Sari la conținut

Sfat pentru finalizare amplificator cu FET 200


Postări Recomandate

Salut pe tota lumea si La Multi Ani. Sint nou in domeniu si pe acest forum si de aceia indraznesc sa va deranjez cu citeva intrebari. Am vazut ca DONPETRU s-a referit la fiabilitatea kiturilor FET100,200,400 si il rog sa ma ajute si pe mine. Am doua kituri FET200 si un preamplificator UHER VG 805 si as vre sa fac un amplificator. Cum pot sau ce ar trbui sa fac sa cresc fiabilitatea montajului ? Detin un traf. toroidal 2*25-35v 300w si un redresor pentru el de 10A si 22000mf pe fiecare ramura. Mentionez ca nu am nevoie de puterea maxima si ma intereseaza mai mult fiabilitatea si calitatea sunetului. Multumesc anticipat.

Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/1597-sfat-pentru-finalizare-amplificator-cu-fet-200/
Distribuie pe alte site-uri

Cum pot sau ce ar trbui sa fac sa cresc fiabilitatea montajului ?

Fiabilitatea unui montaj electronic este direct proportionala cu calitatea componentelor utilizate (inclusiv fludor), experienta celui care a proiectat schema (implicit proiectat si executat cablajul) si monteaza componentele electronice pe cablaj.

 

Din pacate in Romania sunt comercializate "chiciuri" si foarte putine componente de calitate. Nu degeaba, din anumite considerente pe care le-am spus si cu alta ocazie, am decis reproiectarea schemei MX. Sa stiti, sunt nenumarate scheme de amplificatoare audio pe internet, unele sunt chiar produse in serie sub forma de kit, dar asta nu inseamna ca toate indeplinesc cerintele de calitate. In ce sens spun asta, nu stiu cati electronisti amatori din Romania sau din lume, pot sa fac un amplificator audio cu niste kituri (confectionate sau cumparate), sa le vanda si sa spuna cumparatorului: "garantez acest amplificator audio X ani". Foarte multe scheme de pe internet au mici neajunsuri. Multi cred ca daca o schema functioneaza "din prima" si chiar bine, chiar este o schema buna. Dar nu este chiar asa! Un amplificator audio trebuie creat sa reziste in sarcina nominala si suprasarcini de lunga sau scurt durata un timp definit (de regula min. 12 ore) ca sa poata fi incadrat ca amplificator audio PRO. Unul Hi-Fi "de casa" (mimim 6 ore). Afirmatiile care le-am facut candva, le-am facut vizand acest punct de vedere, pe care l-am mentionat anterior.

 

Incercati totusi sa acordati o atentie si "carcasei" amplificatorului. Cutia sau carcasa face tot pretul, daca pe viitor sunteti decis sa vindeti acest amplificator. Mai putin conteaza daca un amplificator audio are in etajul de intrare generator de curent constant, deoarece cine cumpara un amplificator audio il intereseaza in primul rand sa fie ieftin, fiabil si "sa se auda bine".

 

Asa cum am mentionat in prima propozitie din acest post, fiabilitatea unui amplificator audio este mult influentata de calitatea componentelor electronice utilizate, o dimensionare corecta a radiatorului (un management corect a regimului termic) si mai putin de faptul daca sursa amplificatorului are transformator de 200W si nu de 300W. Oricum, fiabilitatea ca notiune in sine trebuie sa faca un compromis intre pret si calitatea sunetului a amplificatorului.

 

In fine, va recomand sa meditati la cele spuse mai sus si sa postati precizand cu exactitate (chiar ar fi indicat sa postati si niste imaginii) componentele care le aveti, si daca veti avea rabdarea, vom trasa si concluziile de rigoare: fiabilistice si calitatea sunetului.

Multumesc foarte mult pentru raspuns. Eu am putina experienta in electronica si de aceia m-am grabit sa achizitionez acele kituri. Acum am inteles ca totus cele mai bune montaje sint facute de entuziasti-ca cei de pe acest forum-punind calitatea pe primul loc. Am sa urmez sfatul primit si am sa revin peste citeva zile cu date mai precise. Imi cer scuze anticipat daca am folosit forumul in mod necorespunzator dar inca nu sint familiarizat cu modul acesta de comunicare. Am oarecare virsta si nu pre ma impac cu tehnica moderna(am fost exclus de pe alt forum pentru ca am fost nerabdator si nu am stiut sa micsorez poze). Inca o data multumesc.

Transformatorul are 2*35V~ cu prize la 25V iar radiatorul are aripioare verticale 260*100*45mm cu baza groasa de 10mm. As putea pune un divizor rezistiv la intrare pentru a folosi doar jumatate din putere ?

post-3311-1230884967_thumb.jpg

Nu trebuie sa conectati nici un divizor la intrare. Va trebuie neparat sa realizati un preamplificator audio a carui amplificare sa o faceti reglabila. Astfel, veti putea stabili o sensibilitate optima pe intrarea etajelor amplificare. Ati putea realiza schema de preamplificator audio prezentata aici (a se vedea ultimul post):

http://www.forum.tehnium-azi.ro/kituri_ele...html#entry15360

 

Radiatorul este potrivit. Sper ca aveti doua bucati ?

Multumesc mult pentru amabilitatea de a ma ajuta. Preamplificatorul recomandat am sa-l fac saptamina viitoare cind se deschid magazinele cu piese. Mai am doua intrebari: Ce potentiometru sa folosesc intre preamplificatorul pe care o sa-l fac si kit ? Pot folosi in loc de vasilina siliconica vasilina pe care o pun intre cooler si procesor la PC petru a prinde finalii pe radiator ? Si da am doua radiatoare ca cel de mai sus. Am sa revin dupa ce termin de asamblat blocul amplificator. Multumesc domnule donpetru pentru ca a-ti avut rabdare cu mine.

Ce potentiometru sa folosesc intre preamplificatorul pe care o sa-l fac si kit ?

Potentiometru stereo liniar de 100K sau doua potentiometre "mono" de 100K, depinde cum doriti sa realizati reglajul de volum: separat pe fiecare canal sau nu.

 

Pot folosi in loc de vasilina siliconica vasilina pe care o pun intre cooler si procesor la PC petru a prinde finalii pe radiator ?

Daca mi-aduc bine aminte e vorba de acelasi tip de pasta siliconica, deci se poate folosi.

  • 4 weeks later...

Mai intii imi cer scuze pentru intirziere dar am fost ocupat cu alte probleme. Am terminat de facut amplificatorul si in general sint multumit de el. Totus nu se aude asa cum m-am asteptat. Nu stiu daca am gresit pe undeva sau calitatea boxelor lasa de dorit sau preamplificatorul nu este prea performant. Probabil am sa astept pina ce d-nul.Donpetru va finaliza kiturile cu FETuri si am sa cumpar 2 bucati cu p=200w/8 ohm.

Mai intii imi cer scuze pentru intirziere dar am fost ocupat cu alte probleme. Am terminat de facut amplificatorul si in general sint multumit de el. Totus nu se aude asa cum m-am asteptat. Nu stiu daca am gresit pe undeva sau calitatea boxelor lasa de dorit sau preamplificatorul nu este prea performant. Probabil am sa astept pina ce d-nul.Donpetru va finaliza kiturile cu FETuri si am sa cumpar 2 bucati cu p=200w/8 ohm.

 

Buna ! Nu ramaneti dezamagit , va pot spune din experienta proprie ca , cu cat creste puterea la amplificator cu atat sant sanse mai mari sa nu se auda cum trebe , sfatul meu este sa incercati puteri mai mici , tot cu fet-uri sau integrate , nici intr-un caz cu tranzistori bipolari care va vor da mari batai de cap daca nu ii imperecheati cum trebuie !

Bafta ! :)

Domnul Barbos multumesc pentru incurajare. De fapt eu nu alerg dupa puteri mari si nici nu vreau sa fac ceva pentru vinzare. Nu am vrut decit sa incerc cea ce am auzit toata viata: Un final audio cu MOS-FET se aude mult mai bine decit celelalte-aproape ca cel pe tuburi. Poate lipsa de experienta si-a spus cuvintul si nu am reusit sa pun laolalta toate componentele care sa-mi dea satisfactie. Am sa caut sa realizez ceva mic dar de buna calitate sa pot inlocui etajele finale cu STKuri din amlificatorul AIWA de 2*50w/8 ohm pe cate il detin. Poate aveti vreo sugestie ? Am postat la depanari. Va multumesc inca odata.

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

    • Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock