Sari la conținut

Postări Recomandate

LIPSESC REFERINTA DE TENSIUNE SI DIVIZORUL POTETIOMETRIC DE LA IESIRE

Nu este reglabila(reactia este obtinuta din compararea tensiunii din emiterul BC 107 cu tensiunea din baza,deci nu are nevoie de divizor potentiometric si referinta de tensiune este dioda zener din emitorul BC107.

Pentru Dl.bygy007

La acest montaj va referiti(stabilizator paralel cu BD 136),era utilizat la TV stationare cu C.I.

post-9-1235217813_thumb.jpg

Editat de miron1947
Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/1618-functia-indeplinita-de-schema/page/2/#findComment-16811
Distribuie pe alte site-uri

domnule miron, schema asa am primit-o ...nu stiu daca intr-adevar e functionala stiu doar ca e un stabilizator de tensiune...ar putea avea si greseli.De aceea am postat-o aici sperand sa ma ajutati in detectarea lor in cazul in care exista.deci sa inteleg ca nu ar trebui acea rezistenta?Eu trebuie sa si explic schema...dar mai intai tre sa o inteleg.Multumesc don Petru si domnule Miron

Eu cred ca proful a avut o idee foarte buna sa-ti dea schema in felul acesta, ca sa vada in ce masura ii intelegi functionarea si depistezi greselile. Ti-a dat indicatia ca e un stabilizator de tensiune si probabil ca vi s-a predat despre stabilizatoarele de tensiune cu reactie. Pentru ca schema ta se apropie foarte mult de cel mai simplu stabilizator de tensiune cu reactie.

Stii ce ti-a facut? A luat 2 din rezistente, probabil cele mai importante in functionarea corecta ca stabilizator de acest tip, si ti le-a pus in alta parte decat in locul lor firesc.

Chiar daca nu cunosti configuratia normala a schemei, iti poti da seama de anomalii daca procedezi la o abordare corecta.

Primul lucru care trebuie sa-l faci este sa desenezi schema asa cum e, dar sa figurezi pe ea tensiunile si curentii

si sa stabilesti, in limita cunostintelor, relatiile dintre acestea, fie si aproximativ.

Deci in prima etapa, schema primita, completata cu ce ti-am spus eu, ar arata asa:

post-7-1235253650_thumb.png

Avand in fata sch desenata in acest fel, poti intelege mai usor interventiile colegilor de forum.

De exemplu, donpetru ti-a spus ca

"ma refer la tensiunea diodei Zener care se regaseste pe iesire (adica pe sarcina de 220 Ohmi 5W) cu 0,7V mai mica decat Vz. ".
In desenul in care sunt figurate tensiunile si curentii, se poate vedea si relatia Vo=Vz+Vbe.

Deci daca in sch data polarizarile ar fi corecte, la iesire ar trebui sa avem circa 5,1V+0.7V=5.8V, asta daca zenerul a intrat in zona de stabilizare iar T2 e deschis.

Hai sa vedem, in configuratia data, si cu valorile din schema data de profesor, am putea avea la iesire aceasta tensiune?

Nu,daca inseriati cele 2 rezistente,1K si 220 sarcina.vedeti ca nu puteti avea 5V pe sarcina.

Dar, asa aproximativ, cat am putea avea maxim pe iesire?

Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/1618-functia-indeplinita-de-schema/page/2/#findComment-16833

SCHEMA ESTE INCOMPETA (LIPSESC REFERINTA DE TENSIUNE SI DIVIZORUL POTETIOMETRIC DE LA IESIRE)

Ai dreptate in ce priveste divizorul de tensiune care trebuie plasat in paralel cu iesirea.

Acest divizor are un rol important in functionarea corecta a schemei, el furnizeaza acea parte din tensiunea de iesire care impreuna cu tensiunea de referinta si amplificatorul de eroare fac sa functioneze corect mecanismul de stabilizare.

Divizorul in cazul de fata e format tocmai din cele 2 rezistente puse in alta parte in schema care l-a incurcat pe userul mariand (R3,R1).

In fine, schema corecta:

post-7-1235294636_thumb.png

Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/1618-functia-indeplinita-de-schema/page/2/#findComment-16839

el furnizeaza din tensiunea de iesire acea parte care impreuna cu tensiunea de referinta si amplificatorul de eroare

Cat va fi tensiunea stabilizata cu acest divizor?Tensiunea de cot 5,1V + tensiunea(de deschidere) BE+ caderea pe R220,poate gresesc.

Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/1618-functia-indeplinita-de-schema/page/2/#findComment-16842

...Tensiunea de cot 5,1V + tensiunea(de deschidere) BE+ caderea pe R220,poate gresesc.

Expresia tensiunii de iesire poate fi scrisa si ca suma celor 3 tensiuni mentionate.

Insa, in deducerea expresiei valorii tensiunii de iesire pe cam scris-o chiar in desenul postat ultima data, am luat in calcul nu caderea de tensiune pe R3 (rezistenta de 220R), ci caderea de tensiune pe R1 (rezistenta de 1K), pentru a fi mai vizibila diferenta dintre acea fractiune a tensiunii de iesire si tensiunea de referinta Vz (care este defapt semnalul de eroare ce va fi amplificat de T2-BC107: Vbe=KVo-Vz).

KVo este tocmai caderea de tensiune pe R1 (rezistenta de 1K), calculata cu regula divizorului si deci egala cu Vo(R1 / R1+R3),unde notam K= R1 / R1+R3. Cum aceasta cadere de tensiune se aplica direct intre baza lui T2 si masa, putem scrie KVo=Vbe+Vz.

Plecand de la asta, se ajunge la formula din desenul postat, adica Vo=(Vz+Vbe)(1/K)=(Vz+Vbe)[(R1+R3)/R1].

N-are rost sa mai intram in amanunte, cata vreme tema nu mai e de interes, dar se poate deduce destul de simplu ca rezistenta dinamica a acestui stabilzator e cu atat mai mica cu cat amplificarea celor 2 tranzistori e mai mare iar coeficientul K e mai apropiat de unitate, deci cu cat tensiunea de iesire Vo e mai apropiata de tensiunea de referinta Vz.

Plecand de la asta se poate ajunge la o schema in care una din rezistentele divizorului se inlocuieste cu o dioda zener a carei tensiune de cot sa fie egala cu Vo-Vref-Vbe, deci rezultand o varanta imbunatatita (am inteles ca una din cerintele proiectului era legata de imbunatatiri):

post-7-1235331302_thumb.png

Semireglabilul pus acolo e de valoare mica, si din el se poate face o ajustare fina a tensiunii de iesire, schema fiind tot un stabilizator de tensiune fixa.

Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/1618-functia-indeplinita-de-schema/page/2/#findComment-16858

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

• Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock