Sari la conținut

Amplificator 20-80W RMS

catalin002

Postări Recomandate

In primul r?nd vreau sa salut pe toata lumea de pe forum.

Doresc sa realizez un amplificator audio HI-FI, dar care sa conțină:

Amplificator stereo;

2 VU-metre (c?te unul pentru fiecare canal);

Reglaj ton (treble, bass)

Balans

Protecție DC și la scurt circuit;

Experiența mea ?n electronica este mica (am realizat un singur montaj nu foarte complicat dar care mi-a ieșit din prima ?ncercare).

Am citit pe acest forum diferite păreri și exemple care mi s-au părut interesante, și care m-au determinat sa ?ncerc și eu realizarea unui amplificator.

Din căutările mele pe net m-am oprit la acest tip de amplificator care nu mi se pare prea complicat și m-am decis sa fac ultima varianta (80/125W adică 80W RMS)

post-3648-1233749647_thumb.pngpost-3648-1233749679_thumb.png

Corectorul de ton:

post-3648-1233749689_thumb.png

VU-metrul:

post-3648-1233749696_thumb.png

Part List

R1-2=10Kohm

R3-4=10Kohm

R5-8-9=1Kohm

R6=330Kohm

R7=62Kohm

TR1=47Kohm Trimmer

S1=mini Switch

C1=100uF 25V

C2-5=10uF 25V

C3-4=100nF 100V

C6=1uF 25V

D1-19=LED 3 or 5mm any colour.

D20-21=1N4148

IC1=TL 072

IC2=LM3915

IC3=LM3916

Am cateva ?ntrebări:

Ce fel de tip de protecție DC și scurt circuit as putea implementa ?n schema acestui amplificator?

Corectorul de ton se montează ?nainte amplificării semnalului audio?

?nainte de realizarea cablajului presupun ca am nevoie de toate piesele pentru a avea mărimea lor la scara 1:1.

Va mulțumesc.

Editat de catalin002
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Corectorul de ton se montează ?nainte amplificării semnalului audio?

Daca va referiti la partea de mixaj,nu.

?nainte de realizarea cablajului presupun ca am nevoie de toate piesele pentru a avea mărimea lor la scara 1:1.

Aceasta este procedura corecta.

Link spre comentariu

1. Nu stiu pe ce principiu ati mers cand ati adoptat schema de amplificare. Sa ne tineti la curent cu realizarea practica si functionarea acelei scheme.

2. Corectorul de ton se conecteaza in partea de mixaj (daca exista) sau inaintea preamplificatorului sau preului, dupa ce imprealabil s-au luat masurile necesare pentru o adaptare corecta de impedante intre etajele mentionate.

3. Schema de corector de ton e simpla dar nu va pot garanta "performantele". Asta ramane sa ne spuneti dvs. dupa realizarea practica.

4. Vu-metrul cu LM3915/6 este un vumetru bun daca schema prezentata de dvs. respecta aplicatia practica recomandata de datasheet-ul acestui integrat.

5. O schema de protectie la DC gasiti in PDF-ul din postul nr.14 (cu Quasi Nmos350) de aici:

http://www.forum.tehnium-azi.ro/amplificat...audio-t128.html

Link spre comentariu

Va mulțumesc pt răspunsuri.

Din păcate nu o sa am prea mult timp sa dedic acestui hobby dar o sa va țin la curent cu evoluția proiectului.

Principiul pe care am mers e simplu: am ales un amplificator nu foarte puternic (pentru acasă), la care doresc sa pot regla tonul, sa am un VU-metru, si protecții.

Neav?nd cunostințe in acest domeniu m-am bazat pe ce a scris autorul acestei scheme de amplificare, am cautat și celelalte scheme și acum (partea cea mai grea pentru mine) este sa le fac sa lucreze bine ?mpreuna.

De aceea o sa am nevoie de ajutorul dumneavoastră, iar dacă considerați ca una din aceste scheme nu se potrivește sau am multe modificări de făcut la ea, puteți sa ?mi propuneți altele.

Am ?ncercat sa adaug la acest amplificator acea protecție la DC dar m-am lovit de o problema. Protecția se alimenteaza la 24V iar montajul amplificatorului meu la 30V.

Dupa părerea mea ar fi o soluție sa introduc o rezistenta ?nainte de alimentarea protecției sa reducă tensiunea de la 30V la 24V ?nsa nu știu care ar trebui sa fie valoarea rezistentei sau cum se calculează.

post-3648-1233818163_thumb.jpg

Acest montaj de protecție la DC protejează și la scurtcircuitarea ieșirilor amplificatorului?

Link spre comentariu

De aceea o sa am nevoie de ajutorul dumneavoastră, iar dacă considerați ca una din aceste scheme nu se potrivește sau am multe modificări de făcut la ea, puteți sa ?mi propuneți altele.

Am ?ncercat sa adaug la acest amplificator acea protecție la DC dar m-am lovit de o problema. Protecția se alimenteaza la 24V iar montajul amplificatorului meu la 30V.

Dupa părerea mea ar fi o soluție sa introduc o rezistenta ?nainte de alimentarea protecției sa reducă tensiunea de la 30V la 24V ?nsa nu știu care ar trebui sa fie valoarea rezistentei sau cum se calculează.

amp_schematic_DC.JPG

Acest montaj de protecție la DC protejează și la scurtcircuitarea ieșirilor amplificatorului?

Puteti conecta rezistenta R pentru a "cobora" tensiunea amplificatorului la cea necesara protectiei doar daca curentul consumat de protectie este constant. Dar din pacate nu este constant, deoarece, la aparitia unei componente continue pe iesirea amplificatorului, releu nu mai este alimentat si curentul consumat de protectie scade, lucru ce conduce si la cresterea caderii de tensiune pe rezistenta R. Nu este o solutie chiar foarte buna deoarece dezechilibreaza intr-o masura mica tensiunile de alimentare a amplificatorului. Totusi, daca va hotarati sa o folositi, ar trebui sa montati imediat pe alimentarea protectiei un condensator de 220uF...470uF la 35V. Valoarea rezistentei R se calculeaza cunoscand consumul protectiei la anclansarea releului. Acest curent il puteti masura cu ajutorul unui ampermetru conectat in serie cu o sursa de tensiune de 24Vcc (uneori este important sa aveti o astfel de sursa, realizata spre exemplu cu LM317). Dupa ce ati masurat acest curent, notat cu "I", aplicati forumula urmatoare: R=(30-24)/I.

O alta solutie ar fi sa utilizati un stabilizator parametric cu dioda Zener, asa cum am aratat in acest articol sau un 7824 montat pe un radiator.

Link spre comentariu

Buna ziua

Am studiat soluțiile propuse de dumneavoastră ?nsa pentru nivelul meu de cunoștințe ?n electronica mi se pare cam complicata calcularea acelor valori din montajul cu dioda Zener mai ales ca am nevoie si de o tensiune de 12Vcc pentru alimentarea VU-metrelor și a noului corectorului de ton.

Am găsit un nou corector de ton cu performante, cred eu, mai bune dec?t cel inițial, iar ?n plus acesta are si preamplificator.

corector_ton.pdf

Pentru rezolvarea diferențelor de tensiune m-am g?ndit la o alta soluție, care mi se pare mai simpla, si anume aceea de a scoate tensiunile dorite din transformator.

In acest sens am modificat alimentarea in doua variante, dar nu știu dacă sunt foarte corecte.

post-3648-1233926587_thumb.jpg

post-3648-1233926593_thumb.jpg

Pentru realizarea transformatorului:

http://www.radioamator.ro/articole/view.php?id=434

http://www.electronica.ro/transformator.shtml

Va mulțumesc.

Editat de catalin002
Link spre comentariu

Despre TDA1524 am mai vorbit si cu alta ocazie. E un circuit integrat "destul de sensibil" (daca il atacati cu un semnal prea puternic pe intrare riscati sa-l defectati). Acesta este un mare dezavantaj al acestui integrat si altele asemenea. Incercati sa va orientati catre niste scheme mai "bune" chiar daca par clasice. Pentru asta, cautati in forum.

Transformatorul se poate dimensiona dupa articolul prezentat pe site-ul radioamator. Totusi, doriti sa folositi un transformator cu miez E+I ?

Link spre comentariu

Mulțumesc donpetru pentru sfaturi.

Am cautat pe forum si am ales alt corector de ton, problema este ca nu mi-am dat seama la ce tensiune se alimentează, și ca acesta nu are preamplificator. Poate fi lipsa preamplificatorului o problema pentru calitatea sunetului?

post-3648-1234249869_thumb.png

C?t despre transformarea tensiunii din +30V ?n +24V (pentru DC și pentru corectorul de ton), m-am hotăr?t sa folosesc un montaj cu dioda zener, iar pentru calculare componentelor am găsit acest site, dar nu stiu cum sa obțin -Vcc (pentru corectorul de ton).

http://www.reuk.co.uk/Zener-Diode-Voltage-Regulator.htm

Despre transformator, am ?nțeles ca cele toroidale sunt mai bune si m-am hotăr?t sa fac comanda de unul de +/- 22V pentru a avea +/- 30V după redresare, iar pentru montajul meu presupun ca am nevoie de 250W-300W.

Link spre comentariu

@SIG, eu nu vad piciorusele conectate gresit! De fapt, asa se conecteaza potentiometrul "pentru balance".

Schema respectiva de corector de ton nu am avut ocazia sa o realizez practic dar cred ca, in topicul de unde ati luat aceasta schema, persoana care a deschis acel topic, a realizat practic acest corector. In plus, schema cu tot cu imaginea conectarii acestui potentiometru a fost postata chiar de mine, daca nu ma insel!!! scratchchin.gif

In privinta puterii transformatorului, nu stiu cum ati ajuns la puterea aia (250...300W)? Pana la urma ce schema de amplificare doriti sa realizati ? Cea prezentata in primul post ? Ce incinte acustice doriti sa folositi ? Ce impedanta au acestea ?

Link spre comentariu

Scuze.

Am crezut ca il foloseste pe post de potentiometru de volum.

Acum vad ca schema are prevazuta pot.de volum la iesire.

Mea culpa.Am sa corectez postul.

Se gasesc potentiometre de balans ?Au alta constructie decat pot. de volum .

Editat de SIG
Link spre comentariu

• 2 weeks later...

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

• Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock