Sari la conținut

Geotehnica - "stabilitate generala"

donpetru

Postări Recomandate

Poate v-ati intrebat de ce aceasta sectiune in forum si cat de importanta este ea in cadrul constructiilor civile si industriale?

Geotehnica studiaza unul dintre cele mai importante aspecte ale constructiilor si anume stabilitatea terenului pe care se executa constructia. Asa cum si in alte domenii exista etape premergatoare executiei, asa si in constructii geotehnica intervine cu algoritmi de calcul specifici a stabilitatii terenului si a constructiei pe teren. Un software dedicat unor astfel de aplicatii este LARIX (un preview am atasat mai jos):

LARIX.JPG

Totodata, acest topic vreau sa fie unul strict teoretic unde sa postam diferite documentatii de pe site-urile de profil. Absolventii Facultatii de Constructii sunt invitati sa ne impartaseasca din experienta lor si bineinteles anumite cursuri si notiuni utile care au legatura cu "Geotehnica".

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

• 3 years later...

Salutare,

Se pare ca nu este prea multa lume interesata de subiect desi este indispensabil pana la urma. Am cautat prin netul romanesc mai ales discutii in acest domeniu a celor care lucreaza si se lovesc de diverse probleme zi de zi, sau care au o pasiune pentru acest domeniu, dincolo de munca pe care trebuie sa o faca, si nu am gasit mare lucru, asa ca am hotarat sa scriu tot aici, chiar daca este un topic vechi, poate reusim totusi sa facem un schimb util de informatii si pareri.

Cat despre programe cu care se poate lucra in domeniu, sunt destul de multe, de la producatori din America pana in Asia, eu personal am ales sa lucrez cu unele dezvoltate de niste italieni dar care sunt traduse si in limba romana - Geostru se numeste firma si au destul de multe chestii interesante (cer scuze administratorului daca nu am voie sa postez numele firmei si ii dau astfel de lucru la sters - dar vazand ca s-a scris si despre alte programe si fara nicio intentie de promovare de ci doar ca o simpla informatie a celor care pot fi interesati, mi-am permis sa mentionez numele).

Link spre comentariu

• 1 year later...

Geotehnica, dupa programe, este usoara. Sunt o gramada (e drept mai mica) de programe geotehnice. Principala problema la geotehnica este aceea a nu se confunda geologia cu aceasta. Geologul poate sa-ti spuna de unde provine roca, din ce este alcatuita, etc. Geotehnicianul iti poate spune cu ce greutate (incarcare) poti sa incarci terenul pentru a respecta anumite conditii (tasari, deplasari etc.). Primul lucru important la geotehnica este culegerea datelor de pe teren (foraje, penetrari, locul unde se fac aceste incercari, informatii din zona - intreband localnicii si studiind constructiile mai vechi, etc.). Din pacate, la noi in tara (ro) se fac aceste lucruri (si nu numai) de mantuiala. Un alt lucru important este experienta geotehnicianului. Uilizarea programelor este corecta doar cu indeplinirea celor de mai sus. Normal ca toate acestea costa mai mult decat un studiu de geolog. Dar, din propria experienta, studiul ieftin duce la cheltuieli ulterioare mari. Multi ati vazut case crapate, drumuri cu gropi,etc. Raspunsul unui geolog sau "meserias" este in general "Ce sa-i faci, s-a lasat pamantul!". Total adevarat, dar problema este ca s-a lasat pentru ca a fost incarcat necorespunzator pentru ca s-au facut studii geo proaste. O alta problema la romani sunt normativele, care sunt toate teoretice. Un inginer trebuie sa dea solutia optima dpdv financiar si tehnic. Cred ca m-am intins cam mult. Daca va intereseaza continuari, solicitati-le.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

• Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock