Sari la conținut

1.O intrebare de "fizica elementara"


Postări Recomandate

Am construit un amplificator.Am masurat la iesirea lui o tensiune de 30 de volti.Amplificatorul lucra pe o sarcina de 4 ohmi si nu prezenta distorsiuni. .Daca am masurat 30 de volti asta inseamna ca aveam 225 de w?Pun aceasta intrebare deoarece mie nu mi se parea ca se aude "prea tare",cum de altfel nici difuzorul de 150 de w pe care-l foloseam nu dadea semne de "slabiciune".

 

Am "desenat" o schema.Doream sa obtin un etaj final care sa nu mai aiba nevoie de preamplificator,ceea ce am si reusit.Amplificatorul nu prezinta distorsiuni sesizabile.Se poate conecta direct,la orice sursa de semnal.

Totusi,credeti ca este imperios necesar sa i se ataseze si un preamplificator?

Credeti ca este neaparat ca schema sa aiba inclus si un generator de curent constant?daca da, de ce? are un rol covarsitor in functionarea amplificatorului?

 

Etajul de protectie si superdioda sunt optionale.Condensatorul de iesire se poate elimina.eu l-am inclus din motive de "siguranta"

 

Va multumesc

post-2695-1232375951_thumb.jpg

post-2695-1232375968_thumb.jpg

Editat de Mereanu
Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/1648-1o-intrebare-de-fizica-elementara/
Distribuie pe alte site-uri

Am masurat la iesirea lui o tensiune de 30 de volti.

1. Ce tensiune de alimentare are amplificatorul caruia i-ati masurat pe iesire 30V ? Si cum ati masurat aceasta tensiune ? Ce valoare are marimea electrica: valoare efectiva, medie, de varf sau varf la varf ?

 

si nu prezenta distorsiuni

2. Prezenta distorsiuniilor nu este sesizabil auditiv! Asta vreti sa spuneti!!! O apreciere subiectiva care nu prea ne ajuta cu nimic.

 

Daca am masurat 30 de volti asta inseamna ca aveam 225 de w?

3. Raspundeti la intrebarea nr.1 si veti avea un raspuns si la aceasta intrebare.

 

Pun aceasta intrebare deoarece mie nu mi se parea ca se aude "prea tare",cum de altfel nici difuzorul de 150 de w pe care-l foloseam nu dadea semne de "slabiciune".

4. Aceasta afirmatie poate avea mai multe concluzii (implicit conotatii): ori sursa de alimentare are o putere prea mica, ori difuzorul nu se afla intr-o incinta!

 

Am "desenat" o schema.Doream sa obtin un etaj final care sa nu mai aiba nevoie de preamplificator,ceea ce am si reusit.

5. Se putea sa desenati mai bine "schema". Pare "scanata" si postata "pe dos"! Ce intelegeti prin "preamplificator"... mai exact ?! Preamplificatorul are un rol important in scheme sau aplicatiile de putere. Lasand la o parte faptul ca confera o stabilitatea ridicata per ansamblu lantului de sonorizare, mai ofera si un prilej de adaptare de impedante intre diferite etaje functionale ale unei instalatii de sonorizare. Preamplificatorul sau "preul" e foarte important si va recomand, mai ales daca urmariti realizarea un sistem audio de putere, sa nu-l treceti cu vederea.

 

Credeti ca este neaparat ca schema sa aiba inclus si un generator de curent constant?daca da, de ce? are un rol covarsitor in functionarea amplificatorului?

6. La aceasta intrebare se poate raspunde si cu DA si cu NU. Depinde de pretentiile celui care realizeaza schema si performantele care vrea sa le obtina. Fara indoiala conectarea "generatorului de curent constant" mareste performantele tranzitorii a circuitului de intrare, performante care se pot vizualiza doar in urma efectuarii unor masuratori practice si mai putin, as spune chiar deloc, in urma ascultarii unui program muzical.

Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/1648-1o-intrebare-de-fizica-elementara/#findComment-15786
Distribuie pe alte site-uri

amplificatorul il alimentam cu 90 de volti

 

masuram tensiunea la iesirea amplifului cu ajutorul unui voltmetru de tensiune alternativa.30 de volti imi afisa atunci cand ampliful functiona "lejer",nu se incalzea si se auzea f. clar.

 

testul l-am facut pe boxa din imaginea de mai sus

 

stiu ca schema se putea desena mai bine,insa nu am reusit cu eagle sa "desenez" un etaj diferential si de aceea am hotarat s-o desenez manual tongue.gif

Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/1648-1o-intrebare-de-fizica-elementara/#findComment-15798
Distribuie pe alte site-uri

amplificatorul il alimentam cu 90 de volti

 

masuram tensiunea la iesirea amplifului cu ajutorul unui voltmetru de tensiune alternativa.30 de volti imi afisa atunci cand ampliful functiona "lejer",nu se incalzea si se auzea f. clar.

Il alimentati ?

Atunci tensiunea masurata foarte probabil sa fie valoare efectiva! Valoare care poate varia in functie de tonalitatea materialului sonor. Este o masuratoare care nu prea ne ajuta cu nimic in stabilirea puterii exacte care o poate livra amplificatorul construit pe impedanta respectiva. Putem doar sa spunem ca ne formeaza o idee asupra unei posibile puterii debitate.

 

Incercati totusi sa desenati imaginea "ca lumea". Sunt o sumedenie de programe in acest sens care se pot invata relativ usor.

 

Referitor la masurarea puterii, utilizati metoda cu generator de semnal si sarcina "rezistiva", plus aparatele de masura aferente: un voltmetru, eventual un ampermetru si un osciloscop. Asta daca doriti sa faceti masuratoarea "ca la carte".

 

Numai bine.

Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/1648-1o-intrebare-de-fizica-elementara/#findComment-15810
Distribuie pe alte site-uri

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

    • Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock