Sari la conținut

Probleme cu un HDD SATA II

donpetru

Postări Recomandate

Mi-am cumparat de curand un HDD de 320Gb pe SATA II. Placa de baza este Asus A7V880, mai exact aceasta:

http://www.asus.com/products.aspx?l1=3&amp...amp;modelmenu=1

Pe langa HDD-ul asta de 320Gb mai am unul de 80Gb pe IDE. Dupa ce am instalat un driver VIA Raid Tool special pentru suport SATA sistemul PC nu imi vede noul HDD. Mentionez ca noul HDD-ul este acesta:

http://www.westerndigital.com/en/products/...asp?DriveID=299

Ma intreb totusi daca nu exista ceva problema cu un HDD pe Serial ATA si unul pe IDE. Din cate m-am interesat nu ar trebuii sa fie. Deci, cum as putea sa fac sa vada sistemul noul HDD ? Ma gandeam daca nu cumva trebuie sa pun vreun jumper pe noul HDD, totusi producatorul nu l-a dotat cu asa ceva. HDD-ul de 80Gb are un jumper in dreptul piniilor "CS", langa master, respectiv Slave ? Ceva ideii ? Sa-i montez un jumper si HDD-ului de 320Gb pe Serial ATA, daca da: unde ? Pe carcasa HDD-ul S-ATA scrie ceva de genul: pinul 3 si 4 Power-On/stanby. Ce poate sa insemne ? Totusi, din documentatia producatorului reiese ca nu este obligatoriu montarea acelui jumper. Nici eu nu stiu ce sa mai cred !!! :cry:

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

in primul rand acea placa de baza nu suporta SATA versiunea 2. are incorporata interfata SATA 1 care, de fapt, a fost un experiment. experiment necesat pentru dezvoltarea versiunii finale...si anume SATA2.

in al 2-lea rand undeva prin bios-ul placi trebuie sa existe niste optiuni referitoare la controlerul sata, si anume cum sa vada sistemul de operare hardiscul. fie ca un harddisk pe ata, sau sata.

in alta ordine de idei se pune problema daca in bios-ul placii harddiskul este recunoscut.

tind sa cred insa ca totul provine de la placa de baza. controlerul sata2 contine alti algoritmi, deci alt sistem de codare a bitilor de transmisie/receptie.

in teorie, SATA 1,2 si 3 sunt niste USB-uri mult mai rapide.

recomandare: ia-ti un adaptor PCI pentru SATA2 si incearca-l. acest adaptor va avea bios-ul propriu. dezavantajul acestei solutii este viteza net inferioara de citire/scriere a hardiskului fata de un controler embbeded.

juperii au fost eliminati de pe noua generatie de hardiskuri tocmai pentru a inlatura necesitatea setarii in momentul modificarii ordinii harddiskurilor.

acel jumper CS semnifica Cable Select, adica selectarea prioritatii hdd-ului se face in functie de pozitia sa pe magistrala de date. in capat Masterul, la mijloc Slave-ul.

Link spre comentariu

in primul rand acea placa de baza nu suporta SATA versiunea 2. are incorporata interfata SATA 1 care, de fapt, a fost un experiment. experiment necesat pentru dezvoltarea versiunii finale...si anume SATA2.

Oricum, nu cred ca asta sa fie problema decisiva, in ce sens. Am inteles ca SATA2 este compatibil cu SATA1 si nu aici ar fi problema. O alta problema descoperita de curand este faptul ca nu vrea sa mi se instaleze driver-ul VIA Serial ATA RAID Controller Driver. Daca se instaleaza imi apare in Device Manager in dreptul componentei respectice un semn de exclamatie iar dupa instalare un mesaj de genul ca noul hardware instalat poate sa nu functioneze corect. Deci, a mai aparut o problema legata de instalarea acestui controler si apoi daca hardisk-ul este SATA1 sau SATA2. Din cate am inteles trebuie sa fie compatibil deoarece e ca la USB-uri sau poate gresesc. Lucru asta mi-au spus nu in singur om, ci mai multi oameni care se ocupa de ansamblat PC-uri pe la firme. Acum tind sa cred ca problema este de la driver-ul de SATA a placii de baza.

n al 2-lea rand undeva prin bios-ul placi trebuie sa existe niste optiuni referitoare la controlerul sata, si anume cum sa vada sistemul de operare hardiscul. fie ca un harddisk pe ata, sau sata.

In bios am umblat dar acolo mi se afiseaza doar IDE (Master & Slave). Numai cand incerc instalarea acelui driver VIA Raid... si zice ca nu s-a instalat dar in Device Manager imi apare cu semn de exclamatie, dau restart la PC, cand mi se booteaza sistemul de operare in MS-DOS imi apare Serial ATA port 1 si port 2, dar "no device", chiar daca conectasem HDD-ul. Totusi, aici tind sa cred ca nu ar fi problema de compatibilitate ci mai degraba de calitate driver SATA. Sau poate ma insel eu !!!

recomandare: ia-ti un adaptor PCI pentru SATA2 si incearca-l. acest adaptor va avea bios-ul propriu. dezavantajul acestei solutii este viteza net inferioara de citire/scriere a hardiskului fata de un controler embbeded.

Mda, ar fi o solutie. Totusi vrei sa spui ca o sa am viteza inferioara de transfer a datelor fata de ATA100 sau IDE ???

Link spre comentariu

repet: sunt compatibile ca mufe, insa nu si la comenzi. de asta pe placile de genratie mai noua vei gasit 3 seturi a cate doua mufe sata, sata2 si sata3 pe placa de baza. fiecare cu comanda proprie.

tocmai din cauza acelui driver sata1 are aprobleme. initial pe sata s-a dorit un plug&play. acest P&P exista de la sata2 in sus. pt sata 1 nu exista, ci se bazeaza pe un driver.

exista un "WD Compatibility Summary" pe situl celor de la WD. in acea lista nu figureaza southbridge-ul tau. figureaza VT8237R pe un Abit si VT8251 pe Asus A8V, iar placa ta de baza este dotata cu VT8237

pe multe forumuri am vazut ca exista un jumper pe unele hdd-uri WD prin care se schimba tipul de interfata de la sata2-3 la sata1. daca gasesti acest jumper pe hdd schimba-l si poate il va recunoaste.

din cate zici, tie nu-ti vede hardul deloc in bios. iar daca bios-ul nu-l vede, cum sa-l vada SO?

te cred ca ai vorbit cu multi, poate stiu oamenii, insa daca ei asa procedeaza cu sistemele care le vand, atunci nici nu ma mira calitatea proasta a calculatoarelor vandute de 90% din firme.

nu am timp de cautat acum sa-ti dau documentatie.

daca eram in acelas oras te-as fi ajutat cu placere.

joaca-te cu el pana il vede bios-ul. apoi windows-ul.

fa-i update de bios placii.

Link spre comentariu

joaca-te cu el pana il vede bios-ul. apoi windows-ul.

fa-i update de bios placii.

"Am sa ma joc". Update la BIOS ??? Nu am facut in viata mea. :D

Am gasit pe un alt forum aceeasi problema. Se pare ca nu este de la HDD ci tot de la controller-ul placii de baza pe SATA. Totusi, user-ul care a pus problema pe forum a spus in final ca s-a rezolvat fara nici un jumper pe HDD. Nu am stat sa analizez mai in amanuntit situatia. Uitati discutia:

http://www.tomshardware.co.uk/forum/184789...ning-sata1-mode

Link spre comentariu

Am avut aceeasi problema cu un calculator care avea un HDD sata, initial cand am incercat sa conectez un alt HDD pe IDE nu l-a vazut. Problema am rezolvat-o prin mutarea jumper-ilor de HDD-ul IDE. Update-ul la BIOS este o chestie destul de spinoasa, eu nu as incerca decat in ultima instanta.

Link spre comentariu

Tocmai am venit de la "firma de la care am cumparat HDD-ul". S-a rezolvat, nu mi-a trebuit nici placa de adaptare asa cum spunea piglett, nici sa fac update la Bios. Problema a fost in driver-ul controller-ului SATA pe care initial il instalasem si eu dar nu a mers. De ce nu a mers, pentru ca trebuia un jumper pe hard-ul cu SATA II, jumper pe care nu il aveam. Cu bunavointa celor de la firma in cauza s-a montat un jumper si s-a reinstalat VIA Serial ATA RAID Controller Driver. Cu putintica rabdare si "ceva efort" s-a remediat situatia. Bine ca nu am am facut update la BIOS. Cand le-am spus celor de la firma de o astflel de idee mi-au ras simbolic pe sub nas... :roll:

In fine, daca credeti ca ar mai fi ceva de adogat de bine, daca nu consider topicul inchis. Oricum multumesc de idei, bune, rele cum au fost, intentia conteaza.

NUMAI BINE.

Link spre comentariu

• 1 year later...

Pe placa aceea de baza(socket A) acest hard va functiona la minim...max 50-60 MB/sec REALI la scriere...fata de 600 MB cat ar merge pe o placa socket AM2, fara jumperul acela, bineinteles.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

• Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock