Sari la conținut

Amplificator AIWA 8500


Telectualu

Postări Recomandate

Buna ziua tuturor. Va cer ajutor in incercarea de a identifica defectul pe care il are unul din canale dotat cu STK8250. Defectul se manifesta prin sunet distorsionat (ca un zgomot de hirtie mototolita) la volum mic pina in 30%. Daca maresc volumul isi revine. Cite odata sunetul se intrerupe de tot si asta se intimpla destul de des (cam 2 -3 ori pe ora). Este un amplificator vechi dar care se aude foarte bine, dotat cu protectii si tensiune stabilizata de +/- 36v pentru STKuri. Va ramin indatorat daca ma poate ajuta cineva macar cu o indrumare deoarece nu am schema. Modelul este "AIWA Stereo Integrated Aplifier 8500 " SUPER-STABILIZED POWER SUPPLY . Mentionez ca am verificat potentiometrii, comutatoarele si toti semiregabilii din amplificator, de asemena tensiunile din etajul final(prin comparatie cu etajul bun) si nu am gasit nimic in neregula. Va multumesc.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

verificati condensatorii de intrare, in special condensatorii electrolitici,in primul rand vizual,da nu aiba deformari datorita temperaturilor , eventual, ridicate!

Editat de Tavipop
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

S-ar putea sa aveti un condensator electrolitic pe intrarea de semnal cu probleme. De asemenea, va recomand sa verificati toate condensatoarele de pe circuitul de semnal cu probleme. Daca nu depistati acest condensator "uscat" sau "defect, atunci, foarte probabil, va trebui sa inlocuiti STK-ul deoarece problema este una de interconexiune in CI. De regula, acesta este un defect destul de des intalnit la C.I. hibride, unde nu numai tranzistoarele componente ci si traseele de interconexiuni sunt dimensionate la limita. Iar daca acest aspect anterior mentionat este completat de existenta unui STK "no name", atunci foarte probabil ca sa aveti probleme si cu lipiturile din C.I.

 

Urmati acesti pasi iar daca constatati pana la urma ca STK-ul este "problema", atunci mai bine cosmetizati amplificatorul audio inlocuid schema STK-urilor cu doua kituri cu tranzistoare bipolare sau MOSFET, decat sa apelati la achizitionarea unui exemplar STK"no name".

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Multumesc pentru sfaturi. Cred ca o sa ma ocup de el simbata, sa am timp sa-l fac bucati. Pentu D-nul Dompetru: Amplificatorul este original in intregime made in Japan iar STKurile sint Hitachi. Daca nu va suparati o intrebare: Cit estimati cu aproximatie ca ar putea costa doua kituri cu MOS-FETuri de maxim 200w/8 ohm facute de dumneavoastra ? Va multumesc inca odata.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

[...] Cit estimati cu aproximatie ca ar putea costa doua kituri cu MOS-FETuri de maxim 200w/8 ohm facute de dumneavoastra ? Va multumesc inca odata.

Din pacate nu vand kituri iar daca voi face asta vreodata, va fi cu siguranta seria MX... dar mai este pana atunci.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 3 years later...

Buna seara tuturor si-mi cer scuze ca sint nevoit sa dezgrop un subiect mai vechi. Dupa cum a-ti vazut mai sus detin un amplificator pe care nu m-am indurat sa-l arunc. Am inlocuit STK-urile 8250 si am constatat ca functioneaza foarte bine dar temperatura radiatorului - si a intregului amplificator - este cam mare. Va intreb pe dumneavoastra daca este normal - stiind ca STK-urile cedeaza usor la supra incalzire. Mentionez ca nu am reusit sa fac rost de schema. Am gasit doar citeva date tehnice din care poate cineva cu experienta mai multa ar putea deduce randamentul si implicit consumul care sa justifice temperatura cam mare chiar si in repaus. Va mutumesc anticipat si daca mai aveti nevoie de detalii va stau la dispozitie pe forum. Am uitat sa va spun ca integratele se alimenteaza cu tensiune diferentiala stabilizata de 36v , tensiunea pe iesire in repaus este de 0,001-0,002v iar curentul de repaus este 22mA(radiator rece) si 36mA(radiator foarte cald).

post-3311-0-19757700-1335985030_thumb.jpg

post-3311-0-74951200-1335985040_thumb.jpg

post-3311-0-32374700-1335985051_thumb.jpg

post-3311-0-29387300-1335985062_thumb.jpg

Editat de Telectualu
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

La ce temperatura ajunge radiatorul in cele doua situatii descrise mai sus. Puteti realiza o masuratoare cu ajutorul unui aparat de masura cu termocuplu?

 

Deriva curentilor de mers in gol apare din cauza incalzirii etajului final. Spre exemplu, daca e vorba de un STK "fake" e foarte probabil sa se incalzeazsca STK-ul ceva mai mult ca cel original. Dar, acum nu ne-ati spus daca pozele de mai sus sunt cele reale sau sunt culese de pe net ?

 

Reveniti cu raspunsuri la intrebarile de mai sus.

Numai Bine

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Multumesc pentru promptitudine Donpetru. Incep prin a preciza ca nu am posibilitatea masurarii exacte a temperaturilor iar fotografiile sint ale amplificatorului in cauza.De asemenea va pot spune urmatoarele: Rece inseamna temperatura camerei iar cald deja se simte cu mina aproximativ mai mult decit temperatura corpului. De la pornire in circa 20-30min (fara semnal) se poate tine mina cam 30sec.Aceasta temperatura se regaseste pe toate componentele amplificatorului final (9 tranzistori+STK) si toate componentele sursei de alimentate+traf. Tensiunea de alimentare nu este perfect simetrica fiind mai mare cu 0,5v pe + si nu stiu cum o pot regla (nu exista nici un reglaj pentru sursa.Am tinut amplificarea la jumatate cu semnal iar temperatura a crescut semnificativ. Totus functionarea este buna (dupa urechile mele) inclusiv protectiile.Pot sa va asigur ca integratele fac un bun contact termic cu radiatorul. Am citit pe NET ca STK-urile cadeaza usor la supratemperatura si de aceea va rog sa-mi da-ti o sugestie. Am observat ca placa de cablaj este usor afumata in dreptul componentelor active probabil mult inainte de schimbarea STK.

post-3311-0-90496400-1336068735_thumb.jpg

post-3311-0-21439600-1336068751_thumb.jpg

Editat de Telectualu
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Stie cineva cum pot inlocui circuitul din atasament cu elemente discrete ? Va-s fi indatorat daca ma-ti putea ajuta cu o schema. Am citeva perechi de IRFP240-IRFP9240 si as dori sa stiu daca se pot folosi. Va multumesc.

STK8250.pdf

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Un dezechilibru a tensiunilor de alimentare poate fi provocat de un consum usor crescut pe una din ramurile de alimentare. Spre exemplu, verificati cu milivoltmetru tensiunea dintre pinii 3-6 si 6-8 daca aveti STK8250 sau, daca e vorba de STK8250II, va trebui sa gasiti o metoda sa inseriati cu pinii 1 si 6 un ampermetru. Deci, trebuie verificat valoarea curentului de mers in gol pe fiecare ramura de alimentare a STK-urilor.

 

Referitor la cea de a doua problema, schema interna a STK-ului din datasheet nu cred ca este tocmai versiunea reala (sau originala). Si ca sa va convingeti de asta, spre exemplu, conform schemei interne, exista o legatura intre pinii 3 si 6. Daca ar fi asa, atunci rolul rezistentelor de putere din emitoarele tranzistoarelor finale s-ar anula. Totusi, exista o varianta de STK8250II unde nu exista acele rezistoare de 0,47Ohm in emitoarele finalilor. Acum ma gandesc daca nu cumva si amplificatoul dvs. e intr-o asemenea situatie. Deci, ar trebui sa ne spuneti daca nu cumva ati montat in locului unui STK8250 un STK8250II, pentru ca schemele interne nu sunt 100% echivalente. Asadar, lamuriti acest aspect pentru ca daca e asa, atunci se explica si eventuala crestere a curentului de mers in gol si incalzirea excesiva a STK-urilor semnalata mai sus.

 

In ceea ce priveste calculul componentelor din schema interna, masurati ce rezistente aveti in STK si dupa aceea se pot recomanda tranzistoarele dupa o integrare pe ansamblu in schema de functionare a lui.

 

Numai Bine

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Tensiunea intre pinii 3 - 6 este 14,5mV iar intre pinii 6 - 8 este 14mV

Caderea de tensiune pe rezistenta de 0,33Ohm din pinul 3 catre masa este 14mV iar pe rezistenta pereche din pinul 8 catre masa este 13,7mV.

Am masurat pe un singur canal. In legatura cu a doua chestiune pot sa va asigur ca nu am putut gresi integratul deoarece STK8250 are 10 pini iar STK8250II are 12 pini. Integratele au fost cumparate din Cehia cu 24 Dolari bucata din magazin (am bonul) dar nu pot garanta ca sint originale Sanyo.

Cred ca la sfirst de saptamina am sa scot integratele sa masor rezistentele.As fi tentat sa le inlocuiesc cu MOS-FETuri la o sugestia mai veche a dumneavoastra Donpetru.Va multumes mult pentru ajutor.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

    • Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock