Sari la conținut

Control Radio

NAVRAS

Postări Recomandate

Buna ziua.

Am o masinuta teleghidata de cativa ani buni. Am folosit-o foarte putin ca am stricat-o. Mi se tot consumau bateriile, acumulatorii erau foarte scumpi la vremea aia, si am crezut ca daca o desfac se intampla o minune si nu mi se mai termina bateriile in 2 ore de functionare.

Deoarece mi-am bagat nasu prin ea, am dezlipit firele de la alimentarea motoraselor si a placii cu circuitul integrat, si cred ca am si facut cateva lipituri in plus.. scurturi, intre piese.

Masina are circuitul TA7657P, iar telecomanda are ta7333P.

Am incercat sa imi dau seama cum functioneaza schema, unde sa alimentez, unde sa pun bornele motoraselor, dupa schema din datasheetul circuitului dar nu am reusit...

Este prima data cand cand incerc sa fac ceva cu control radio.

Aveti cumva o schema cu acest circuit TA7657P?? sau alt circuit care face cam acelasi lucru??

Merci

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Va salut!

In incercarea si cu speranta de a te ajuta incep cu o gluma care circula printre electronisti '' atunci cind nu ai schema sau documentatia unui dispozitiv defect si doresti sa il repari cauti un chinez'' care are suficienta rabdare si ambitie sa transpuna circuitul electronic montat pe placa intr-o schema pe hirtie de unde problema se vede altel si ai o schema pe care o poti arata si prietenilor pentru a fi ajutat .

Cred ca ai inteles mesajul , sunt sigur ca schema nu este foarte complicata si dupa vechimea executiei nu cred sa aiba placa de circuitul dublu placat deci ai toate sansele de reusita la realizarea schemei si apropo iarasi o gluma '' electronisti pot orce".

Te asteptam cu schema pe forum si atunci o sa cunosti adevaratii electronisti printre care ai sa fi si tu binenteles !

Succes !

Link spre comentariu

Va mutlumesc pentru datasheetul lui ta7333p dl miron1947.

Am inceput deja sa ii pun schema pe o hartie ca alta solutie nu vad sa am.

Nu mai am mult... am stat pana acu 2 ore si aproape am terminat-o, mai am cam un sfert, aproximativ.

Dar dupa aia trebuie sa o pun sub o schema mai frumoasa ca la mine sunt tot felu de notatii, d'abea dupa ce o sa arate a schema normala o sa o pun pe forum.

Va multumesc.

Link spre comentariu

Am reusit sa fac schema in mare. Tot mai am de lucrat la ea pentru ca tranz. din schema mea sunt npn... le-am pus asa ca sa vad o configuratie ca cea din datasheetul integratului ta7657p... adica acea schimbare de sens, cu 4 tranzistoare.

M-am gandit ca poate va dati seama de ceva din schema asta.

Am masurat tensiunea intre pinii 9,10,11 fata de masa... cand nu era semnal toti erau 5.3V(alim era facuta la 6), cand am semnal scade tensiunea, si am in permanenta 2 pini cu 3.7V si al treilea 0.6V, configuratii succesive, o data pinu 9 are 0.6V alta data pinul 10. Consider ca de functionat inca functioneaza telecomanda si cu CI-ul de receptie.

Acu pe langa faptul ca nu stiu unde sa leg cele 2 motorase, mai am o problema. Telecomanda este alimentata la o baterie de 9V... iar masina, are 6 baterii de 1.5V.

Nu stiu daca trebuie sa alimentez pinul 14 la 9V si dupa aia fiecare motoras il cuplez pe placa, sau sa alimentez la doar 6V pinul 14, si unul dintre motoare este alimentat separat de la ceilalti 3V.

In schema cele 7 diode sunt in locul CI-ului... am numerotat pinii, si am uitat sa pun o masa in partea stanga sus, la configuratia tranz cu diode intre colector si emitor.

Am mai pus o rezistenta unde scrie GOL... in stanga pe mijloc... acolo nu e nici o rezistenta defapt... este o gaura care a fost data ca sa intrerupa linia cablajului.

O sa revin cu o schema mai detaliata, in special de ce tip sunt tranzistoarele.

post-681-1234797488_thumb.jpg

Editat de NAVRAS
Link spre comentariu

@NAVRAS,

postati o imagine cu PCB-ul dupa care ati facut schema postata ? M-am uitat pe schema si cred ca sunt pe alocuri niste scapari (greseli) de intepretare a schemei. Sunteti sigur ca circuitul integrat care inlocuieste diodele din desen este TA7333P ?

Link spre comentariu

Schema este a circuitului TA7657P, adica cel care primeste semnalul.

Mi se pare ca am gasit acea schema care seamana cu cea din datasheetul integratului... am pus doar voltmetrul... cand dau in fata arata 2.9V iar in spate -3V, si este alimentat motorul tot cum scrie acolo la o borna de 3V.

Mai bine de atat in ceea ce priveste transpunerea schemei nu pot sa o fac mai bine... Este destul de comlexa.

Zilele astea o sa pun corect toti tranzistorii si sa scriu si de ce tip sunt.

Link spre comentariu

Cred ca am gasit acea punte de comanda... dar tot nu functioneaza.

Daca pun voltmetrul intre bornele figurate cu verge in schema mea... imi apare o data +3v si o data -3V... dar daca pun motorul nu functioneaza in ambele sensuri... nu are nici o problema ca l-am testat pe o baterie...

Tre sa ma mai gandesc sa vad pe unde ar putea sa treaca curentu.

Chestia e ca nu pot sa ma gandesc cum au facut astia 4 comenzi si integratul de receptie are decat 3 pini care isi schimba tensiunea. 9, 10 si 11.

post-681-1235398945_thumb.jpg

Link spre comentariu

E normal sa am la un tranzistor npn 583ohmi pe BE si 611 pe BC??

Nu este concludenta diferenta,aceasta poate apare si datorita unui contact imperfect cu testerele si diferenta este mica(28 de ohmi) trebuie sa aiba comportare de diode pe jonctiunile respective,infinit intr-un sens si cca 600ohmi +/- 75 in celalalt.Aceste valori sunt orientative,nu batute in cuie.

Editat de miron1947
Link spre comentariu

Am gasit un tranzistor cu o buba. Un npn... functioneaza bine ca BE si BC... dar daca pun invers... doar pe CB.. tot imi arata 600 ohmi...

Asta se afla in partea unde am vezut ca nu imi functioneaza masina cand dau in spate. O sa il schimb si o sa verific toti tranzistori... nu ma asteptam sa fie ars.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

• Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock