Sari la conținut

protectie boxe- aceeasi rezistenta si 2 valori diferite

Postări Recomandate

salutari tuturor,

am si eu o mare dilema: cu toate ca este aceesi schema a acestei protectii pt boxe unii recomanda, dupa calculele lor ca la o tensiune de alimentare de 36Vca, R1 sa fie 1.12 Kohmi (site 1, in timp ce altii o recomanda la valoarea de 200 ohmi (site 2.

Care e treaba?

Eu pe care varianta sa merg?

multumesc

protectie_boxe.pdf

Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/1754-protectie-boxe-aceeasi-rezistenta-si-2-valori-diferite/
Distribuie pe alte site-uri

Dl. marius_med, credeti ca nu era suficient sa prezentati numai cele doua versiuni ale schemei fara tenta publicitara!!! Aveti 111 posturi in acest forum si cred ca ati citit regulamentul. Dar pana sigur o sa-l cititi (in special art.2o si 2p), aveti doua liniute in bara de avertizare. Multumesc de intelegere.

Uneori am impresia, si nu cred ca ma insel, ca unii posteaza cu "dublu scop". Ambele firme la care faceti in mod voit sau nevoit publicitate, cam au nevoie de reclama, iar un forum ca acesta este numai potrivit. Iar daca aceasta publicitate se poate face prin metode de acest fel, atunci pt. firmele respective este numai bine.

Totodata, ma amuza lipsa de profesionalism sau amatoricismul unor firme din Romania care incerca sa copie niste scheme. Ba mai mult, in fisa de specificatii si utilizare a kitului (ma refer la firma din Brasov), se posteaza si greseli in formula de calcul, citez:

R1 = ( 50 * 1,4142 – 24 ) / 24 = 1,946 Ohmi si se alege o valoare standard apropiata adica 1k8

Presupun ca pentru unii coeficientul 1,41 se aplica si la monoalternanta si bialternanta, dar nu este asa. Propun firmei in cauza, de fapt angajatiilor sai, sa-si mai revizuiasca cunostintele si sa refaca calculul. Nu este un sfat dat cu rea intentie, este doar unul constructiv. In plus, la schema prezentata de aceasta firma, in paralel cu diodele D2 si D3, ar fi trebuit montat un condensator electrolitic.

Schemele de pe site-urile 1 si 2 nu sunt 100% identice si din aceasta cauza apar diferente intre valorile lui R1. Oricum, s-au cam complicat cu aceasta alimentare a circuitului de protectie!

Numai bine.

Dl. marius_med, credeti ca nu era suficient sa prezentati numai cele doua versiuni ale schemei fara tenta publicitara!!! Aveti 111 posturi in acest forum si cred ca ati citit regulamentul. Dar pana sigur o sa-l cititi (in special art.2o si 2p), aveti doua liniute in bara de avertizare. Multumesc de intelegere.

Uneori am impresia, si nu cred ca ma insel, ca unii posteaza cu "dublu scop". Ambele firme la care faceti in mod voit sau nevoit publicitate, cam au nevoie de reclama, iar un forum ca acesta este numai potrivit. Iar daca aceasta publicitate se poate face prin metode de acest fel, atunci pt. firmele respective este numai bine.

Totodata, ma amuza lipsa de profesionalism sau amatoricismul unor firme din Romania care incerca sa copie niste scheme. Ba mai mult, in fisa de specificatii si utilizare a kitului (ma refer la firma din Brasov), se posteaza si greseli in formula de calcul, citez:

Presupun ca pentru unii coeficientul 1,41 se aplica si la monoalternanta si bialternanta, dar nu este asa. Propun firmei in cauza, de fapt angajatiilor sai, sa-si mai revizuiasca cunostintele si sa refaca calculul. Nu este un sfat dat cu rea intentie, este doar unul constructiv. In plus, la schema prezentata de aceasta firma, in paralel cu diodele D2 si D3, ar fi trebuit montat un condensator electrolitic.

Schemele de pe site-urile 1 si 2 nu sunt 100% identice si din aceasta cauza apar diferente intre valorile lui R1. Oricum, s-au cam complicat cu aceasta alimentare a circuitului de protectie!

Numai bine.

multumesc pentru raspuns

nu am vrut sa fac nici un fel de reclama nici uneia dintre firme, ba mai mult am vrut sa arat ca pe piata sunt diverse kituri "identice" dar totusi diferite si totodata cu greseli. Imi asum gresela, care a fost fara nici un substrat publicitar... si nu stiu cat de bine

le face o publicitete negativa

o seara buna

PS: va rog sa stergeti legaturile cu site-urile respective

Editat de marius_med
  • 2 months later...

am realizat schema protectiei si mi se incalzeste dioda Zenner, iar releul nu cupleaza. R1 l-am pus de 220 Ohm la 5W. Pe dioda Zenner am o tensiune de 26V.

Refacand calculul: R1= (36 Vac * 1.4142 - 24 V releu)/0.024 A = 1121 Ohm= 1K2

Putere R1 (0.024*0.024)*1121=0.645W

1) -e corect calculul realizat de mine?

2) - suficient curentul de 24 mA pentru controlul releului?

multumesc

1. Nu ma gandeam sa realizati aceasta schema de protectie dar vad ca pana la urma v-ati incumetat. Nu este o alegere tocmai potrivita, deoarece schema in sine are mici neajunsuri. Am spus-o si altadata si o repet: o schema electronica, fie de protectie sau chiar a unui amplificator, necesita mult studiu si experiente practice (sau experienta practica). Pe internet circula si se fac o sumedie de scheme electronice, dar asta nu inseamna ca toate aceste scheme functioneaza bine, sunt fiabile si de perspectiva. Conceperea unei scheme electronice care sa prezinte practic toate caracteristicile necesare nu se face schitand repede, pe o foaie, o schema, asa cum se mai speculeaza pe alte forumuri de profil (in special din Romania). Daca ar fi asa, ar trebui ca in fiecare an producatori de renume in audio sa vina pe piata cu niste produse care au la baza alta topologie a schemei. Dar uite ca nu este asa si nu degeaba, spre exemplu, Dynacord, lucreaza amplificatoare audio facand variatiuni pe aceeasi topologie mai bine de 20 de ani. Si nu este singura firma care se respecta din lume. Ceea ce este rau in Romania, in toata chestiunea asta, este faptul ca anumite firme promoveaza "conceperea dupa ureche" a unor kituri sau produse electronice. Nu este bine si nici nu recomand nimanui sa faca asta. Totusi, trebuie sa nu lasam sa se perpetueze aceast "trend" sau "moda", pentru ca nu este deloc bine.

2. Referitor la schema: ati masurat rezistenta ohmica a bobinei releului din schema de protectie ? Aceasta valoare ohmica, impreuna cu tensiunea nominala de alimentare a releului, va poate da un indiciu concret asupra curentului absorbit de releu. Cunoscand acest curent si neglijand celalalt consum care mai exista prin schema de protectie si care este mult inferior acestuia, puteti determina din nou valoarea rezistentei R1 si puterea disipata de aceasta rezistenta. Daca rezistenta R1 este de valoare prea mica pt. o aplicatie data, cum este si aceasta, riscati sa ambalati dioda Zener, printr-un curent de polarizare mai mare decat cel admis de dioda aferent puterii maxime disipata de Zener. Deci, mare atentie si mai este o problema...

3. Deoarece una din limitele curentului de sarcina a circuitului de protectie este aprox. 0mA, la functionarea in acest regim, atunci cand releul protectiei este blocat, puterea disipata pe dioda Zener creste foarte mult. Foarte probabil sa fiti acum intr-un astfel de regim. Va recomand sa utilizati un 7824 in schema respectiva, in locul diodei Zener si a componentelor aferente. Puteti pastra in continuare pentru alimentarea 7824 un redresor monoalternanta. Mai exact, puteti inlocui diodele D1 si D4 din schema cu o singura dioda 1N4007, urmand ca dupa aceasta dioda sa conectati un capacitor de 100...1000uF, imediat pe intrarea 7824.

Daca mai aveti nelamuriri nu ezitati sa le postati.

Numai bine

multumesc pentru sfaturi.Problema e ca protectia am atasat-o pe placa amplificatorului si nu mai pot face modificarile de care ati pomenit. Voi incerca sa recalculez valoarea rezistentei R1 tinand cont si de releu si voi vedea cum se comporta .....

multumesc

Un exemplu ar fi schema de protectie din amplificatoarele audio PSS, pe care am folosit-o pana in prezent mai bine de 50ori cu rezultate foarte bune. Ar mai fi si alte exemple: schema de protectie a amplificatoarelor audio IPA300 sau NMOS350 s.a.m.d.

Numai bine

Un exemplu ar fi schema de protectie din amplificatoarele audio PSS, pe care am folosit-o pana in prezent mai bine de 50ori cu rezultate foarte bune. Ar mai fi si alte exemple: schema de protectie a amplificatoarelor audio IPA300 sau NMOS350 s.a.m.d.

Numai bine

multumesc donpetru, dar unde gasesc schema de la PSS ? Am gasit ceva pe net dar alimentarea protectiei se facea din vreo 3 surse si nu cred ca am dat peste ce trebuie...

Incercati schema de la amplificatoarele audio PSS. Se alimenteaza la +12Vcc. Eventual puteti renunta la partea termica a protectiei daca aceasta parte nu va intereseaza in mod special. Schema de protectie si softstart fara partea termica este aceasta:

DC_PSS_AUDIO.JPG

Iar valorile celorlalte componentelor le puteti lua de aici:

PartList.pdf

Numai bine

multumesc mult donpetru pentru ajutor.

Ma intereseaza si partea de protectie termica si in cazul asta nu inteleg cum se procedeaza cu termorezistorul si cu R56. Ce valoare sau cod are termorezistorul ? (ca sa stiu ce sa cumpar)

Partea termica utilizeaza un amplificator operational pe post de comparator. Valorile rezistentelor comparatorului se pot calcula in functie de caracteristicile termistorului gasit. In schema PSS de protectie termistorul este de tip NTC de 100K. Avand schema desenata de mai sus si pe aceasta:

http://www.pssaudio.com/Technique/SCH%20Ampli%209-B.pdf

puteti integra foarte usor "partea termica" in schema desenata initial.

Spre exemplu, daca folositi un termistor EPCOS B57164K0104K000, studiati mai detaliat tabelul de variatie a rezistentei termistorului cu temperatura si alegeti apoi un prag de temperatura maxim admis. Va uitati pe tabel si vedeti la temperatura aleasa ce valoare are termistorul. Eventual puteti face si o simulare a comparatorului. Puteti utiliza binescunoscutul 741 sau "un comparator dedicat". In functie de termistorul si amplificatorul operational folosit se schimba si rezultatele problemei, intr-o masura mai mare sau mai mica. Succes.

mi-am prins capul rau cu termistorii astia scratch_one-s_head.gif

va rog sa imi explicati "babeste" , ca sunt intr-o nebuloasa totala. M-am uitat si in catalogul propus de dumneavoastra si am incercat sa urmez pasii sugerati dar cand ajung la datele problemei nu stiu cum si ce se schimba.....

de exemplu daca achizitionez termistorul asta si vreau sa folosesc UA741 mai trebuie sa modific valoarea vreunei piese???

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

• Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock