Sari la conținut

Realizarea corecta a cablajelor imprimate si a lipiturilor !

Barbos Radu

Postări Recomandate

Doresc sa stiu cele mai bune metode pentru realizarea pcb-urilor , si anume :

1 - Cu ce este cel mai bine sa desenezi si sa protejezi traseele ( marker special,lacuri,etc.) ?

2 - Cu ce se corodeaza cel mai bine ( clorura feerica , alte substante , ce combinatii ) ?

3 - Care este metoda cea mai buna de realizare a unei lipituri corecte si durabile , solide , care sa realizeze contact perfect ?

Merci !

• Răspunsuri 94
  • Created
  • Ultimul Răspuns

Top Posters In This Topic

1 - Cu ce este cel mai bine sa desenezi si sa protejezi traseele ( marker special,lacuri,etc.) ?

2 - Cu ce se corodeaza cel mai bine ( clorura feerica , alte substante , ce combinatii ) ?

3 - Care este metoda cea mai buna de realizare a unei lipituri corecte si durabile , solide , care sa realizeze contact perfect ?

Merci !

Din experienta [redusa] mea de amator cred ca marker ul special este cel mai bun pentru ca poti contura foarte usor circuitele pecand cu lacuri sau alceva iti pot crea probleme pt ca sunt lichide si pot curge pe placa; eu cred ca cel mai bun este acidul azotic pentru corodare, iar pentru lipituri durabile, solide si contacte perfecte eu folosesc sacazul[decapant doar daca piesel sunt noi si nu sunt oxidate rau sau murdare, in cazul contrar trebuie sa folosesti paste speciale pentru decapaj sau sa le cureti cu o hartie abraziva mai fina] cositorul si un pistol de lipit [pistolul trebuie incins bine inainte de a lipi, daca nu o sa faci asa este foarte posibil ca circuitele sa se incalzeasca foarte mult si sa se exfolieze] bafta!!! daca am gresit ceva va rog sa ma corectati !!! bafta!!!

Pentru desen rapid marker,dar fara pretentii de contur, tragatorul(pentru trasee) si balustrul(pentru pad-uri) cu vopsea auto,transfer de toner si cea mai performanta,dar si cea mai scupa este cea foto.

2 - Cu ce se corodeaza cel mai bine ( clorura feerica , alte substante , ce combinatii ) ? Natriumpersulfat,dar este cam neeconomic,iar acidul azotic nu mai stiu de unde poate fi procurat, nici cat trebuie diluat(%) si nici proportia de zinc pentru stingere.

3 - Care este metoda cea mai buna de realizare a unei lipituri corecte si durabile , solide , care sa realizeze contact perfect ?!

Letconul pentru montaje clasice(nu smd) si ca flux de lipire colofoniul,cel continut de fludor de multe ori nu este suficient.

post-9-1233920682_thumb.jpg

post-9-1233920990_thumb.jpg

Editat de miron1947
Din experienta [redusa] mea de amator cred ca marker ul special este cel mai bun pentru ca poti contura foarte usor circuitele pecand cu lacuri sau alceva iti pot crea probleme pt ca sunt lichide si pot curge pe placa; eu cred ca cel mai bun este acidul azotic pentru corodare, iar pentru lipituri durabile, solide si contacte perfecte eu folosesc sacazul[decapant doar daca piesel sunt noi si nu sunt oxidate rau sau murdare, in cazul contrar trebuie sa folosesti paste speciale pentru decapaj sau sa le cureti cu o hartie abraziva mai fina] cositorul si un pistol de lipit [pistolul trebuie incins bine inainte de a lipi, daca nu o sa faci asa este foarte posibil ca circuitele sa se incalzeasca foarte mult si sa se exfolieze] bafta!!! daca am gresit ceva va rog sa ma corectati !!! bafta!!!

Pentru desen rapid marker,dar fara pretentii de contur, tragatorul(pentru trasee) si balustrul(pentru pad-uri) cu vopsea auto,transfer de toner si cea mai performanta,dar si cea mai scupa este cea foto.

2 - Cu ce se corodeaza cel mai bine ( clorura feerica , alte substante , ce combinatii ) ? Natriumpersulfat,dar este cam neeconomic,iar acidul azotic nu mai stiu de unde poate fi procurat, nici cat trebuie diluat(%) si nici proportia de zinc pentru stingere.

3 - Care este metoda cea mai buna de realizare a unei lipituri corecte si durabile , solide , care sa realizeze contact perfect ?!

Letconul pentru montaje clasice(nu smd) si ca flux de lipire colofoniul,cel continut de fludor de multe ori nu este suficient.

Multumesc la amandoi , eram cam dezorientat ! Apropo Domnule miron 1947 chiar asa bun este acest express pcb ca vad ca il folositi des , poate imi spuneti cate ceva despre el !

Merci !

asa bun este acest express pcb ca vad ca il folositi des

Este primul program de desenat cablaje cu care am lucrat ,deci il cunosc cel mai bine(nu foarte bine) , este simplu si destul de flexibil,iti poti desena componentele care lipsesc din biblioteca.

Editat de miron1947
Este primul program de desenat cablaje cu care am lucrat ,deci il cunosc cel mai bine(nu foarte bine) , este simplu si destul de flexibil,iti poti desena componentele care lipsesc din biblioteca.

Are si functie de autorute , iar daca da functioneaza bine , o folositi ? Cum importati si prelucrati schema pentru proiectare pcb ? Unde gasesc gasesc o capsula pentru TDA 2003 PENTAWATT ?

Merci !

Editat de B?RBOS RADU IOAN

Are si functie de autorute , iar daca da functioneaza bine , o folositi ?Nu are. Cum importati si prelucrati schema pentru proiectare pcb ?Are un tutorial in Help. Unde gasesc gasesc o capsula pentru TDA 2003 PENTAWATT ?Aici pe forum am postat si Pentawatt si Multiwatt.

Nu mai gasesc acum unde,dar atasez aici.

Pentawatt.rar

Multiwatt11.rar

Multiwatt15.rar

Editat de miron1947

Si eu m-am obisnuit cu PCB Express.Poate ptr. ca e primul cu care am lucrat cand am fost nevoit sa-mi fac primul cablaj mai simplu.

Imi place functia de verificare a conexiunilor din reteaua circuitului.

Cu functia Highlight net conections ma pot verifica daca componentele sunt corespunzator legate intre ele (se albastresc conexiunile corespunzatoare ).

Intr-un fel ne poate ajuta si sa route-am cablajul,in sensul ca prima data se pun componentele pe cablaj si in functie de conexiunile necesare care se albastresc putem amplasa in mod corespunzator componentele.

Inainte de a face PCB-ul si a foosi aceasta functie (highlight net conections) trebuie sa avem schema facuta ,tot in acest program evident. (se face un link intre PCB si schema)

post-5-1233988089_thumb.jpg

Este util/recomandat sa lasam necorodat spatiul nefolosit ? (a se vedea exemplu din poza) sau este doar o simpla alegere intre varianta cu sau fara corodarea acestui spatiu ?

Daca ne situam in acest ultim caz,e mai convenabil sa consumam mai mult toner dar mai putina clorura ferica ptr. protejarea impotriva corodarii acestui spatiu nefolosit (care poate se poate lega la masa ) ? Are sens atata consum de toner ?

Mersi.

post-5-1234105874_thumb.jpg

Are sens atata consum de toner ?

In anumite situatii are sens.

In plus, un PCB cu optiunea copper plane este mult mai greu de imprimat pe PCB prin procedeul Press and Peel decat in cazul in care nu ar avea coper plane.

Deci, sunt avantaje si dezavantaje.

Bun pana aici am inteles ! Mai am insa o nedumerire si anume : Daca dupa ce am proiectat cablajul pe calculator si il scot la o imprimanta normala de tip buble jet ( am un Canon Pixma IP1500 ) pe hartie de ""xerox"" normala care este cea mai buna modalitate de a o transpune pe placuta care urmeaza sa devina circuit . De regula foloseam indigoul dar e destul de anevoios ! Daca aveti alte idei mai bune v-as ruga sa le expuneti !

Merci !

Nu puteti face transfer de toner cu imprimanta inkjet direct,chiar daca reusiti si trensferati tusul pe placat,nu rezista la clorura,cu foaia tiparita,trebuie sa faceti o copie xerox,pe o hartie luciosa(am obtinut rezultate acceptabile, cu coperta de la Integrame).

Editat de miron1947
Nu puteti face transfer de toner cu imprimanta inkjet direct,chiar daca reusiti si trensferati tusul pe placat,nu rezista la clorura,cu foaia tiparita,trebuie sa faceti o copie xerox,pe o hartie luciosa(am obtinut rezultate acceptabile, cu coperta de la Integrame).

Sa-nteleg ca , cu ajutorul unei coperte lucioase de la revista (integrama) ati realizat tonner transferul ? Dar daca incerc sa printez circuitul cu imprimanta mea pe un tip ca cel al integramei sau asemanator merge ?

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

• Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.

• Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock