Sari la conținut

Radio Traviata

SIG

Postări Recomandate

Am un radio vechi Traviata din care a mai ramas doar cutia .

Am totodata un alt radio relativ mai apropiat de zilele noastre decat acel Traviata,nu e pe tuburi in orice caz,si de la care m-am gandit sa-i scot continutul si sa reanviu cu el Traviata .

Scopul este unul sentimental sa zicem(...baiet fiind paduri cutreieram).

Nu stiu daca transbordarea va fi 100% compatibila,dar cu unele adaptari speR sa reusesc.

O prima intrebare ar' fi legata de modul in care se poate realiza semnalizarea cu beculet/led a semnalului radio.

Radio-ul pe care il transbordez(electronica) are un indicator analogic de semnal (cu indicator ac,tip vumetru)

Care ar' fi schema de adaptare de la Vu la led ?Sau exista o schema clasica de indicator prezenta semnal radio cu leduri?

Mersi.

post-5-1233081003_thumb.jpg

Editat de SIG
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 36
  • Created
  • Ultimul Răspuns

Top Posters In This Topic

• 4 weeks later...

Dupa cum va spuneam ,doresc sa dau viata radioului Traviata (de la care mi-a ramas doar cutia),prin intermediul altui radio.

Radioul pe care il sacrific este marca Teleton,modelul t300.

Poze cu "miezul" acestui radio gasiti mai jos.

Am obesrvat ca pe langa indicatorul de semnal tip Vu mai am un indicator vizual,un bec,ce se aprinde cand este prins un post de radio (poza 3 - becul este aprins,deci a receptat un post de radio.Se vede ca si acul Vu sesizeaza prezenta unui post de radio , iar in poza 4 nu s-a receptat nici un post)

Am masurat tensiunea la bornele becului indicator.Este 15 mV.

- Pot cupla un led in locul becului ? Care este tensiunea de deschidere a unui led ? Cred ca depinde de culoarea ledului.

post-5-1235316292_thumb.jpg post-5-1235316300_thumb.jpg

post-5-1235316305_thumb.jpg post-5-1235316310_thumb.jpg

Editat de SIG
Link spre comentariu
Am masurat tensiunea la bornele becului indicator.Este 15 mV.

- Pot cupla un led in locul becului ? Care este tensiunea de deschidere a unui led ? Cred ca depinde de culoarea ledului.

Daca este 15mV si nu 1,5V,poate este AC si ati masurat pe domeniul CC,nu stiu ce bec functioneaza la aceasta tensiune(eu n-am intalnit),dar sigur un led nu poate fi aprins cu aceasta tensiune.

Editat de miron1947
Link spre comentariu

Rectific.

Era pus pe scala de 200 mV AC si imi dadea eroarea (15 mV) ptr. ca depasea limita.

Am comutat pe scala de 2 V si mi-a aratat in medie 210 mV.

Deci tensiunea la becul indicator,in momentul detectarii unui post radio,este de 210 mV.

E suficenta aceasta tensiune (210 mV) ptr. alimentarea unui led ? Daca e AC va lumina la jumatate din intensitate ? (alternanta pozitiva).

Link spre comentariu

Nici la aceasta tensiune(210mV) nu stiu un led care functioneaza,dar nici bec.Masurati si in CC,ceva nu este clar.Daca scoateti becul,ce rezistenta masurati la bornele lui?

P.S.

Dar poate fi folosit semnalul,pentru comanda unui tranzistor care sa comande un led.

Editat de miron1947
Link spre comentariu

In interior sunt de toate 5 beculete.

Acum am depistat ca 4 sunt alimentate in AC (12,8 V) insa beculetul indicator de semnal este singurul care se alimenteaza in CC si are la borne 10,8 V. sorry.gif

Vazand ca cele 4 becuri sunt alimentate in AC am crezut ca si becul indicator de semnal este alimentat tot in AC,dar m-am inselat.Deci la bornele lui am 10,8 V CC.

Acum cred ca e suficient ptr. a alimenta un led,daca nu chiar prea mult.Un led verde il voi inseria cu o rezistenta.

Ce tensiune e necesara unui led verde ? Facand apoi diferenta dintre tensiunea de 10,8 V si cea necesara deschiderii ledului verde voi calcula ce rezistenta imi trebuie.

Mersi.

Link spre comentariu
Ce tensiune e necesara unui led verde ?

Aveti aici cateva informatii,referitoare la tensiuni in functie de culoare.

P.S.

Daca tensiunea pe actaulul bec,variaza in functie de corectitudinea acordului pe post sau cea de comanda a instrumentului,puteti simula cu led-uri un "ochi magic",pentru a reface impresia "retro".

Light_Emitting_Diodes__LEDs_.pdf

Editat de miron1947
Link spre comentariu

Deci ptr. un led verde imi trebuie 2,1V.

Inseriez ledul cu o rez. R = (10,8 - 2,1 )/0,02 = 435 ohmi.

Am vazut ca se gaseste standardizata rez. de 470 ohmi / 0,25 W.

Sper sa fie buna.

Mai ramane o problema spinoasa adaptarea butonului care roteste scala de la un capat la celalalt al benzii (88 - 108 MHz).

Sa vedem.

Multumesc mult deocamdata.Am sa revin cu noutati & probleme intampinate.

P.S.

Trebuie sa ma gandesc si la o schema de amplificator,insa prima data se vad ce traf disponibil gasesc pe undeva si ce tensiuni va avea.

Trebuie sa caut si un dif. auto pe doua sau trei cai .

Sa fiti iubiti. greeting.gif

Editat de SIG
Link spre comentariu
  • 4 weeks later...

Intrucat radioul pe care doresc sa il restaurez nu are posibilitatea amplasarii de difuzoare distantate intre ele,este loc doar in partea stanga a cutiei pentru un difuzor,ma gandesc sa insumez semnalul stereo preamplificat de la celalalt radio de la care ii folosesc doar electronica.

De cat sa fie valorile lui C,R si Rf ?

Ar fi Ok daca C = 10 uF/25 V electrolitic , R = Rf = 10 Kohmi ?si sa folsesc un TL072 pe post de sumator .

Mersi.

post-5-1237403785_thumb.jpg

P.S.

Pentru controlul sunetului voi folosi un TDA1524,ca in schema de aici:

post-5-1237404207_thumb.jpg

Editat de SIG
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

• Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.

• Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock