumite ore este mai mica;

Nu cred ca ar fi contacte obosite sau imbatrinitea tranzistorilor asa cum spun altii.

Plita merge normal.

@gsabac

Editat de gsabac
  • Like 3
  • 1 year later...

Va salut pe toti!. Am o plita cu inductie la care am gasit in scurt tr de forta igbt,puntea cu diode a scapat, dar am gasit scurt intre terminalele  microcontrolerului intre VDDsi masa!. Mcu-l este Highway13a!. Stie cineva unde-l pot gasi sau vreun echivalent!. Cu respect!.

uC-ul este prezentat aici: http://www.highway-global.com/product/html/?118.html

Model: HIGHWAY13A
1.16DIP package, flash type chip
2. 16 pins with single-chip touch.Apply for all induction cookers.
3.Imported chip with stable perfomance
4. Program Memory:4K x16
5. Data Memory:160 x 8
6.Up to 4channels 12-bit resolution A/D converter
7, Progran can be re-erased and not be re-written.       adica:    Programul nu poate fi sters sau rescris

Echivalent nu are si este special dedicat pentru plite cu inductie. Pe Amazon nu se vind decit angro 10000 de bucati la 0,1$ buc

si nu am gasit in alta parte, am folosit expresia: "induction HIGHWAY13A price"

Poate gasiti dvs. cu alte cuvinte cheie de cautare.

In concluzie, o solutie buna ar fi sa va adresati unui service care poate repara plita.

@gsabac

• 3 weeks later...

Am la reparat alta plita  la fel ca si cealalta tot cu acelasi integrat  rar highway13a,acesta din urma a scapat,masurat pe pinul vcc nu am scurt,si nici pe iesire,am gasit rezistenta pe alimentare viper12a arsa de 22 ohm am schimbat-o,si ma gandeam ca sa nu se mai defecteze integratul sa montez un zener de 5,6 v la intrarea in ic,cu anodul la masa,ca sa nu patrunda vafuri de tensiune pe alimentarea ic high13a,depasind pragul de 5v sa intre in scurt zenerul de 5,6v,dupa ic 78l05,sau o rez de 10 ohm,in serie cu alimentarea ic78l05,pentru a preintampina distrugerea ic!. 

Daca ati fi cercetator la un produs supus testelor de fiabilitate, ati putea incerca sa faceti nenumarate adaptari sau imbunatatiri.

In acest caz, orice modificare neconforma ar fi in defavoarea dvs. si a clientului.

Felicitari pentru reparatii si pentru ca aveti pasiune si dorinta de mai bine !

@gsabac

Editat de gsabac
  • 1 month later...
  • 11 months later...

salutare ,am o plita Platinium de 1800 wati , a bubuit siguranta ,apoi am inlocuito cu o lita si bubuie de fiecare data cind o conectez la priza , se aude un piuit impreuna cu bubuitura ,iar cind nu se arde siguranta imi arde o portiune de circuit de pe placa ,ce are legatura cu siguranta ....ce ar trebui sa verific ?Va multumesc anticipat. Nu gasesc modelul Platinium KN-1802B .

• 4 years later...

Buna ziua,

Ma poate ajuta cineva cu o schita pentru o plita cu inductie cu puteri intre 1000-1500W? sau chiar cu executia unui astfel de produs.

Tensiunea de intrare poate fi 48V DC (am o eoliana) sau 230V AC (de la invertorul utilizat la circuitul de iesire al eolienei)

Ma intereseaza sa pot regla temperatura de la 40grC pana la 75grC

Un alt element important este ca frecventa inductorului sa fie peste 100kHz (de preferat peste 250kHz).

Multumesc,

Victor 

La frecventa atit de mare la 300v doar cu mosfet cu carbura de siliciu, plita e asemnatoare unei surse cu rezonanta LLC, ZVS, poti folosi controllerul unei surse de acest fel, cel mai simplu puterea o reglezi cu un convertor buck pus inaintea ei, pe care implementezi citirea temperaturii si protectia.

topologia poate fi semipunte sau punte, pentru puterea dorita merge si semipunte, am facut una foreward (100khz)care merge cu 1500w cu racire pasiva dar poate scoate pana la 3kw (semipunte).

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

• Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.

• Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock