Sari la conținut

Probleme brum


Viperash

Postări Recomandate

Buna ziua si respect (sau seara depinde cand cititi mesajul meu )

 

 

Incerc sa imi fac un amplificator pt "sufletelul" meu. Problema este ca am pus mana pe un toroid care nu are toate tensiunile de care am nevoie. OK, pana aici totul e clar. Am bobinat acel toroid sau mai bine zis am adaugat inca o infasurare pt aplicatia suplimentara de care am nevoie... si bingo am tensiunea de care am nevoie.... dar.... doar o ramura, pt ca nu am avut destula "sarma" pt a doua ramura dar e tensiunea de care am nevoie. Acum... exista un artificiu din care poti sa scoti 2 tensiuni diferentiate cu masa comuna dintr-o singura infasurare, ideea e ca am un mare dar mare NENOROCIT de brum de retea... pe care am reusit sa il scot, partial , cu un "choke", doar ca el inca se aude dar foarte vag, imi provoaca o obsesie, nu am bucle de masa pt ca am refacut circuitul de alimentare si am refacut si traseul de masa de multe ori, binenteles cu internetul in fata, masa in stea , masa in 2 puncte, etc. Intrarea nu are cum sa intre in discutie pt ca brumul il am cu IN la masa. Dupa introducere, vine intrebarea... exista posibilitatea sa apara brumul din considerente mecanice ? (infasurarea e slaba, vibreaza infasurarea pe miez ) e o problema din punct de vedere electro-magnetic ?(ecranare) sau din punct de vedere al redresarii tensiunii alternative.

 

PS: Incerc sa fac un sistem 2.1

 

Voi atasa o imagine al toroidului doar cu infasurarea pe care am facut-o.

alimentareyr4.jpg

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Acum... exista un artificiu din care poti sa scoti 2 tensiuni diferentiate cu masa comuna dintr-o singura infasurare, ideea e ca am un mare dar mare NENOROCIT de brum de retea... pe care am reusit sa il scot, partial

Cu o singura infasurare se pot obtine doua tensiunii simetrice daca procedati ca in figura de mai jos:

alimentator_simplu.gif

In imaginea de mai sus, alimentarea C.I. 78XX/79XX se realizeaza prin intermediul a doua redresoare monoalternanta (unul pentru semialternanta pozitiva si altul pentru semialternanta negativa a tensiunii). Aceasta schema, se utilizeaza de regula, in alimentarea unor circuite care consuma putin (max.0,5A), asta datorita riplului destul de ridicat care faciliteaza oarecum o scadere mai mare a tensiunii redresate in sarcina. Dintr-un anumit punct de vedere, adica daca ne raportam la tensiunea de iesire a redresorului (+V, -V), acest mod de alimentare este de fapt un dublor de tensiune. Daca ne raportam fata de GND, alimentarea cu cele doua diode reprezinta doua redresoare monoalternanta cu filtraj capacitiv.

In schema prezentata mai sus, recomand obligatoriu conectarea in paralel cu fiecare dioda redresoare a unor capacitoare ceramice de 47nF. Valoare tensiunii redresate este max. 1,41*Us, unde Us este tensiunea efectiva a secundarului transformatorului. Tot datorita riplului ridicat, schema este potrivita mai degraba pentru incarcarea unor acumulatoare de capacitatii "reduse" decat pentru alimentarea unor preamplificatoare audio.

 

In concluzie, va recomand sa incercati sa bobinati transformatorul cu doua infasurari identice secundare. E cel mai bun sfat.

 

exista posibilitatea sa apara brumul din considerente mecanice ? (infasurarea e slaba, vibreaza infasurarea pe miez ) e o problema din punct de vedere electro-magnetic ?(ecranare) sau din punct de vedere al redresarii tensiunii alternative.

Exista acesta posibilitate doar daca transformatorul este realizat din tole E+I, 2U (cu miezul strans insuficient de bine) si inexistenta in cazul alimentarii circuitelor prin intermediul unor transformatoare toroidale.

 

Totusi, nu ar fi rau sa postati o imagine cu montajul realizat!

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 2 months later...

Ce frecventa are brumul? 50 sau 100 Hz ?

Daca-i 50Hz este de la transformator respectiv inainte de redresarea dubla .Daca este 100Hz este de dup redresare .La o simpla auditie te poate pacali timbrul brumului .

 

Ca sa ai doua infasurari "identice" se poate incerca sa bobinezi cu doua fire deodata .Dar nu cred ca din acesta cauza apare brum, doar tensiunile pot diferi usor ce de obicei nici nu este problema daca tensiunea este mai mare din care dupa stabilizare ai tensiuni exacte si filtrate suplimentar .

 

Condensatorul de filtraj este OK ?

 

Deconectati de la circuitul comun aceasta parte de circuit si incercati sa vedeti daca brumul nu exista de cand lumea si nu ati fost atent pana acum.

 

La ce serveste aceasta sursa in plus? Oricum se poate incerca mutarea usoara a firului de masa pana se gaseste un punct optim unde nu se aude brumul.

In rest conteaza si cablarea in restul circuitului.

Editat de mmc^2
Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

    • Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock