Sari la conținut

Grigore Vieru

SIG

Postări Recomandate

post-5-1232261382_thumb.jpg

?n această dimineată, la ora 1.30, poetul basarabean Grigore Vieru a murit la spitalul de urgenţă din Chişinău, ca urmare a rănilor din accidentul rutier de joi noapte. Pe 16 ianuarie, acesta se ?ntorcea de la un eveniment organizat la Cahul, cu ocazia a 159 de ani de la naşterea lui Eminescu. Maşina ?n care Grigore se afla era condusă de Gheorghe Munteanu (47 de ani), un alt artist moldovean. Poliţia a declarat că starea vremii era nefavorabilă, viteza şoferului fiind prea mare pentru condiţiile de drum. La c?ţiva kilometri de Chişinău, automobilul s-a izbit de un panou publicitar. Pe 14 februarie, Vieru urma să ?mplinească 74 de a ani.

Astăzi era programat să plece spre Chişinău o echipă de medici rom?ni, pentru a-i asista pe doctorii din Chişinău. Un echipaj SMURD se afla deja acolo, cu scopul de a-l transporta pe Vieru la Bucureşti, ?nsă starea acestuia nu a permis.

Ultimul raport medical arăta că starea poetului, chiar dacă era gravă, prezenta o ameliorare vineri, c?nd tensiunea ?ncepuse să se stabilizeze, iar rinichii să-i funcţioneze. Acesta se afla ?n stare comatoasă, fiind conectat la aparate.

Diagnosticul cu care a fost internat a fost de politraumatism, traumatism cranio-cerebral ?nchis, contuzie cerebrală, traumatism toracic ?nchis, contuzia cordului şi a plam?nilor şi contuzia organelor abdominale, ceea ce a dus la rezerve din partea medicilor. ?n trecut, poetul a mai suferit două infarcte şi c?teva accidente de maşină.

Şoferul nu a suferit răni grave. La scurt timp de la pronunţarea decesului, prieteni şi apropiaţi ai poetului s-au dus la spital pentru a-l vedea pentru ultima oară şi pentru a fi alături de familia acestuia.

Ultimul mesaj postat de Grigore Vieru pe site-ul său era o urare de Crăciun. Un apropiat al poetului, a postat cu c?teva ore ?nainte de moartea acestuia mesajul "Prin norii deznădejdii". Pe cerul plin de nori ai deznădejdii, văd o licărire de speranţă, licărire ce mă face să cred că te vei face bine. Acum, c?nd respiraţia ?ţi este grea şi v?ntul negru ?ţi dă t?rcoale, s?ntem alături de tine marele nostru poet.

"Dacă visul unora a fost ori este să ajungă ?n Cosmos, eu viaţa ?ntreagă am visat să trec Prutul", a spus Grigore Vieru ?n 1973, la prima sa vizită ?n Rom?nia. Visul poetului era unirea Rom?niei cu Moldova.

Acesta este cunoscut mai ales pentru volumele de versuri "Numele tău", "Aproape" şi "Metafore albastre". Vieru a scris şi numeroase cărţi pentru copii şi sute de poezii.

Debutul său a avut loc ?n 1957, odată cu versurile pentru copii din "Alarma". La c?teva luni după acest eveniment, a absolvit Institutul Pedagogic din Chişinău şi a devenit redactor la o revistă pentru copii. ?n 1960 s-a căsătorit cu Raisa Raicu (1960), cu care a avut doi copii, Tudor (iunie 1960) şi Călin (iunie 1965).

Operele lui Grigore Vieru:

1957 - "Alarma" (versuri pentru copii)

1958 - "Muzicuţe" (versuri pentru copii)

1961 - "Făt-Frumos curcubeul" şi "Bună ziua, fulgilor!" la editura "Cartea Moldovenească"

1963 - "Mulţumim pentru pace" (versuri) şi "Făguraşi" (versuri, povestiri şi c?ntece).

1964 - Revista Nistru publică poemul Legăm?nt, dedicat poetului nepereche Mihai Eminescu.

1965 - "Versuri pentru cititorii de toate v?rstele", prefaţat de Ion Druţă pentru care i se acordă Premiul Republican al Comsomolului ?n domeniul literaturii pentru copii şi tineret (1967).

1967 - "Poezii de seama voastră" (editura Lumina)

1967 - "Bărbaţii Moldovei" cu o dedicaţie pentru "naţionalistul" Nicolae Testimiţeanu ((revista Nistru)). ?ntregul tiraj este oprit, dedicaţia scoasă.

1969 - "Duminica cuvintelor" la editura Lumina cu ilustraţii de Igor Vieru, o carte mult ?ndrăgită de preşcolari, care a devenit "obligatorie" ?n orice grădiniţă de copii.

1970 - "Abecedarul" (editura Lumina)- autori Spiridon Vangheli, Grigore Vieru şi pictorul Igor Vieru)

1970 - "Trei iezi" [3]

1974 - "Aproape" (versuri lirice, cu ilustraţii color de Isai C?rmu)

1975 - "Mama" (editura "Lumina" - cartea pentru cei mici, ilustrată de Igor Vieru)

1976 - "Un verde ne vede!" ( editura "Lumina" - volum pentru care poetului i se decernează "Premiul de Stat al Republicii Moldova" (1978).

1991 - "Metafore albastre" (editura Narodna cultura, Sofia - ?n colecţia Globus poetic, traducere ?n limba bulgară de Ognean Stamboliev (sursa: Wikipedia)

Litanii pentru Orgă - fragment

Nu am, moarte, cu tine nimic,

Eu nici macar nu te urasc

Cum te blestema unii, vreau sa zic,

La fel cum lumina parasc.

Dar ce-ai face tu si cum ai trai

De-ai avea mama si-ar muri,

Ce-ai face tu si cum ar fi

De-ai avea copii si-ar muri?!

Nu am, moarte, cu tine nimic,

Eu nici macar nu te urasc.

Vei fi mare tu, eu voi fi mic,

Dar numai din propria-mi viata traiesc.

Nu frica, nu teama

Mila de tine mi-i,

Ca n-ai avut niciodata mama,

Ca n-ai avut niciodata copii (Grigore Vieru).

http://www.evz.ro/articole/detalii-articol...-Grigore-Vieru/

Dumnezeu sa-l odihneasca.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

• Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock