Sari la conținut

amplificator cu tranzistori RF?

Vizitator Mr. Joe

Postări Recomandate

Vizitator Mr. Joe

Este binecunoscuta superioritatea amplificatoarelor audio cu tuburi fata de cele tranzistorizate, in principal datorita parametrului slew rate. Oare daca construim un amplif (analogic) cu tranzistori de RF de genul BLX 15 finali, 2N3375 prefinali, un traf defazor ultraliniar si un BLY 61 driver, am obtine acelasi sunet placut ca al tuburilor? Evident ca acesti tranzistori au ft mult peste 100 Mhz... Ce parere aveti?

Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/1657-amplificator-cu-tranzistori-rf/
Distribuie pe alte site-uri

am obtine acelasi sunet placut ca al tuburilor?

Ipotetic, am crede ca am putea daca am marii tensiunea de alimentare a amplificatorului la o valoare apropiata sau exacta cu cea a unui amplificator pe tuburi! In acest caz apar o serie de "probleme" legate de impedanta de iesire a amplificatorului care va trebui "marita"; asta din cauza capabilitatii relativ reduse in curent a tranzistoarelor finale alimentate la tensiunea presupusa (cea de alim. a tuburilor). Pare un cerc vicios care conduce in final, nu la obtinerea unui amplificator cu slew rate mai mare ca cel a tuburilor, ci doar a unui amplificator audio pe tranzistoare care functioneaza la o tensiune si impedanta mai mare decat in mod uzual.

Ajungem la concluzia ca nu functionarea la tensiune inalta confera o anumita tonalitate amplificatoarelor pe tuburi ci modul constructiv si de functionare a lor, care este mult diferit de cel a tranzistoarelor bipolare sau MOSFET.

Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/1657-amplificator-cu-tranzistori-rf/#findComment-15832

Cu tranzistoare RF se obtin viteze de raspuns(slew rate) mai mari(dupa cum spunea si @donpetru) si zgomot mai mic. Dar amplificarile date de tranzistoarele RF, precum si puterile furnizate de acestia sunt mai mici... De sunetul catifelat al amplificatoarelor cu tuburi se apropie doar amplificatoarele cu MOS-FET. Din ce motiv, nu stiu, poate datorita impedantei sau poate datorita unor fenomene ezoterice care apar in regim dinamic...

Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/1657-amplificator-cu-tranzistori-rf/#findComment-15972

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

• Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock