Sari la conținut

Generator semnal xr 2206

Postări Recomandate

Am realizat un generator de semnal cu circuitul xr 2206.

Schema pe care am folosit-o este cea de pe datasheetul integratului, mai exact figura 12, unde scrie Minimum Harmonic Distorsion.

Initial vroiam sa incerc schema cu cele 3 becuri in serie... dar am vazut ca terbuia sa astepti cam o ora pana cand putea sa functioneze relativ bine, trebuiau sa se incalzeasca becurile.

Si circuitul asta e destul de sensibil la temperatura, daca suflu spre el sare frecventa, si dupa vre-o 20 sec revine la normal.... amplitudinea ramane constanta cat de cat.

As avea o intrebare... Ca sa folosesc FSK-ul, figura 13(circuitu), ar trebui sa conectez unde scrie frequency sweep( figura 10) o tensiune de 12 V, iar prin divizorul sa aplic o tensiune de 3V la bornele circuitului??? Sau acolo la frequency sweep terbuie altceva??

Nu am realizat nici un alt tip de generator de semnal, da sunt multumit de asta. Vroiam sa vad daca intrarea de pe placa de sunet este cumva atenuata la frecvente joase.

http://www.datasheetcatalog.com/datasheets.../2/XR2206.shtml

O sa pun si o poza cu circuitul care momentan este pe cablaj de test.

Editat de NAVRAS
Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/1586-generator-semnal-xr-2206/
Distribuie pe alte site-uri

Sau acolo la frequency sweep terbuie altceva?

Din ce vad eu,acolo se regleaza frecventa,cu un rezistor fix,sau variabil,in functie de aplcatie.Aceasta este o schema de generator cu XR2206.

post-9-1230290647_thumb.jpg

Editat de miron1947
Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/1586-generator-semnal-xr-2206/#findComment-15303

Am realizat un generator de semnal cu circuitul xr 2206.

Schema pe care am folosit-o este cea de pe datasheetul integratului, mai exact figura 12, unde scrie Minimum Harmonic Distorsion.

Initial vroiam sa incerc schema cu cele 3 becuri in serie... dar am vazut ca terbuia sa astepti cam o ora pana cand putea sa functioneze relativ bine, trebuiau sa se incalzeasca becurile.

Si circuitul asta e destul de sensibil la temperatura, daca suflu spre el sare frecventa, si dupa vre-o 20 sec revine la normal.... amplitudinea ramane constanta cat de cat.

As avea o intrebare... Ca sa folosesc FSK-ul, figura 13(circuitu), ar trebui sa conectez unde scrie frequency sweep( figura 10) o tensiune de 12 V, iar prin divizorul sa aplic o tensiune de 3V la bornele circuitului??? Sau acolo la frequency sweep terbuie altceva??

Nu am realizat nici un alt tip de generator de semnal, da sunt multumit de asta. Vroiam sa vad daca intrarea de pe placa de sunet este cumva atenuata la frecvente joase.

http://www.datasheetcatalog.com/datasheets.../2/XR2206.shtml

O sa pun si o poza cu circuitul care momentan este pe cablaj de test.

Schemele din fig.12 si 13 din datasheet sunt scheme "de principiu", cu cerinte "minimale". Mai bine realizati schema postata de dl.miron1947. Oricum, dupa realizarea practica a generatorului, PCB-ul acestuia trebuie ecranat si protejat pentru protectie la variatii marii ale temperaturii mediului ambiant si la campuri electromagnetice externe pertubatorii.

FSK = Frequency Shift Keying reprezinta un mod de transmisie a unui semnal analogic (numita si purtatoare) asemenea Amplitude Shift Keying (ASK) sau Phase Shift Keying (PSK). Purtătoarea poate fi modulată analogic de mai multe subpurtătoare, fiecare modulată digital sau analogic. Acest FSK se utilizeaza din motive de reducere a spectrului ocupat de semnal. Foarte probabil ca circuitul prezentat in figura 13 sa permita corectia frecventei si amplitudinii pe baza unui semnal FSK provenit de la un circuit de receptie. Deci, nu prea vad rostul utilizarii circuitului din figura 13 !!!

Nu prea inteleg de ce spuneti ca sunteti multumit de generatorul de semnal atat timp cat frecventa de iesire a acestui variaza puternic cu temperatura !

Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/1586-generator-semnal-xr-2206/#findComment-15317

• 1 month later...

Am fost cam ocupat si nu am mai putut sa intru pe forum.

In legatura cu pretul, a costat 14 ron:).

Deja am realizat generatorul cu schema din datasheetul lui, nu pot sa spun ca sunt foarte multumit.

Tinand cont ca l-am facut pe o placa test cu linii de fludor intre componente, o sa realizez al doilea circuit cu schema domnului miron.

Nu o sa pun acu poze cu circuitul pe care il am pentru ca... nu e cine stie ce. Cand il termin pe al doilea atunci il pun intr-o cutie si fac si poze.

P.S. Mai am un examen de dat si scap si eu de sesiune. Am avut pana acu 8 examene. De la jumatatea semestrului nu am mai facut nimic altceva decat teme, referate, proiecte, culminand cu ziua de azi in care am avut de dat 2 examene.

Editat de NAVRAS
Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/1586-generator-semnal-xr-2206/#findComment-16448

• 9 years later...

@prog,  Ce este cu link-ul ?!

Am citit topicul si pe tot forumul unde mai e cate ceva despre XR2206 si generatoare in general.

Trecem peste faza cu datasheet si schemele simple rezultate din acesta.

Am scris: de laborator ; atat cat poate el!

Nu faceti trimiteri la cumparat China sau Epsicom Craiova (e bun la ceva:  kit-ul de acolo in piese, XR+comutatorii+ce mai e.... , cumperi XR-ul la juma de pret fata de Adelaida, tot ... Craiova  )

@Nardu

Editat de Nardu
Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/1586-generator-semnal-xr-2206/#findComment-75332

Sunt in posesia (de mult timp ...It's a fare away!...) a 2 buc circuite dedicate Exar XR2206 si vreau sa construiesc un Generator de semnal (functii) de laborator.

Ce sfaturi imi dati, propuneri schema?

@Nardu

Si eu am XR205(4MHz) si ICL8038(300KHz). Cu circuitul ICL8038 am construit un generator de laborator pina la 100KHz ca in poza.

Click pentru marire.

post-24607-0-27139600-1531218635.jpg

Generatorul are 2 iesiri, una in 400 ohmi pentru sinusoida si celalta dreptunghiulara cu nivel TTL sau CMOS folosita si pentru masurarea

frecventei cu un frecventmetru. Mi-a fost de mare ajutor pe parcursul a circa 30 de ani si nu s-a defectat niciodata.

Un generator de laborator trebuie calibrat ca nivel de iesire si frecventa. Generatorul construit de mine are la iesire un atenuator decadic

calibrat in trepte, 2mVvv, 20mVvv, 200mVvv si 2Vvv, dar nu are frecventmetru intern, deasemenea nu are sistem de baleiaj al frecventei

pentru determinarea caracteristicii de frecventa al unui aparat, filtru sau amplificator.

Schema la care faceti referire este urmatoarea. Click pentru marire.

post-24607-0-07584200-1531218659.png

Pentru imbunatatire, ar trebui folosit sistemul de variatie liniara a frecventei, luat din prima schema din topic si adaugat un atenuator calibrat.

Deasemenea si o iesire separata cu semnal dreptunghiular de circa 5V in 50 ohmi este utila.

Este usor de desenat scheme, dar infinit mai greu de construit si zic infinit deoarece poate nu va fi realizat niciodata.

Ceva mai usor decit realizarea de circuite imprimate, de lipit piese si experimentat fizic, este simularea generatorului cu XR2206

pina la obtinerea performantelor dorite. Sunt multe reglaje la acest generator cu circuitul XR2206 si unele necesita aparatura de masura, 

osciloscop si eventual un distorsiometru.

@gsabac 

Editat de gsabac
  • Like 1
Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/1586-generator-semnal-xr-2206/#findComment-75337

Nu am citit sau auzit nicaieri sa se zbata cineva sa construiasca un generator de semnal cu THD redus pe iesire, dar amplificatoare audio da! Curios, nu! 

Distorsiunile armonice si de intermodulatie ar trebui sa fie un criteriu principal la alegerea unui generator de semnal de o anumita banda de frecventa.

• Like 1
Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/1586-generator-semnal-xr-2206/#findComment-75344

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

• Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.

• Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock