Sari la conținut

proiect facultate

Postări Recomandate

Salut. Sunt student in anul 3 la Facultatea de Electronica si cu toate astea nu am creat nimic care sa aibe legatura cu electronica aplicata pana in prezent. Oportunitatea a venit in cadrul unui proiect de la facultate. Astfel m-am gandit sa incep cu o aplicatie relativ simpla: orga de lumini cu LEDuri. Am gasit pe Internet o gramada de scheme pentru asa ceva insa vreau sa fie ceva gandit si de mine nu doar copiat. Intr-unul din atasamente este atasata schema bloc la care m-am gandit.

-> detectorul de semnal: verifica daca exista semnal la intrare la un moment dat iar daca nu exista alimenteaza reteaua 5 de LEDuri; daca exista semnal se opreste alimentarea retelei 5 (daca a existat anterior) si se trece mai departe. Practic o sa am 10 LEDuri care o-r sa fie aprinse cat timp nu exista semnal la intrare ce se vor stinge la aplicarea unui semnal audio.

-> retelele de LEDuri sunt formate din 10 LED si o rezistenta specifica fiecarei retele.

-> filtrele sunt de tipul celor din cel de-al doilea atasament: I FTJ; II FTS; III FTB

Unde am nevoie de o mana de ajutor:

-> in ce benzi de frecventa trebuie sa fac sa functioneze filtrele?

-> existand mai multe tipuri de muzica pe lumea asta as vrea sa fac filtrele reglabile astfel incat sa pot sa reglez benzile de frecventa convenabil in functie de melodie pentru a nu avea ori toate LEDurile aprinse ori toate majoritatea stinse. cum pot sa fac aceste reglaje de frecvente astfel incat un utilizator care foloseste proiectul final sa poata seta aceste frecvente conevnabil si usor?

-> un coleg de-al meu a venit cu ideea ca in loc ca pe perioada cat timp LEDurile sa stea mereu aprinse, acestea sa aibe un efect stroboscopic.

-> cam cat ar trebui sa scoata sursa de alimentare pentru a alimenta un astfel de circuit

-> ce fel de amplificator ar trebui sa folosesc pentru ca, din nou, am gasit o gramada de scheme pentru amplificatoare audio

Credeti ca este posibil ca pana de Craciun sa pot termina acest proiect si in varianta teoretica cat si practica?

Multumesc.

post-2758-1226684806_thumb.jpg

post-2758-1226684817_thumb.jpg

Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/1474-proiect-facultate/
Distribuie pe alte site-uri

Pentru un asemenea proiect iti trebuie multa rabdare... ca sa pui la punct un calcul. scratch_one-s_head.gif Cel putin o zi poti pierde pe asta, inclusiv redactare. blink.gif

Hai sa-ti dau cateva idei: pardon.gif

De preferat, filtrele trebuie sa fie de tip trece banda si sa reproduca un anumit domeniu de frecventa a spectrului sonor. Spre exemplu, primul filtrul poate reproduce 50...500Hz, al doilea 1khz...3KHz, al treilea: 5kHz...8kHzz si ultimul 10kHz... 15kHz sau ai putea proiecta filtrele astfel incat primele doua filtre sa reproduca domenii de frecventa sub 1kHz. De asemenea, daca tot ai spus mai sus ca nu toate melodille poate sa functioneze corect pe orga de luminii, poti sa prevezi un reglaj a latimii domeniului de frecventa a filtrelor trece banda pentru fiecare filtru in parte.

-> un coleg de-al meu a venit cu ideea ca in loc ca pe perioada cat timp LEDurile sa stea mereu aprinse, acestea sa aibe un efect stroboscopic.

Nu e rea ideea deloc! Problema e ca sa faci lucru asta trebui sa cuplezi pe intrarea orgai de luminii un circuit care sa faca asta. Acest circuit l-ai putea face sa se cupleze pe intrarea orgai de luminii daca timp de 30sec. nu este prezent pe intrarea acesteia nici un semnal de audiofrecventa.

-> cam cat ar trebui sa scoata sursa de alimentare pentru a alimenta un astfel de circuit

Asta poti sa afli de abia dupa ce proiectezi 100% circuitului si ii calculezi consumul.

-> ce fel de amplificator ar trebui sa folosesc pentru ca, din nou, am gasit o gramada de scheme pentru amplificatoare audio

In astfel de aplicatii un amplificator simplu cu unu sau doua tranzistoare este suficient. Hei, eu nu i-as spune chiar amplificator..... e un fel de preamplificator. of.gif Un exemplu de proiect a fost prezentat de admin in paginile revistei Tehium Azi, vezi aici:

http://www.tehnium-azi.ro/readarticle.php?article_id=1

Uite, m-am jucat putin cu MultiSim si iata ce a iesit - orga de luminii in toata regula, asa cum vrei tu :biggrin:

Orga_de_lumini_cu_LED_uri_4_canale.pdf

Nu am mai refacut numerotarea componentelor din lipsa de timp dar ca idee, aceasta orga, este cam ce trebuie sa faci in proiectul tau. Am montat 12 leduri si nu 10 si din considerente de distributie egala a puterii pe ramuri. Cum vi se pare schema, ce-i drept, facuta cam la repezeala ????? :cool:

Credeti ca este posibil ca pana de Craciun sa pot termina acest proiect si in varianta teoretica cat si practica?

Este posibil sa termini lucrarea asta dar iti trebuie multa dorinta de studiu si perseverenta. Succes.

Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/1474-proiect-facultate/#findComment-14236

• 2 weeks later...

Multumesc mult pentru scheme.

Pe schema pe care mi-ati dat-o, preamplificatorul se pune inainte sau dupa volumul general? Banuiesc ca imediat ce intra semnalul trebuie amplificat. Pe aceeasi schema nu am recunoscut blocurile care fac filtrarea semnalului scratch_one-s_head.gif pentru ca vreau sa fac un reglaj fin/brut a benzilor de frecventa si ma gandeam sa pun un potentiometru si in functie de rezistenta sa, utilizatorul sa poata sa-si dea seama cam in ce banda de frecventa se afla (pentru a rezolva treaba cu genurile diferite de muzica).

Pentru asa numitul detector de semnal ma gandeam sa folosesc un banal tranzistor care sa fie legat si la sursa de alimentare si la intrarea semnalului. In regim de semnal audio = 0 tranzistorul sa fie in regim normal si sa aprinda reteaua de LEDuri corespunzatoare iar cand am semnal audio acesta sa intre in blocare si reteaua sa se stinga.

Cred ca o sa renunt la propunerea colegului meu cu efectul stroboscopic pentru ca toata documentatia pe care am gasit-o este numai pe tema creearii unui stroboscop stand-alone. Sau nu am cautat eu suficient? blink.gif

scuzati raspunsul atat de intarziat dar fiind mijlocul semestrului am fost cam ocupat cu examene.

Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/1474-proiect-facultate/#findComment-14498

• 4 weeks later...

am si eu un proiect de facur un radioreceptor fm stereo cu integrate,am un model mai vechi cu integate de la iprs baneasa m-ar putea ajuta cineva cu niste cablaje cu bm3189 si ba758 decodor stereo,si o simulare in multisim a schemelor electronice am eu schemele.olarudoru@yahoo.com

Pentru un asemenea proiect iti trebuie multa rabdare... ca sa pui la punct un calcul. scratch_one-s_head.gif Cel putin o zi poti pierde pe asta, inclusiv redactare. blink.gif

Hai sa-ti dau cateva idei: pardon.gif

De preferat, filtrele trebuie sa fie de tip trece banda si sa reproduca un anumit domeniu de frecventa a spectrului sonor. Spre exemplu, primul filtrul poate reproduce 50...500Hz, al doilea 1khz...3KHz, al treilea: 5kHz...8kHzz si ultimul 10kHz... 15kHz sau ai putea proiecta filtrele astfel incat primele doua filtre sa reproduca domenii de frecventa sub 1kHz. De asemenea, daca tot ai spus mai sus ca nu toate melodille poate sa functioneze corect pe orga de luminii, poti sa prevezi un reglaj a latimii domeniului de frecventa a filtrelor trece banda pentru fiecare filtru in parte.

Nu e rea ideea deloc! Problema e ca sa faci lucru asta trebui sa cuplezi pe intrarea orgai de luminii un circuit care sa faca asta. Acest circuit l-ai putea face sa se cupleze pe intrarea orgai de luminii daca timp de 30sec. nu este prezent pe intrarea acesteia nici un semnal de audiofrecventa.

Asta poti sa afli de abia dupa ce proiectezi 100% circuitului si ii calculezi consumul.

In astfel de aplicatii un amplificator simplu cu unu sau doua tranzistoare este suficient. Hei, eu nu i-as spune chiar amplificator..... e un fel de preamplificator. of.gif Un exemplu de proiect a fost prezentat de admin in paginile revistei Tehium Azi, vezi aici:

http://www.tehnium-azi.ro/readarticle.php?article_id=1

Uite, m-am jucat putin cu MultiSim si iata ce a iesit - orga de luminii in toata regula, asa cum vrei tu thstealth.gif

Orga_de_lumini_cu_LED_uri_4_canale.pdf

Nu am mai refacut numerotarea componentelor din lipsa de timp dar ca idee, aceasta orga, este cam ce trebuie sa faci in proiectul tau. Am montat 12 leduri si nu 10 si din considerente de distributie egala a puterii pe ramuri. Cum vi se pare schema, ce-i drept, facuta cam la repezeala ????? smoking.gif

Este posibil sa termini lucrarea asta dar iti trebuie multa dorinta de studiu si perseverenta. Succes.

am si eu niste scheme de simulat in multisim se poate sa ma ajutati si pe mine.

Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/1474-proiect-facultate/#findComment-15206

poti sa ma ajuti da-mi adresa de mail si iti trimit schemele

ok..pai adresa este: edy_mertz@yahoo.com...problema e urmatoarea: despre ce scheme e vorba?,ce fel de rezultate vrei sa obtii in urma simularii? adica ce grafice te intereseaza? ca spice-ul e destul de complex

Editat de edy_mertz
Link spre comentariu
https://www.tehnium-azi.ro/forums/topic/1474-proiect-facultate/#findComment-15227

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Navigare recentă   0 membri

• Nici un utilizator înregistrat nu vede această pagină.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Folosim cookie-uri și tehnologii asemănătoare pentru a-ți îmbunătăți experiența pe acest website, pentru a-ți oferi conținut și reclame personalizate și pentru a analiza traficul și audiența website-ului. Înainte de a continua navigarea pe www.tehnium-azi.ro te rugăm să fii de acord cu: Termeni de Utilizare.

ATENTIE !!! Functionarea Tehnium Azi depinde de afisarea de reclame.

Pentru a putea accesa in continuoare site-ul web www.tehnium-azi.ro, va rugam sa dezactivati extensia ad block din browser-ul web al vostru. Dupa ce ati dezactivat extensia ad block din browser dati clic pe butonul de mai jos.

Multumim.

Apasa acest buton dupa dezactivarea extensiei Adblock